Ma reggel megleptem a kollégákat ezzel a tortával. Egyrészt még a szülinapom miatt is, meg azért is, mert így szerettem volna kimutatni a hálámat feléjük, hogy kedvesek voltak velem és a legnagyobb bajból segítettek ki, amikor nem volt munkám, és nem is nagyon számíthattam az akkori helyzetemben sok jóra ezen a téren.
A fotók reggel készültek gyorsan, még a szállítás és munkába indulás előtt, ráadásul ebben a szutykos, rossz fényű időben, így nem lettek a legszebbek, de azért a lényeg látszódik. :)
Csokoládés tortalap:
- 150 g étcsokoládé (min. 60 %-os kakaótartalmú)
- 100 g vaj
- 2 tojás
- 80 g cukor
- 1/2 teáskanál só
- 1 nagy evőkanál reszelt narancshéj
- 150 g liszt
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 150 g tejföl
- kb. 5 evőkanál narancslekvár
- 2 x 200 ml habtejszín
- 250 g gesztenyemassza (jó minőségű, magas gesztenyetartalmú)
- 1 tasak Zselatin Fix
- kb. 2 evőkanál porcukor
- 1,5 dl erősre főzött kávé
- 1/2 dl tej
- 1,5 teáskanál zselatin (Horváth Rozi féle porzselatin)
- ízlés szerint cukor
- gesztenyemassza, kandírozott narancshéj (legjobb, ha házi), narancsos cukor
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (én légkeverésen sütöttem 160 fokon), egy kapcsos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, oldalát picit vajazzuk ki.
Olvasszuk fel a csokoládét és a vajat, adjuk hozzá a cukrot is, majd hagyjuk kihűlni. Keverjük hozzá habverővel a tojásokat, majd szitáljuk bele a lisztet, sót, sütőport, és a tejfölt is hozzáadva keverjük sima tésztává. Öntsük az előkészített tortaformába és simítsuk el a tetejét. Az alját meg is ütögethetjük kissé, hogy egyenletesebben elterüljön a sűrű tészta. Az előmelegített sütőben kb. 25 percig süssük (ne szárítsuk ki!).
Vegyük le róla a karimát és a papírt, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, tegyük vissza (papírral együtt, így könnyebb lesz majd tálaláskor tányérra csúsztatni) a tortaformába, kenjük meg a tetejét a narancslekvárral.
A gesztenye mousse elkészítése:
300 ml tejszínt kezdjünk el habbá verni, adjuk hozzá a Zselatin Fixet és a porcukrot és verjünk kemény habot belőle. A maradék tejszínnel lazítsuk fel a gesztenyepürét, amihez szintén használhatjuk a habverőt. Végül a tejszínt forgassuk bele a gesztenyepürébe, majd habverővel keverjük át az egészet és simítsuk rá ezt a krémet a tortalapra és tegyük a hűtőbe, míg a kávézselé elkészül.
A kávézselé elkészítése:
Keverjük össze a hozzávalókat, majd folyamatos keverés közben melegítsük fel addig, míg csendesen gyöngyözni kezd (nem kell bugyogva forrni hagyni). Tegyük félre egy kicsit és hagyjuk egy picit hűlni, majd öntsük a torta tetejére. Hűtőbe téve hagyjuk megdermedni.
Díszítés:
Tálaláskor óvatosan csúsztassuk egy tányérra a tortát, nyomjunk rá fokhagymapréssel kis gesztenyekupacokat és ízlés szerint díszítsük még kandírozott narancshéjjal és narancsos cukorral (én ezt sajnos még este rászórtam gyagyás módon, így persze ráolvadt...).
Tippek, ötletek:
A narancsos cukor lényegében az a felesleges cukor nálam, ami a kandírozás során (vagyis utána a hempergetés során) lepereg a narancshéjról. De a gyömbéres cukorból kiindulva, hasonló módon készíthetünk ugyanígy narancsosat is. De remek ötlet az is, amit egy műsorban láttam egyszer, hogy kockacukorral egész egyszerűen megdörzsölték az alaposan megmosott narancs héját. Ezt lehet utána összetörve vagy vagy késes aprítóban összedolgozva felhasználni.
A fenti linken megtalálható a tésztába tett reszelt, cukrozott narancshéj receptje is (ill. ez csak egy ötlet).
Ezt a tortát is még lehet variálni az alábbiak szerint:
- a tésztájába tehetünk még 50 g étcsokoládét, hogy még szaftosabb legyen, de akár kakaóport is még egy keveset
- a tortalapra a narancslekvár alá, vagy fölé, tehetünk egy vékony csokiréteget is (simán olvasszunk meg ehhez étcsokit és simítsuk rá, nem baj, ha nem lesz tökéletesen sima a felülete)
- a fenti csokiréteg a gesztenye mousse tetejére is kerülhet a kávézselé helyett, ha valaki esetleg nem szereti a kávét
- a tortalapot meglocsolhatjuk rummal is
- a tetejére a kávézselé helyett készíthetünk narancszselét is. Ehhez kb. 2-2,5 dl narancslevet ízesítsünk cukorral (és esetleg még rummal is), majd hasonló módon készítsük el, mint fentebb a kávézselét (hogy biztosabb tartása legyen, tehetünk hozzá picivel több zselatint is).
300 ml tejszínt kezdjünk el habbá verni, adjuk hozzá a Zselatin Fixet és a porcukrot és verjünk kemény habot belőle. A maradék tejszínnel lazítsuk fel a gesztenyepürét, amihez szintén használhatjuk a habverőt. Végül a tejszínt forgassuk bele a gesztenyepürébe, majd habverővel keverjük át az egészet és simítsuk rá ezt a krémet a tortalapra és tegyük a hűtőbe, míg a kávézselé elkészül.
A kávézselé elkészítése:
Keverjük össze a hozzávalókat, majd folyamatos keverés közben melegítsük fel addig, míg csendesen gyöngyözni kezd (nem kell bugyogva forrni hagyni). Tegyük félre egy kicsit és hagyjuk egy picit hűlni, majd öntsük a torta tetejére. Hűtőbe téve hagyjuk megdermedni.
Díszítés:
Tálaláskor óvatosan csúsztassuk egy tányérra a tortát, nyomjunk rá fokhagymapréssel kis gesztenyekupacokat és ízlés szerint díszítsük még kandírozott narancshéjjal és narancsos cukorral (én ezt sajnos még este rászórtam gyagyás módon, így persze ráolvadt...).
Tippek, ötletek:
A narancsos cukor lényegében az a felesleges cukor nálam, ami a kandírozás során (vagyis utána a hempergetés során) lepereg a narancshéjról. De a gyömbéres cukorból kiindulva, hasonló módon készíthetünk ugyanígy narancsosat is. De remek ötlet az is, amit egy műsorban láttam egyszer, hogy kockacukorral egész egyszerűen megdörzsölték az alaposan megmosott narancs héját. Ezt lehet utána összetörve vagy vagy késes aprítóban összedolgozva felhasználni.
A fenti linken megtalálható a tésztába tett reszelt, cukrozott narancshéj receptje is (ill. ez csak egy ötlet).
Ezt a tortát is még lehet variálni az alábbiak szerint:
- a tésztájába tehetünk még 50 g étcsokoládét, hogy még szaftosabb legyen, de akár kakaóport is még egy keveset
- a tortalapra a narancslekvár alá, vagy fölé, tehetünk egy vékony csokiréteget is (simán olvasszunk meg ehhez étcsokit és simítsuk rá, nem baj, ha nem lesz tökéletesen sima a felülete)
- a fenti csokiréteg a gesztenye mousse tetejére is kerülhet a kávézselé helyett, ha valaki esetleg nem szereti a kávét
- a tortalapot meglocsolhatjuk rummal is
- a tetejére a kávézselé helyett készíthetünk narancszselét is. Ehhez kb. 2-2,5 dl narancslevet ízesítsünk cukorral (és esetleg még rummal is), majd hasonló módon készítsük el, mint fentebb a kávézselét (hogy biztosabb tartása legyen, tehetünk hozzá picivel több zselatint is).
6 megjegyzés:
Drága Ildikó ezt viszem is! Mennyei lehet, rajongok a gesztenyés süteményekért, ilyet még nem ettem, muszáj lesz!!!! :)
Nagyon-nagyon örülök, hogy tetszik Barbi! Köszönöm szépen! :)
Kedves Ildikó! Nagyon tetszik ez a recept,az biztos hogy megsütöm.
Köszönöm szépen!:)
Kedves Zsuzsa!
Nagyon örülök, hogy tetszik! Köszönöm szépen, és azt is, hogy megírtad nekem! :)
Remélem ízleni fog majd, ha elkészíted. :)
Kedves Ildikó,
Mekkora torta formában készült a torta?
Köszönöm,
orsi
Kedves Orsi!
Elnézést, hogy kimaradt, már javítottam is a receptet. 25 cm-es kapcsos tortaformában készítettem. :)
Megjegyzés küldése