2010. december 6., hétfő

Télapót várva: Aszalt almás-fűszeres ropogós keksz

 

Kedves Télapó!
Nagyon vártalak már! Egész évben. Szépen kérlek, ne felejts el hozzám is eljönni! Nagyon csalódott lennék, ha nem jönnél! Hogy jó kislány voltam-e, azt te döntöd el, ill. hogy mennyire az is rád van bízva. De sajnos a hócipőm már eléggé tele van, ezért virgácsot már ne hozz kérlek. Az már nem fér el. Már nincs hely neki. Már csak a jó dolgok férnek be oda...
Sütöttem neked finom sütit is. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen finom lesz, de biztosan a csipetnyi szeretet, amit beletettem és a remény, hogy láthatlak egy percre és jó dolgokat hozol majd, tette ilyen finommá. Remélem ízleni fog Neked! Finom fahéjas és ropogós! Talán még langyos is egy picit. A tejet is megtalálod mellette. Ha hidegen szeretnéd inni, nyúlj be nyugodtan a hűtőbe. Vagy tegyél bele egy kis mézet. Az jót tesz a torkodnak is, hiszen biztosan kimerít a sok ho-ho-ho-hóóózás a hideg éjszakában. A sapkád tavaly nálunk hagytad, azt is megtalálod az előszobában.
És drága télapó, szeretnék kérni tőled valami nagy, valami igazán nagy dolgot. Nem, nem kell megijedni! Nektek égieknek ez nem is nagy dolog, de nekem igen. Nem, ez nem valami tárgy, és az értéke még csak nem is pénzben mérhető. Ez tudod, amolyan lelki dolog. Kérlek, szépen kérlek, hozz nekem angyalkákat! Hozd el nekem az ünnepekre, és az elkövetkezendő időkre, mert nem könnyű évet hagyok a hátam mögött, és most szeretném, ha ők őriznék egy kicsit a lelkem, vigyáznának ránk és megnyugvást hoznának. Tudom, nem szokványos kérés. Ez nem épp alma, dió meg mogyoró, hogy a többi drága dologról már ne is beszéljek. De hiszek benne, hogy meg tudod nekem tenni. Hogy itt lesznek reggelre, mire felkelek és mosolyogva nézhetek rájuk! Nagyon köszönöm Neked, előre is! Nagyon vigyázz magadra! És hidegek mostanában az éjszakák, vidd el mindenképp a sapkádat és húzd bele a nyakadba, ne süvítsen bele a jéghideg éjszakai szél... Aztán siess haza Hóanyóhoz, öleld meg szorosan és szeresd, már biztosan nagyon vár és nagyon hiányzol neki.
Nagyon nagy szeretettel, reménnyel és hittel:
Egy felnőtt, akinek a lelkéből sosem hal ki a gyermek

Aszalt almás - fahéjas, ropogós keksz
  • Hozzávalók (kb. 26-28 kekszhez):
  • 250 g vaj
  • 100 g nádcukor
  • 1 evőkanál házi vaníliáscukor (vagy 1 zacskó Bourbon)
  • 200 g teljes kiőrlésű tönkönybúzaliszt
  • 100 g sima fehér liszt
  • 1 púpos evőkanál kukoricaliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1-2 teáskanál őrölt fahéj
  • fél-fél teáskanál őrölt szegfűszeg és gyömbér
  • 1 púpos teáskanál reszelt citromhéj
  • A tejére: pár szelet (vagy evőkanál, ha kockázott) aszalt alma, kevés őrölt fahéjjal kevert cukor
Előkészítek 2 sütőpapírral bélelt tepsit. A sütőt előmelegítem légkeverésen 160 fokra (sima sütés 180 fok). A vajat habosra keverem a kétféle cukorral és egy csipet sóval. Hozzáadom az átszitált liszteket, sütőport, a fűszereket és a citromhéjat, majd összekeverem, végül kézzel összedolgozom. Diónyi gombócokból kis korongokat gyártok, tepsibe pakolom egymástól pár centire, a tetejére teszem az aszalt almát, majd megszórom kevés fahéjas cukorral és sütőbe tolva tepsinként, kb. 18 percig sütöm. Rácsra szedve hűlni hagyom.
Megjegyzés: szerintem a teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt, fontos szerepet játszott abban, hogy ilyen nagyon jó ropogós lett a végeredmény.

9 megjegyzés:

Nelli írta...

De szép levelet írtál a Télapónak!:-)
A keksz pedig fenségesen finom lehet!

Bianka írta...

Nagyon bájos a levél.
És iszonyúan guszta a keksz

Lekvároskukta írta...

Ildinyó, nagyon aranyos vagy :))
Remélem, az angyalkák is megtalálnak ;-)
Piszi!!!

Lekvároskukta írta...

vagyis puszi :))

Ildinyó írta...

Nelli
Köszönöm! Igyekeztem! :)) Tényleg nagyon finom volt a keksz (Télapó is azt írta :D ), próbáld csak ki! :)

Bianka
Köszönöm! Nagyon örülök, hogy tetszik! :)

Lekvároskukta
:)) Én is remélem! Puszi Neked is! :)

Csibe írta...

Milyen szép levél! ...és biztosan teljesülni is fog!
A keksz mesés, és a fotók is nagyon szépek!

Ildinyó írta...

Nagyon köszönöm Csibe! :)

bévé írta...

Képzeljétek, Ildinyó élőben pont ilyen bájos és szeretnivaló, mint itt a blogján. A hozzávalói között mindig ott van az a csipetnyi szeretet, még ha nem is írja oda. Megnyugvást a kis lelkednek, és könnyebb elkövetkező éveket kívánok Neked! Sose fogyjon ki a hozzávalóid közül az a bizonyos csipetnyi...

Ildinyó írta...

:D :D
De aranyos vagy Salsa! Meghatottál! Nagyon szépen köszönöm!!! :)
A csipetnyi szeretet sosem fog kifogyni... :) Nem fogyhat ki, mert anélkül nem is lenne igazi... :))