2013. július 4., csütörtök

Csokoládéfagylalt kókusztejjel és meggyel


Most hogy újra ilyen jó meleg lett, egy kis hűsítő, lelket kényeztető fagylaltot hoztam Nektek. Ezúttal kókusztejjel készítve. Csak mert így egészségesebb és érdekesebb is. Arról nem is beszélve, hogy mennyire finom! De ezt úgyis csak akkor tudjátok meg, ha kipróbáljátok! :)
Ezt a fagyit most egyik kedves bloggertársamnak, Katának is (http://katucikonyha.blogspot.hu/) hoztam, hiszen ő nagyon imádja a fagyikat. Egyrészről persze ezért is, de a legnagyobb örömhír, hogy nemrégen életet adott második gyermekének és ezúttal itt is szeretnék Neki szívből gratulálni. A virtuális hűsítőt ezúttal küldöm neki sok szeretettel! :)


Hozzávalók:
  • 400-500 ml krémes kókusztej (konzerv is lehet, de még jobb pl. a Cocomas)
  • 150 g min. 70-80 %-os étcsokoládé
  • 2 dkg kókuszolaj
  • legalább 2 nagy marék magozott, fagyasztott meggy
  • kókuszreszelék
  • 10 dkg eritrit vagy xilit
Készíthetjük sima kókusztejes alappal, de lehet főzött is akár. Ha az egyszerűbb, főzés nélküli változatot választjuk, akkor így készítsük el:
Olvasszuk fel az étcsokoládét, keverjük hozzá a választott édesítőanyagot és a kókuszolajat, majd alaposan turmixoljuk össze a kókusztejjel. Ekkor tehetünk még hozzá kókuszreszeléket is ízlés szerint, de ha nem szeretjük az apróbb kókuszdarabokat, ezt el is hagyhatjuk nyugodtan. Tegyük fagyasztóba, majd ahogy elkezd fagyni, keverjük át kb. óránként egy botmixerrel. Ha fagylaltgépben készítjük, még egyszerűbb dolgunk van. A fagyasztott meggyet (ezért kell, hogy már eleve fagyott legyen), csak az utolsó keverés után adjuk a fagyihoz. A tetejét díszítsük kókuszreszelékkel és meggydarabokkal ill. csokidarabkák is mehetnek még rá. 
Ha főzött alappal szeretnénk készíteni, akkor legalább 500 ml kókusztejhez érdemes kb. 4-5 tojás sárgáját keverni, ill. a választott édesítőanyagot, majd lassú tűzön felfőzni és besűríteni az egészet. Miután jól lehűtöttük ezt a fagyialapot, a fentiek szerint turmixoljuk össze a többi hozzávalóval és továbbiakban is a fentiekhez hasonlóan járjunk el.


Megjegyzés, tipp:
A krémes kókusztej már többnyire önmagában is elég zsíros alap a fagylaltokhoz, így nem igényel feltétlenül további dúsítást tojássárgájával, de azért ártani nem árt a gazdagítás. Jelen esetben ugyanezt a célt szolgálja a kókuszolaj is. A meggynél érdemes pl. meteor meggyet választani. Ennek a színe is sokkal szebb, sötétebb.
A variációk száma szinte végtelen, szinte bármit adhatunk hozzá, pl. :

  • összeturmixolt, átpasszírozott málna vagy eper (ehhez mehet egy kis erdei gyümölcsös balzsamecet is akár),
  • eritrittel felfőzött áfonyaszósz (kihűtve), 
  • eritrittel felfőzött kávé (kihűtve), 
  • banán pürésítve, 
  • darált mák
  • méz és fahéj stb.






2 megjegyzés:

Katucikonyha, írta...

Drága Ildi, itt is nagyon szépen köszönöm ezt a csodálatos fagylaltot és hogy gondoltál rám, nagyon-nagyon jól esik! :-)))

Ildinyó írta...

Nagyon-nagyon szívesen Katuci! Puszi Nektek! :)