2012. október 14., vasárnap

Sütőtökös-zabpelyhes süti


Már vagy 4 hete készült az alábbi keksz, szóval nálunk már se híre se hamva. De gondoltam ide csak később hozom, hogy még igazibb sütőtök szezon legyen hozzá. Most már van. :) Nagyon finom kis fűszeres keksz lett belőle, ami remekül illik egy forró karamellás, vagy fűszeres tejhez, vagy egy jó habos tejeskávéhoz.


Hozzávalók (kb. 35 darabhoz):

  • 150 g puha vaj
  • 150 g barna nádcukor (vagy nyírfacukor)
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 200 g sült sütőtök hús
  • 200 g zabpehely
  • 200 g tönkölybúza fehérliszt átszitálva
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt pedig előmelegítjük 180 fokra (én légkeverésen sütöttem 160 fokon). 
A vajat alaposan kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokkal simára turmixolt (botmixerrel vagy késes aprítóval pl.) sütőtököt is. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajas-tojásos  keverékhez és simára dolgozzuk az egészet (nem kell sokáig keverni). Evőkanál segítségével kis kupacokat halmozunk a tepsire, majd vizes kanállal, vagy pohár hátával kissé lelapítjuk. Az előmelegített sütőben, tepsinként kb. 20 percig sütjük.

Tipp:
A kikevert tésztát 1 órára hűtőbe is tehetjük akár és úgy már kézzel is tudunk belőle gombócokat formázni, majd lelapítani. Így a sütés után még jobb lesz az állaga a keksznek. Olvasztott étcsokoládéval pedig be is csíkozhatjuk a tetejét, hogy még látványra is szebb legyen.




1 megjegyzés:

admin írta...

Szia!
Megsütöttem és tök jó! :-)