2013. július 22., hétfő

Céklás csokoládétorta meggyes krémmel és friss gyümölcsökkel (meggy, málna, ribizli)


Ez a torta már vagy 1 hónapja várakozik itt csendben a sorára, hogy végre közzétegyem. Még a Másik Felem születésnapjára készült. Pontosabban a nagy családi összejövetelre, amin megünnepeltük. Merthogy egy külön tortát is kapott a szülinapja valódi napján. Erről írtam is a Facebook-on itt. Egyébként a meggy és a cékla nagyon jól illenek szerintem egymáshoz. A savanykás ribizli és a málna pedig még jobban feldobta az egész tortát. Ebből egy jó nagy torta lesz, de mint említettem, családi összejövetelre készült, azért ez a nagy méret. :)

Hozzávalók (egy kb. 26-27 cm-es tortaformához):
  • 20 dkg étcsokoládé (min. 70 %-os)
  • 15 dkg vaj
  • 18 dkg xilit vagy eritrit
  • 5 tojás
  • 3 dkg kakaópor
  • 5 dkg lenmagliszt
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 35 dkg reszelt, főtt cékla
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
A krémhez:
  • 50 dkg mascarpone
  • 20 dkg fagyasztott meggy
  • 200 ml krémes kókusztej (pl. Cocomas)
  • ízlés szerint méz vagy egyéb édesítő
A tetejére:
  • leszárazott ribizli, málna, magozott meggy

A sütőt melegítsük elő 180 fokra (légkeverésen 160 fokon sütöttem). Egy kapcsos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, oldalát vajazzuk ki. A csokoládét olvasszuk fel, kevergessük hozzá a vajat is és tegyük félre hűlni. A tojásokat a választott édesítővel verjük jó habosra, adjuk hozzá a vanília kikapart magját is. A lereszelt céklát keverjük össze az átszitált kakaóporral, a lenmagliszttel és a fahéjjal. A tojáshoz keverjük hozzá habverővel az olvasztott vajas csokoládét, majd a száraz hozzávalókkal összevegyített céklát is, és keverjük alaposan össze. Simítsuk a tortaformába, majd süssük kb. 50-55 percig. Hűtsük ki, közben a tetejére készítsük el a krémet. A kissé kiengedett (a levét ne adjuk hozzá), de azért még fagyott meggyet turmixoljuk össze az édesítővel. A mascarponét keverjük habosra, adjuk hozzá a habbá vert kókusztejet is, majd forgassuk bele a meggypürét is. Nem baj, ha nem keveredik el teljesen jól. A krémet halmozzuk a kihűlt tortalap tetejére, melyet egy tányérra helyeztünk már és leszedtük róla a sütőpapírt is. A tortát hűtsük le alaposan (akár fagyasztóba is mehet rövid időre), majd tálalás előtt díszítsük a gyümölcsökkel. 

Tipp, megjegyzés:
A lenmagliszt helyett adhatunk hozzá pl. őrölt mandulát is, de ilyenkor érdemes szerintem hozzátenni még egy tojást. A lenmagliszt tojáshelyettesítő tulajdonságokkal rendelkezik ugye, tehát összetartja ez is valamennyire a tésztát, és ezért. A krémhez csak azért használtam fagyasztott meggyet, mert véleményem szerint így sokkal koncentráltabb a meggy íze.
Ha tejmentesen szeretnénk elkészíteni, használjunk a mascarpone helyett további 400-600 ml Cocomast a krémhez, melyet esetleg kevés zselatinnal, vagy útifűmaghéjjal is megdermeszthetünk kissé.


Nincsenek megjegyzések: