2010. december 10., péntek

Indiai ihletés: Paradicsomos-burgonyás sárgaborsó dal, tejszínes joghurttal és purival


Tudom, sokan a karácsonyra készülnek már, és karácsonyi hangulatban égnek. Nálam mégis most egy ilyen hangulat kattant be hirtelen (persze csak miután megfőztem az ételt), a napok óta tartó éjjeli szívecske és gyömbér emberke varrás(!) során. Gyertek hát el velem a messzi Indiába és kalandozzunk el egy kicsit, főzzünk fűszeresen finomat, ha kell csípőset, és teremtsünk magunk körül buja hangulatot....
A Dal, Dahl vagy Daal nem más, mint egy tradícionális indiai zöldséges egytálétel, melyet főként hüvelyesekből és zöldségfélékből készítenek el. Leggyakrabban talán lencséből készül, melyből választhatunk hozzá vöröset és a hagyományos barnát is akár. De kerülhet bele sárgaborsó, csicseriborsó, mungóbab, vesebab, fekete bab, vagy egyéb más hüvelyes. A zöldségfélék közül pedig lehet sárgarépa, burgonya, édesburgonya, fehérrépa és hasonló zöldségek, amik belekerülhetnek. A fűszerekkel is variálhatunk még ízlésünk szerint. Figyelembe véve, hogy a belekerülő zöldségfélékkel milyen összhatást alkot majd, a következő fűszerek közül választhatunk még, pl.: kurkuma, mustármag, lepkeszegmag, gyömbér, babérlevél, fahéj, sima kömény stb. Ennek az ételnek az elkészítése közel sem tart olyan hosszú ideig, mint amilyennek tűnik a leírás hosszúsága alapján. Nagyon finom, és így télvíz idején olyan igazi begubózós kaja. Ezen kívül roppant laktató és tápláló is! Rizzsel is szokták tálalni az ilyen ételeket, de indai lepénykenyerekkel is; chapatival, rotival, purival, melyek élesztő nélküli lepények. De akár a hagyományos, élesztős indiai lepénykenyérrel is kínálhatjuk, melynek a neve: naan. Ez a Dal az általam megadott mennyiségektől, épp csak finoman lesz fűszeres. Olyan, ami még a magyar gyomor számára is befogadható. Ezt most csak azért írtam így, mert tudom nálunk sokan nem vevők a különlegesebb ízekre, de ilyen formán szerintem nekik is biztosan be fog jönni. Úgyhogy bátran próbálja ki mindenki! És nyugodtan tehetünk bele még több fűszert is, ha úgy szeretjük.
A Dalról bővebben pl. a Wikipedia oldalán olvashattok, angol nyelven.
Én egy kicsit elrontottam a hozzá tálalt Purit, mert valójában ennek a lepénynek fel kellene teljesen fújódnia sütés közben. De igazából nem a recepttel volt gond, hanem a kivitelezésemmel. Egész egyszerűen bővebb olajban kell sütni, és nem hajszálvékonyra nyújtani, mint ahogyan ezt én tettem. De így is nagyon finom volt, mert így még ropogósabbra sült, és azt meg nagyon szereeeeetjüüük!
Nem hiányzik hozzá már más, csak néhány színes, pl. lila, zöld, narancs, rózsaszín, pink, sárga, türkiz, kék színekben pompázó kiegészítő. Vastag, színes párnák a földre, ahol eszünk majd, vékony, színes kendők, függönyök, melyekkel elszeparáljuk magunkat, gyertyák, mécsestartók és sötét bútorok. Félhomály, és mondjuk egy kókuszos burfi desszertnek a végére (ezt elkészítem majd nemsokára). És legyünk bátrak, ne érezzük kulturálatlannak magunkat (mert nem az,) és együnk kézzel, a lepényt használva kanálként, mert higgyük el, egész más lesz így még az étel íze is. Pláne, ha időnként nem csak saját szánkba rakjuk a falatokat... ;) 
És csak sejtetésként, a hasunkat szabadon hagyva, tekerjünk körbe a testünkön egy finom anyagú, színes kendőt, és ebben tálaljuk fel az ételt kedvesünknek. Garantált lesz a hangulat! A jó hangulat! :)


