2010. december 12., vasárnap

Karácsonyi csokoládé

Egy nagyon finom, lágyan krémes-tejszínes-karamelles csokoládé, mely nagyszerű ajándék lehet, vagy akár egy jó kis nasi az adventi időszakra. Ha akarjuk hagyhatjuk csupaszon (bár ekkor vegyük figyelembe, hogy "ragacsos" lehet), vagy bevonhatjuk ropogós étcsokival a külsejét, és akkor nagyszerű kis pralinéink, bonbonok lesznek belőle. Még mielőtt bevonjuk csokoládéval, megszórhatjuk apróra vágott aszalt gyümölcsökkel, kandírozott citrushéjakkal, olajos magvakkal. De úgy is készíthetjük, hogy előbb bevonjuk csokoládéval, és mielőtt teljesen megdermedne, a tetejüket díszítjük a fentiekkel. Vagy ha megdermedt már a csoki rajta, a tetejüket becsíkozhatjuk, kockázhatjuk ét-, vagy fehércsokoládéval. Vizes kézzel, akár tojásformákat is kerekíthetünk belőle a két tenyerünk között és ezt márthatjuk csokiba, így olyan lesz, mint a szaloncukor. De mindegy is hogyan készítjük el, ill. díszítjük, mert midenhogyan nagyon finom lesz és biztosan örülni fog, akinek adunk belőle (...ha adunk belőle :D ). 
Hozzávalók (1 db kb. 23x20 cm-es, kb. 1 cm vastag "táblához" és ebből sok-sok kis praliné lesz) :
  • 200 g tejszín
  • 50 g cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 300 g étcsokoládé (min. 60 % kakaótartalmú)
  • 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
  • bele: durvára vágott dió, kandírozott narancshéj darabokra vágva, aszalt sárgabarack (vagy egyéb olajos mag és aszalt gyümölcs ízlésünk szerint)
  • tehetünk még bele fűszereket is (őrölt fahéj, szegfűszeg, vanília)
  • a bevonáshoz étcsokoládé, picike olaj
A cukrot megkaramellizálom kissé a mézzel, majd felöntöm a tejszínnel és beforralom. Hozzáadom, és kézi habverővel elkeverem a kakaóport, majd beleolvasztom a darabokra tört étcsokoládét is. Végül belekevertem a darabokra vágott kandírozott narancshéjat, aszalt barackot és diót Én egy szilikon formába öntöttem, így nem kellett kiolajozni sem a formát, de pl. egy alutálca is jó hozzá szerintem, a lényeg, hogy olyan legyen, ami bírja a fagyasztást. Szóval szilikon formába öntöttem, hagytam kihűlni majd a fagyasztóba tettem egy éjszakára. Sőt, én nem vontam be mind csokoládéval, hanem csupaszon hagytam - mint ahogy a képen is látszik -, és a fagyasztóban hagytam. Így sem fagy meg, csak keményebb és hidegebb lesz. Jobban kezelhető, csomagolható (egyenként, pl. celofánba), ha nem szeretnénk csokoládéba mártani. De akkor is jobb így "fagyottan" dolgozni vele, ha felolvasztott, pici olajjal kevert étcsokiba mártjuk, majd tálcára pakoljuk és hagyjuk megdermedni.
Jaj és hát a legfontosabbat majd elfelejtettem! A csipet szeretetet ki ne felejtsük belőle, mert attól lesz igazán finom! 

5 megjegyzés:

Padparadsa írta...

Pont ilyen csokin gondolkodtam én is! :))

Csibe írta...

Nagyon tetszik! A gondom ezekkel a finomságokkal csak az, hogy folyamatosan kóstolgatni, tesztelni kell őket :))

Bianka írta...

Nagyon finom lehet

Raindrop írta...

Igazi ajándék! :)
Főleg a narancs ami tetszik benne, nagyon szeretem a párost együtt. :)
A poharas fotók jók lettek a hóban. Nagyon ötletes!

Ildinyó írta...

Padparadsa
Akkor egy rugóra járt az agyunk! :))

Csibe
Köszönöm! Jaja, igen kóstolgatni kell "sajnos"... :D :D

Bianka
Tényleg fincsi, próbáld csak ki! Köszönöm szépen! :)

Raindrop
Én is nagyon szeretem a narancs csoki párost. :)
Köszönöm szépen! Aranyos vagy! :)