2009. március 20., péntek

Tejszínes-füstölt sonkás spagetti

 Ez volt a mai gyors ebédünk. Mert tényleg hamar elkészül, nincs is vele sok munka és nem is kell hozzá túl sok minden. Megint egy nagyszerű példa arra, hogyan lehet kevés hozzávalóból fejedelmi lakomát kreálni. És az illata... A recept egyébként hasraütésszerűen jött..., mint már annyi minden más...
(Új fotók: 2011.08.31.)

Hozzávalók:
  • 500 g spagetti
  • olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 100 g füstölt, szeletelt sonka (nekem most a Lidl-ben kapható feketeerdei)
  • kevés só, frissen őrölt bors
  • 500 ml tejszín (ha kicsit könnyedebben szeretnénk készíteni, használhatunk hozzá esetleg 30 %-nál alacsonyabb zsírtartalmú tejszínt is)
  • 1 fej hagyma felkockázva
  • 3-4 gerezd fokhagyma összenyomva
A tésztát a csomagálos szerinti utasítás szerint megfőzöm. Amíg fő a tészta, elkészítem hozzá a mártást. A sonkát felkockázom/felcsíkozom, és egy felhevített nagyobb serpenyőben (amibe majd a tészta is belefér) kevés olaj segítségével megpirítom. Kiszedem egy tányérra és félreteszem (papírtörlőre is szedhetjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja). A visszamaradt zsiradékhoz hozzáadom a vajat, és barnára pirítom rajta a hagymát. Hozzáadom a fokhagymát is, majd röviddel utána felöntöm a tejszínnel. Sózom, borsozom. A sóval óvatosan bánjunk, inkább utólag ízesítsük még, mert a sonka is már eleve sós. A tésztát al dentére főzöm és amikor leszűröm, hagyok rajta egy kevés főzővizet is, majd így adom a hagymás tejszínhez, amivel épp hogy csak összerottyantom egy kissé. Végül belekeverem a sonkakockákat is, és parmezánforgácsokkal tálalom. De akár friss zöldfűszerrel is tálalhatjuk, pl. felaprított petrezselyemmel. Ez egy kicsit frissebbé teszi az ízét.

(Fotó: 2008.)

2 megjegyzés:

trinity írta...

Én is szeretem az ilyen gyorsan összerakható ételeket. A füstölt sonkával a spagetti-isteni!

Ildinyó írta...

Nyami-nyami! Igazi "fogyyókúrás" kaja! Pont erre van most szükségem így a tavasz közeledtével (a hóviharban)... hi-hi