Paradicsomos-burgonyás sárgaborsó dahl
Hozzávalók (kb. 4-6 főre):
  • 250 g sárgaborsó (legalább 1 órára beáztatva)
  • 800 g burgonya, megtisztítva, felkockázva
  • 1 hatalmas fej hagyma, felaprítva
  • 4 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 4 paradicsom, zöldje kivágva, héjastól felkockázva
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál koriander mag
  • 1 teáskanál currypor
  • só, bors
  • kevés olívaolaj és kb. 1 evőkanál vaj
  • A tálaláshoz: tejszínes joghurt, vagy natúr görög joghurt, vagy kevés tejföllel dúsított natúr joghurt, esetleg koriander zöld, csilipaprika
Puri
Hozzávalók (8 kisebb lepényhez):
  • 130 g teljes kirőrlésű tönkölybúza liszt (használhatunk más teljes kiőrlésű lisztet is)
  • 100 g sima liszt
  • negyed teáskanál só
  • 1 evőkanál vaj
  • kb. 100-120 ml langyos víz
  • olaj a sütéshez
A dahl elkészítése:
A római köményt és a koriander magot egy mozsárban összezúzzuk. Olajat hevítünk, majd rövid ideig, kevergetve pirítjuk rajta mindhárom fűszert. Hozzáadjuk a hagymát is, és azt is megpirítjuk. Vajat teszünk hozzá, majd a burgonyát, a fokhagymát és a paradicsomot is, majd ezekkel is pirítjuk-pároljuk rövid ideig. Hozzáadjuk a leszűrt sárgaborsót, felöntjük annyi friss vízzel, hogy legalább 2 ujjnyira ellepje, ízesítjük sóval, majd fedő alatt puhára főzzük az egészet. Mire a sárgaborsó megfő, a burgonya már könnyedén szétnyomható lesz, ezért én a végén, mintegy sűrítésként, szétnyomtam egy keveset belőle. Ha szükséges még pótoljuk egy kis vízzel, hogy ne legyen túl sűrű (persze leves se legyen belőle) és ízesítsük még utólag.
A puri elkészítése:
Miközben a dahlunk fő elkészíthetjük hozzá a lepényeket. Ehhez a liszteket átszitáljuk, összekeverjük a sóval. Hozzáöntjük a vizet, majd a kezünket bekenjük a vajjal alaposan, és 5-10 perc alatt ruganyos, de kemény tésztát gyúrunk belőle. Ha jól dolgoztunk nagyon jó állagú lesz, nem fog ragadni, még lisztezés nélkül sem, de ehhez fontos, hogy jól dolgozzuk-gyúrjuk meg alaposan a tésztánkat. 8 gombócra osztjuk, majd mindegyiket kinyújtjuk kissé. Ne lisztezzünk alá, nem fog ragadni így sem. Bő forró olajban kisütjük. Mikor belecsúsztatjuk a tésztát a forró olajba és feljön a tetejére egy szűrőkanállal nyomjuk vissza kissé, ettől fog felpúposodni. Süssük aranyszínűre, majd fordítsuk meg. Itt elég lesz neki kb. fél perc is. Papírtörlőre szedjük ki és itassuk le róla egy kissé az olajat.




5 megjegyzés:

Vegavarázs írta...

Van egy technikája a puri sütésének, amitől felfújódik: amikor feljön a tészta a zsiradék tetejére, a kiszedőkanállal finoman lenyomkodod a zsiradék alá.

Ottis írta...

Finom lehet, nagyon guszta!

Bianka írta...

Mennyi remek finomság

Vajda János írta...

"Mennyi remek finomság", különösen a kendős képeken :) A Dal sem lehet rossz, főként, hogy sok helyről ehető :D

Ildinyó írta...

Vegavarázs
Igen, akkor jól gondoltam (meg írtam is), hogy az lehetett a baj, hogy nem sütöttem elég bő zsiradékban. Mert a lenyomkodós rész meg volt, csak ennek ellenére nem fújódott fel nagyon. Köszönöm szépen! :)

Ottis
Köszönöm szépen! :)

Bianka
Köszönöm szépen! :)

János
:D :D Köszönöm! :D