2012. október 5., péntek

Kávés-datolyás-narancsos sütemény


És megint "csak" egy sütit hoztam. Kinézetre nem extra, viszont nagyon finom. Nekem nagyon ízlett, és akik kóstolták azoknak is. Legalább is azt mondták. :)
Próbáljátok ki, mert gyorsan elkészül, nincs vele sok gond, mégis igazán különleges lesz a hozzávalók miatt. Amikor készítettem, sietnem kellett vele (egy nagyon kedves újságíró hölgynek vittem kóstolót), így nem volt már idő kísérletezgetni akkor, de a tippeknél megtalálhatjátok még mik jutottak eszembe, mikkel lehetne extrázni. 
...és sajnos a fotón is meglátszik a sietség... Sebaj, majd csak megtanulok egyszer fotózni (is) végre... ;)

Hozzávalók:

  • kb. 1,5 dl 100 %-os narancslé 
  • 200 g datolya
  • 150 g vaj
  • 170 g barna nádcukor (vagy xilit, eritriol egyéb alternatíva)
  • 3 púpos evőkanál instant kávé 2 evőkanál forró vízben feloldva
  • 3 tojás
  • 1 evőkanál reszelt, cukrozott narancshéj
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 300 g liszt (rétes és sima felesben)
  • 2 csapott teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál só
  • 100 g tejföl

Egy magasabb falú, 28x35 cm méretű tepsit vajazzunk és lisztezzünk ki. A sütőt melegítsük elő 180 fokra (én légkeverésen sütöttem 160 fokon).
A datolyát magozzuk ki, vágjuk kisebb darabokra, tegyük a narancslébe, melegítsük fel egy kissé, majd hűtsük ki. Közben a vajat olvasszuk meg egy kicsit - nem kell teljesen folyósra, csak legyen nagyon puha, és csak félig olvadt -, majd keverjük habosra a cukorral. Keverjük hozzá a feloldott kávét, majd egyenként a tojásokat is, végül a narancshéjat is. Szitáljuk át a száraz hozzávalókat, és adjuk a tojásos keverékhez a tejföllel együtt, majd alaposan keverjük el az egészet. Végül adjuk hozzá a datolyát is a narancsos áztatólével együtt, keverjük össze, öntsük bele a tepsibe és simítsuk el egyenletesen. Az előmelegített sütőbe tolva kb.  30 percig percig süssük, majd hagyjuk kihűlni, ezután már szépen tudjuk szeletelni.

Megyjegyzés és tipp:
Használhatunk 1 narancsot, így ennek a levét és az alaposan megsikált, megmosott héját is fel tudjuk használni (reszelve, kissé cukrozva). Nekem ez utóbbiból általában van itthon előre elkészített, kis üvegben a hűtőben tárolva. Sokáig eltartható, feltéve, hogy mindig tiszta kanállal nyúlunk csak bele. Citrom és narancs, amit leggyakrabban használok ilyen módon, szinte mindenféle süteménybe.
A tésztájába tehetünk fagyasztva szárított instant kávégranulátomot (ez a világosabb instant kávé, nem a morzsalékos fajta), hogy még intenzívebb legyen a kávéíz. Mindezt feloldás nélkül, a receptben megadott kávén kívül még, a tésztához csak a legvégén hozzákeverve.
A tetejére készíthetünk porcukorból és narancsléből vagy kávéból kevert mázat is, amivel nem csak teljes egészében lehet bevonni, hanem akár díszítést is készíthetünk. Pl. inda mintákkal, kockázással stb.
De ha még tovább szeretnénk extrázni, lehet belőle akár krémes sütemény is, pl. narancsos vagy kávés mascarpone krémmel megtöltve. A narancsos változatnál készítsünk pl. egy ilyen curd-öt, majd ezt lazítsuk egy kis mascarponéval.


Nincsenek megjegyzések: