2012. október 3., szerda

Csokoládés-mogyorós-zabpelyhes muffin aszalt szilvával


Véget ért a Segítsüti őszi licitje is, hihetetlen hajrával a végén. Repül az idő. De aki szeretné támogatni az akciót, még csodaszép ajándéktárgyak megvásárlásával megteheti a www.segitsuti.hu oldalon. Nagyon szépen köszönjük Mindenkinek az eddigi támogatásokat is! 
Én viszont most is egy édességet hozok, méghozzá egy muffint, tele minden finomsággal. Ígérem lesznek azért nem csak édességek lassan már végre. Oda is eljutok talán. Bár még sütik is vannak is a piszkozatban. Pl. pont tegnap előtt sütöttem egy nagyon jól sikerült kávés-narancsos-datolyás sütit, meg múlt héten még sütőtökös-zabpelyhes kekszet is. Ezek is jönnek még. 
Ez a muffin viszont nagyon jó ötlet szerintem gyerekeknek is tízóraira, uzsonnára, de akár még reggelire is. Nálam még valamikor nyár közepén készült. Igen, kissé el vagyok csúszva. :) És hát persze, mikor kíván meg az én drága anyukám egy kis csokis-aszalt szilvás muffint? Hát mikor? A legnagyobb melegben, amikor még ráadásul tele is vagyunk friss gyümölcsökkel. Így egyik hétvégén, ahelyett, hogy sütöttem volna pl. vaníliás-joghurtos-sárgadinnyés, vagy egy mentás-őszibarackos-áfonyás, vagy egy őszibarackos-sárgadinnyés-kókuszos muffint, vagy egy... :) Na, szóval ahelyett, hogy valami könnyed nyári gyümölcsös sütit sütöttem volna, készült egy ilyen kissé őszi/téli verzió. Anyukámért mindent. :) De egy ilyen recept milyen jól jön most viszont, az ilyen fázósabb őszi napokon. ;) 


Hozzávalók (kb. 15 db muffinhoz):
  • 150 g sima búzaliszt
  • 150 g zabpehelyliszt (sima zabpehely késes aprítóban őrölve, nem kell az egészet teljesen liszt finomságúvá, maradhatnak benne nagyobb darabok)
  • 100 g mogyoró durvára törve/darálva
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • 130 g barna nádcukor (ízlés szerint lehet kicsit több is esetleg)
  • 150 g puha aszalt szilva, nagyobb darabokra vágva
  • 100 g étcsokoládé (nálam most 74 %-os)
  • 150 g vaj
  • 2 tojás
  • kb. 200 g tejföl
A sütőt előmelegítem 180 fokra (én légkeverésen sütöttem 160 fokon). A muffin sütő tepsit kibélelem papírformákkal. A csokoládét a vajjal felolvasztom, majd félreteszem és hűlni hagyom egy kicsit. A száraz hozzávalókat összekeverem egy nagyobb tálban (a cukrot is), ebbe keverem az aszalt szilva darabokat is. A kissé lehűtött vajas csokihoz hozzákeverem a tojásokat, majd a tejfölt is, végül hozzáadom az egészet a lisztes keverékhez és alaposan elkeverem, hogy sehol ne maradjanak benne lisztes részek. Ha túl sűrű lenne, egy kevés tejet még adhatunk hozzá. A papírformákat 2/3-áig megtöltöm, tetejükre szórok egy kis zabpelyhet, és nyomok rá 1-1 szem mogyorót és aszalt szilva darabot, majd sütőbe tolom és kb. 20-25 percig sütöm. Ha kivettem a sütőből, a formákban hagyom úgy 5 percet pihenni, és rácsra szedve hagyom kihűlni.  

Tipp: 
A 12 db-os muffinsütő forma mellé én 3 db mini kerámia felfújt formát használtam még a sütéshez, amit vajjal kentem ki a megtöltése előtt. 


Nincsenek megjegyzések: