2010. december 7., kedd

Mustáros pulykaragu, sült csicsókával


Hétvégén kaptunk Másik Felem nagyszüleitől pörköltnek való pulykacombot, és gondolkodtam mi is lehetne belőle. Aztán úgy adódott, hogy szombaton nagyon gyorsban kellett kiagyalnom mit is csináljak belőle ebédre, ezért csak úgy nekikezdtem valaminek. Nem volt pontos elképzelés, csak beleraktam ezt is, azt is és ez lett belőle. Gondoltam az ehhez-ahhoz jól megy egy kis sült csicsóka. Jól ment! Csak épp megsütni nem lehetett rendesen, mert megpuhult még mielőtt megpirult volna. Ha valakinek van erre valami ötlete miért (talán nem alkalmas az olajban sütésre?), akkor azt szívesen veszem, ha leírja. Bár valószínűleg sokkal nagyobb darabokra kellett volna felvágni, lehet csak ez volt a baj. Én eléggé kicsire kockáztam. Mindegy, mert a végeredményen ez nem rontott semmit. Viszont az elég röhejes, hogy olvasok recepteket, ahol tök sokáig kell főzni-sütni a csicsókát. Én már másodszor is úgy jártam, hogy rendkívül rövid idő alatt megpuhult, akár főztem, akár sütöttem. 

Hozzávalók:
  • kb. 1 kg pulykacomb (pörköltnek, tokánynak való), felkockázva
  • 4 közepes fej hagyma felaprítva
  • 3-4 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 2 vastagabb szál fehérrépa, félkarikára vágva
  • 4 nagyobb szál sárgarépa, félkarikára vágva
  • 2 evőkanál mustár
  • só, bors, 1 bő evőkanál mustármag
  • olívaolaj, vaj
  • A körethez: legalább 1 kg csicsóka, sütéshez való olaj, só
A hagymát kevés olaj és vaj keverékén előpirítom, majd hozzáadom a húst és a fokhagymát is. Megpirítom kissé, majd hozzáadom a zöldségeket is, a mustármagot és azokat is átpirítom. Hozzáadom a mustárt, felöntöm kevés vízzel (fehérbor is jöhetett volna, de az most nem volt itthon) vagy zöldséglevessel, sózom, borsozom, majd lefedve, időnként megkeverve készre főzöm az egészet. Közben a meghámozott csicsókát nagyobb darabokra vágom és nem túl bő, forró olajban megpirítom, majd sózom (esetleg borsozom is) és a mustáros pulykaraguval tálalom.

Most fotók terén semmi cicoma, csak gyorsan lekaptam, mielőtt az éhen halás szélén álló család befalta volna.

7 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Nagyon guszta

duende írta...

Nagyon guszta a rgud! :)
A csicsóka nem igazán alkalmas sütni, olyan mint a cukkini vagy a sütőtök - pillanatok alatt puhul. Viszont pürének jó, vagy krémlevesnek. Én leginkább krémlevesnek szeretem, vagy nyersen. Elrágcsálni. :)

Ottis írta...

Nagyon guszta!

Bianka írta...

Nagyon finom

Ildinyó írta...

Hobbychef, Ottis, Bianka
Köszönöm szépen! :)

Duende
Köszönöm szépen! :))
Igen, most már rájöttem én is, hogy bő olajban semmiképpen, csak nagyon kevés zsiradékon megpirítani érdemes... Nem is tudom miért emlékeztem így, pedig régebben többször ettünk, igaz leginkább nyersen mi is... :D emlékeim szerint...

Raindrop írta...

Ez kicsit nekem a vadasra hasonlít ízvilágban. (pirulás) Vagy nem? :D
Akármire hasonlít, nagyon tetszik!

Ildinyó írta...

Raindrop
De de! Most, hogy mondod tényleg van benne valami. :D Már csak a babérlevél hiányzott. De tényleg olyasmi! :)