2013. július 23., kedd

Darált húsos rakott zöldség

 

Egy egyszerű, de mégis nagyon finom rakott zöldség. Vagyis inkább hús, mert abból jó sok van benne. :) Szerintem még akár hidegen is finom egy tál friss zöldsalátával tálalva. 

Hozzávalók (kb. 6 személyre):
  • 1 kg darált hús (sertés, marha, pulyka vagy esetleg vegyesen)
  • 1 vastagabb szelet füstölt szalonna
  • 2 nagy fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 közepes cukkini
  • 4 db paradicsom
  • 25 dkg gomba
  • kókuszolaj vagy libazsír
  • (Himalája vagy tengeri) só, frissen őrölt bors
  • bazsalikom, oregánó
  • A tetejére: reszelt füstölt és sima sajt vegyesen
A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk negyedekbe és karikázzuk fel. A szalonnát csíkozzuk fel, egy serpenyőben hevítsünk egy egészen kevés kókuszolajat vagy libazsírt és kezdjük el sütni rajta szalonnát, majd adjuk hozzá a hagymát is. Adjuk hozzá a darált húst, majd a fokhagymát is, sózzuk, borsozzuk, ízesítsük oregánóval, bazsalikommal és süssük át az egészet. Közben a sütőt melegítsük elő légkeverésen kb. 180-190 fokra. Egy nagy méretű kerámia sütőformát készítsünk elő, kicsit olajozzuk vagy zsírozzuk ki. A gombát tisztítsuk meg, vágjuk vastagabb szeletekre, a paradicsom zöldjét vágjuk ki, majd szintén vágjuk szeletekre. A cukkini végeit vágjuk le és szeleteljük fel hosszában, vékonyan. Rétegezzük bele a sütőformába az egészet. Egy réteg cukkini, pici só, bors, rá darált hús, paradicsom, gomba, erre is pici só, bors, majd kezdjük elölről az egészet, míg el nem fogy minden. A tetejét cukkinivel fejezzük be, ha lehet és szórjuk meg bőven reszelt sajttal. Az előmelegített sütőben kb. 40-45 percig süssük. 

Megjegyzés:
A sok zöldség miatt engedhet egy kis levet sütés közben. Ezt nyugodtan rá is rálocsoljuk és el is kanalazhatjuk vele, de akár le is önthetjük róla, ha nem szimpatikus így. A fotókon látható darab másnap, hidegen lett felkockázva, azért maradt így egyben.






Nincsenek megjegyzések: