2013. június 29., szombat

Szezámmagos torta avokádós csokoládékrémmel és friss cseresznyével


Minap kedvem támadt sütni. Néztem mi van itthon, majd ahogy készítettem a dolgokat, összeállt ez a  süti. Szerintem még igazán egészségesnek is mondható. A vaníliás szezámmagos alaphoz nagyon jól megy a kissé diós ízű avokádós csokikrém és a tetején a ropogós, édes cseresznye, ami az egészet frissé, nyáriassá teszi.

Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 8 dkg eritrit
  • 6-8 dkg szezámmag őrlemény*
  • 5 dkg kókuszzsír
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
A csokoládékrémhez:
  • 1 avokádó
  • 10 dkg legalább 70 %-os étcsokoládé
  • kb. 1 dl kókuszkrém
  • 5 dkg méz
  • 5 dkg kókuszzsír
A díszítéshez:
  • magozott cseresznye (nem mértem a pontos mennyiséget)
Egy 18-20 cm átmérőjű tortaformát béleljünk ki sütőpapírral (az oldalát is), a sütőt melegítsük elő 180 fokra (légkeverésen 160 fok). A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét csipet sóval verjük kemény habbá (ne legyen kőkemény). A tojások sárgáját keverjük ki a cukorral, a vaníliamagokkal, adjuk hozzá a kókuszzsírt is, majd keverjük bele a szezámmag őrleményt. Forgassuk bele a fehérjehabot, majd simítsuk az előkészített tortaformába és süssük kb. 25 percig. Pihentessük a formában rövid ideig, majd vegyük ki, tegyük rácsra, és hűtsük ki teljesen. Amíg hűl a tortalap, készítsük el a krémet. 
Ehhez a csokoládét olvasszuk meg a kókuszzsírral, majd turmixoljuk össze a kimagozott, héjából kanállal kivájt avokádó húsával, a kókuszkrémmel és a mézzel. Rövid időre tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen kicsit, majd kanalazzuk a torta tetejére és a kimagozott cseresznyével díszítsük.

* Egész szezámmagot is ledarálhatunk kicsit késes aprítóban, de bioboltokban lehet kapni ún. Tahini alapot , ez is nagyszerűen használható ilyenkor. Ha magunk daráljuk, nem kell teljesen finomra, maradhat nagyobb darabos is.


Metálozott cseresznye :D


Nincsenek megjegyzések: