2012. október 21., vasárnap

Házassági évfordulós menü


Ez a menüsor még tavaly készült a házassági évfordulónkra, de akkor valamiért nagyon elmaradt, hogy írjak is róla. Utána meg ugye már nem volt szezonja a hozzávalóknak így mostanáig húzódott a posztolás. Szerintem bármilyen ünnepi menünek beillik. Persze nagyobb étkűek tálalhatnak még levest is mellé, hogy még laktatóbb legyen. Pl. egy ilyen csicsókakrémlevest.


Előétel:
Ropogós réteslapok kecskesajttal és fügével
Hozzávalók:
  • réteslap
  • kevés olaj (vagy vaj)
  • félkemény reszelhető kecskesajt vagy kecske sajtkrém
  • érett, friss füge
A réteslapokat lefújjuk/kenjük olajjal. Majd két lehetőségünk van. Ha kosárformákat szeretnénk, akkor a réteslapokat vágjuk kockára, majd béleljünk ki velük mondjuk kiolajozott vagy vajazott muffinformákat (vagy még jobban megtartja a formáját, ha a hátuljára tesszük őket), majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára őket. Ebbe aztán tehetünk kecskesajtkrémet, amikor kihűlt, majd díszíthetjük a friss fügével.
Ha kemény sajtot használunk, és sima kis lapocskákat szeretnénk, egész egyszerűen reszeljük rá a sajtot a kis kockákra, majd süssük aranybarnára, a szintén 200 fokra előmelegített sütőben. Ezt szintén a friss, jó érett, puha fügével tálaljuk.

Tipp: Csurgathatunk rá egy kevés mézet is tálalás előtt (pl. gesztenye vagy hársmézet).


Elnézést, de sajnos pontos mennyiségekre nem emlékszem a főételnál, csak amit már tavaly le is írtam pontosan az maradt meg.  

Főétel:
Vörösboros-kakukkfüves sült libamell céklapürével és kelbimbóval
Hozzávalók
  • 1 bőrös libamell (kb. 60 dkg)
  • 1-1,5 dl száraz vörösbor
  • kakukkfű
  • só, frissen őrölt bors
A körethez:
  • előfőzött kelbimbó
  • libazsír
  • só, frissen őrölt bors
A céklakrémhez:
  • főtt vagy fóliába egyenként becsomagolt, majd így puhára sütött cékla
  • nagyon kevés tejszín
  • a libamell vörösboros sütőlevéből egy kevés
A díszítéshez: tejszín és balzsamecetkrém

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A libamell bőrét vagdossuk be (kockázzuk), sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg kevés kakukkfűvel, majd egy teflonos serpenyőben kb. 5 perc alatt süssük ki a zsírját úgy, hogy bőrével lefelé sütjük csak. Tegyük egy tűzálló tálba, öntsük alá a vörösbort és esetleg adjunk hozzá egy keveset a kisült zsírból is, majd az előmelegített sütőbe süssük meg. Nem sokáig sütni, nehogy kiszáradjon. Emlékeim szerint kb. 25 percet sült még és közben a vörösboros lével is locsolgattam párszor.
Ha kisült, adjuk a vörösboros levet a céklához kevés tejszínnel és sóval együtt, majd botmixerrel turmixoljuk simára és krémesre. 
Az előfőzött kelbimbót süssük ki a maradék libazsíron, abban a serpenyőben amiben a libamell sült. Közben picit sózzuk és borsozzuk.  


Desszert:
Csokoládés tésztalapon sütőtök és pisztáciakrém tetején étcsokoládéval 
Hozzávalók:
A tésztához:
  • 100 g liszt
  • 100 g xilit (nyírfacukor)
  • 1 evőkanál vaníliás porcukor
  • ½ teáskanál sütőpor
  • ½ szódabikarbóna
  • nagy csipet só
  • 100 g vaj
  • 50 g étcsokoládé
  • 20 g kakaópor
  • 1 nagy tojás
  • 80 g tejföl (kicsi dobozos fele)
  • 3 evőkanál tejszín
  • A sütemény összeállításhoz: 2-4 konzervdoboz (attól függően hogy kisebb, vagy nagyobb adagokat szeretnénk készíteni), sütőpapír csíkok
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légekeverésen 160 fok). A vajat felolvasztjuk az étcsokival, hagyjuk kissé kihűlni, majd belekeverjük a tojásokat és a többi hozzávalót is és jól elkeverjük. Kivajazott kilisztezett kerámia formába öntjük, majd az előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük (ne szárítsuk ki!!). Ha kissé kihűlt egy nagyobb méretű konzerv dobozzal (pl. őszibarackos, aminek az alja is ki van vágva) vágjunk belőle kerek lapokat. Ez lesz a sütink alja

A sütőtökös krémhez: 
  • 200 g sült sütőtök hús
  • 80 g xilit (függ a sütőtök édességétől is, ennek függvényben adjunk hozzá édesítőanyagot)
  • 150 g mascarpone
  • 1 csomag zselatin fix
  • kb. 1 dl habbá vert tejszín
A pisztáciás krémhez:
  • 100 g pisztácia (tisztán héj nélkül mérve)
  • nagy csipet só
  • 30 g xilit (nyírfacukor)
  • 100 g mascarpone
  • fél csomag zselatin fix
  • 1 dl habbá vert tejszín
A tetejére: kb. 5 dkg csokoládé kevés semleges ízű olajjal felolvasztva

A konzerves dobozok oldalára tegyünk belülről sütőpapírt (így könnyebb lesz kivenni a formából majd), majd helyezzük bele a csokoládés tésztalapokat. Készítsük el a sütőtökös krémet, amihez a még meleg sütőtökhúst turmixoljuk krémesre a cukorral. A tejszínt kezdjük el felverni, adjuk hozzá a Zselatin Fixet és verjünk kemény habot belőle. A mascarponét is dolgozzuk el habverővel, majd dolgozzunk egynemű krémmé mindent és halmozzuk a csokis tésztalapok tetejére és tegyük hűtőbe.
Amíg dermed az előző krém, készítsük el a pisztáciás krémet. Ehhez a pisztáciát tegyük késes aprítóba a sóval és a xilittel együtt, majd dolgozzuk szinte krémesre. A tejszínt kezdjük el felverni, majd adjuk hozzá a fél csomag Zselatin Fixet  és verjünk kemény habot belőle.  A mascarponét szintén dolgozzuk el a pisztáciával, majd forgassuk bele a habot és dolgozzuk össze egynemű krémmé.
Halmozzuk ezt a krémet is a sütőtökös krém tetejére, majd tegyük vissza a hűtőbe az egészet, amíg teljesen megdermed. Ezután vegyük le róla a karimát, díszítsük a tetejét még olvasztott étcsokoládéval, tegyük vissza a hűtőbe, amíg megdermed, majd tálalhatjuk is.



Nincsenek megjegyzések: