Ez a menüsor még tavaly készült a házassági évfordulónkra, de akkor valamiért nagyon elmaradt, hogy írjak is róla. Utána meg ugye már nem volt szezonja a hozzávalóknak így mostanáig húzódott a posztolás. Szerintem bármilyen ünnepi menünek beillik. Persze nagyobb étkűek tálalhatnak még levest is mellé, hogy még laktatóbb legyen. Pl. egy ilyen csicsókakrémlevest.
Előétel:
Ropogós réteslapok kecskesajttal és fügével
Hozzávalók:
- réteslap
- kevés olaj (vagy vaj)
- félkemény reszelhető kecskesajt vagy kecske sajtkrém
- érett, friss füge
A réteslapokat lefújjuk/kenjük olajjal. Majd két lehetőségünk van. Ha kosárformákat szeretnénk, akkor a réteslapokat vágjuk kockára, majd béleljünk ki velük mondjuk kiolajozott vagy vajazott muffinformákat (vagy még jobban megtartja a formáját, ha a hátuljára tesszük őket), majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára őket. Ebbe aztán tehetünk kecskesajtkrémet, amikor kihűlt, majd díszíthetjük a friss fügével.
Ha kemény sajtot használunk, és sima kis lapocskákat szeretnénk, egész egyszerűen reszeljük rá a sajtot a kis kockákra, majd süssük aranybarnára, a szintén 200 fokra előmelegített sütőben. Ezt szintén a friss, jó érett, puha fügével tálaljuk.
Tipp: Csurgathatunk rá egy kevés mézet is tálalás előtt (pl. gesztenye vagy hársmézet).
Tipp: Csurgathatunk rá egy kevés mézet is tálalás előtt (pl. gesztenye vagy hársmézet).
Elnézést, de sajnos pontos mennyiségekre nem emlékszem a főételnál, csak amit már tavaly le is írtam pontosan az maradt meg.
Főétel:
Vörösboros-kakukkfüves sült libamell céklapürével és kelbimbóval
- 1 bőrös libamell (kb. 60 dkg)
- 1-1,5 dl száraz vörösbor
- kakukkfű
- só, frissen őrölt bors
- előfőzött kelbimbó
- libazsír
- só, frissen őrölt bors
- főtt vagy fóliába egyenként becsomagolt, majd így puhára sütött cékla
- nagyon kevés tejszín
- a libamell vörösboros sütőlevéből egy kevés
- só
A díszítéshez: tejszín és balzsamecetkrém
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A libamell bőrét vagdossuk be (kockázzuk), sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg kevés kakukkfűvel, majd egy teflonos serpenyőben kb. 5 perc alatt süssük ki a zsírját úgy, hogy bőrével lefelé sütjük csak. Tegyük egy tűzálló tálba, öntsük alá a vörösbort és esetleg adjunk hozzá egy keveset a kisült zsírból is, majd az előmelegített sütőbe süssük meg. Nem sokáig sütni, nehogy kiszáradjon. Emlékeim szerint kb. 25 percet sült még és közben a vörösboros lével is locsolgattam párszor.
Ha kisült, adjuk a vörösboros levet a céklához kevés tejszínnel és sóval együtt, majd botmixerrel turmixoljuk simára és krémesre.
Ha kisült, adjuk a vörösboros levet a céklához kevés tejszínnel és sóval együtt, majd botmixerrel turmixoljuk simára és krémesre.
Az előfőzött kelbimbót süssük ki a maradék libazsíron, abban a serpenyőben amiben a libamell sült. Közben picit sózzuk és borsozzuk.
Desszert:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 100 g liszt
- 100 g xilit (nyírfacukor)
- 1 evőkanál vaníliás porcukor
- ½ teáskanál sütőpor
- ½ szódabikarbóna
- nagy csipet só
- 100 g vaj
- 50 g étcsokoládé
- 20 g kakaópor
- 1 nagy tojás
- 80 g tejföl (kicsi dobozos fele)
- 3 evőkanál tejszín
- A sütemény összeállításhoz: 2-4 konzervdoboz (attól függően hogy kisebb, vagy nagyobb adagokat szeretnénk készíteni), sütőpapír csíkok
- 200 g sült sütőtök hús
- 80 g xilit (függ a sütőtök édességétől is, ennek függvényben adjunk hozzá édesítőanyagot)
- 150 g mascarpone
- 1 csomag zselatin fix
- kb. 1 dl habbá vert tejszín
A pisztáciás krémhez:
- 100 g pisztácia (tisztán héj nélkül mérve)
- nagy csipet só
- 30 g xilit (nyírfacukor)
- 100 g mascarpone
- fél csomag zselatin fix
- 1 dl habbá vert tejszín
A tetejére: kb. 5 dkg csokoládé kevés semleges ízű olajjal felolvasztva
A konzerves dobozok oldalára tegyünk belülről sütőpapírt (így könnyebb lesz kivenni a formából majd), majd helyezzük bele a csokoládés tésztalapokat. Készítsük el a sütőtökös krémet, amihez a még meleg sütőtökhúst turmixoljuk krémesre a cukorral. A tejszínt kezdjük el felverni, adjuk hozzá a Zselatin Fixet és verjünk kemény habot belőle. A mascarponét is dolgozzuk el habverővel, majd dolgozzunk egynemű krémmé mindent és halmozzuk a csokis tésztalapok tetejére és tegyük hűtőbe.
Amíg dermed az előző krém, készítsük el a pisztáciás krémet. Ehhez a pisztáciát tegyük késes aprítóba a sóval és a xilittel együtt, majd dolgozzuk szinte krémesre. A tejszínt kezdjük el felverni, majd adjuk hozzá a fél csomag Zselatin Fixet és verjünk kemény habot belőle. A mascarponét szintén dolgozzuk el a pisztáciával, majd forgassuk bele a habot és dolgozzuk össze egynemű krémmé.
Halmozzuk ezt a krémet is a sütőtökös krém tetejére, majd tegyük vissza a hűtőbe az egészet, amíg teljesen megdermed. Ezután vegyük le róla a karimát, díszítsük a tetejét még olvasztott étcsokoládéval, tegyük vissza a hűtőbe, amíg megdermed, majd tálalhatjuk is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése