Már vagy 4 hete készült az alábbi keksz, szóval nálunk már se híre se hamva. De gondoltam ide csak később hozom, hogy még igazibb sütőtök szezon legyen hozzá. Most már van. :) Nagyon finom kis fűszeres keksz lett belőle, ami remekül illik egy forró karamellás, vagy fűszeres tejhez, vagy egy jó habos tejeskávéhoz.
Hozzávalók (kb. 35 darabhoz):
- 150 g puha vaj
- 150 g barna nádcukor (vagy nyírfacukor)
- csipet só
- 2 tojás
- 200 g sült sütőtök hús
- 200 g zabpehely
- 200 g tönkölybúza fehérliszt átszitálva
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál fahéj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt pedig előmelegítjük 180 fokra (én légkeverésen sütöttem 160 fokon).
A vajat alaposan kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokkal simára turmixolt (botmixerrel vagy késes aprítóval pl.) sütőtököt is. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajas-tojásos keverékhez és simára dolgozzuk az egészet (nem kell sokáig keverni). Evőkanál segítségével kis kupacokat halmozunk a tepsire, majd vizes kanállal, vagy pohár hátával kissé lelapítjuk. Az előmelegített sütőben, tepsinként kb. 20 percig sütjük.
Tipp:
A kikevert tésztát 1 órára hűtőbe is tehetjük akár és úgy már kézzel is tudunk belőle gombócokat formázni, majd lelapítani. Így a sütés után még jobb lesz az állaga a keksznek. Olvasztott étcsokoládéval pedig be is csíkozhatjuk a tetejét, hogy még látványra is szebb legyen.
1 megjegyzés:
Szia!
Megsütöttem és tök jó! :-)
Megjegyzés küldése