2010. december 1., szerda

Gombás-brokkolis rakott tészta

Kiadós ebéd tegnapról, egy nem szokványos zöldségpárosítással. Gomba és brokkoli. Szerintem nagyon jól összepasszoltak. Próbáljátok ki ti is! Másik Felemnek is nagyon ízlett. Én egy picit elrontottam, mert Kicsi Lovacskám elterelte kissé a figyelmem, és emiatt picit túlfőztem a brokkolit, a tésztám meg összetapadt. Már úgy értem még sütés előtt, mert nem kevertem időben hozzá a vajat. Na de ettől még nagyon is finom volt. Most csak rövidre fogom a bevezetőt, mert megyek vissza karácsonyi holmikat készíteni. Farmer szívet és virágkitűzőt varrni, vászonszatyrot hímezni, cserépangyalkát, cserépegeret és babát, ceruzavéget készíteni, karkötőt és nyakláncot fűzni gyöngyből... No meg pecsétes levelet írni a Télapónak! A manóim élénken figyelik a lakásban történő eseményeket, no meg Kicsi Lovacskám is...

Hozzávalók:
  • 500 g száraz tészta (nálam most kocka, de pl. szélesmetélt is lehet)
  • 1 fej hagyma
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • 500 g gomba
  • 500 g brokkoli (friss vagy fagyasztott, ha fagyasztott nem kell előfőzni, csak engedjük ki és csepegtessük le)
  • 1 nagy dobozos tejföl
  • 2 tojás
  • 1 tömlős (sonkás) sajtkrém
  • olívaolaj
  • kevés vaj (nálam fokhagymás)
  • só, frissen őrölt bors, kevés szerecsendió (ízlés szerint)
  • 1 kisebb csokor petrezselyem, felaprítva
  • A tetejére: kevés reszelt füstölt sajt, és pár evőkanál durvább házi zsemlemorzsa
A brokkolit ha friss, rózsáira szedjük, közben felteszünk egy nagy fazékban vizet forrni (akkora legyen, hogy ebben fogjuk a tésztát is főzni majd). Ha forr már, kevés szódabikarbónát teszünk a vízbe, majd pár percet főzzük a brokkolikat és szűrőben lecsepegtetjük. A fennmaradó vízhez, ha szükséges még újra öntünk keveset, majd ha forr sót adunk hozzá és megfőzzük benne a tésztát. Tűzálló tálba szedjük és kevés fokhagymás vajat keverünk hozzá. Közben a hagymát és a gombát felaprítjuk. Kevés olajon elkezdjük pirítani a hagymát, majd hozzáadjuk a gomba szeleteket és az összezúzott fokhagymából is egy darabot, ízesítjük sóval, borssal és készre sütjük az egészet. A sütőt előmelegítjük kb. 200 fokra. A tejfölt összeturmixoljuk a sajtkrémmel, a tojásokkal, a másik összezúzott fokhagymával, ízesítjük sóval, borssal, pici szerecsendióval, majd belekeverjük a felaprított petrezselymet is. Az egészet ráöntjük a hagymás gombára, hozzákeverjük a brokkolit is, majd az egészet összekeverjük a tésztával és mehet vissza a tűzálló tálba. A tetejére szórjuk a reszelt sajtot, a durva zsemlemorzsát, majd kevés fokhagymás vajat is morzsolunk a tetejére és mehet a sütőbe kb. 30 percre vagy amíg a tetején szép aranybarnára pirul a sajt.
És íme a manóim, akik hétvége óta újra szerves részei a családnak. Ők: Szende, Fancsali, Édes és Csintalan (na jó, ezt most találtam ki, valójában sosem volt nevük, de ez nem is rossz)... 

5 megjegyzés:

lekvároskukta írta...

Szia Ildinyó!

Jó ötlet ez a rakottas!
De a manócskák...:))
Nagyon aranyosak, nekem is van egy hasonló "kislányom".
Hol találtad őket?
LK

Bianka írta...

Csodálatos képek

Jenis írta...

Bevallom kezdetben a képeket kezdtem csak nézegetni az oldaladon, de a receptjeid is nagyon tetszenek. (van egy pont ilyen tálam :))

Erika írta...

Szia!
Nemrég mi is ezeket ettük, csak külön-külön. Egyben még nem próbáltam!

Ildinyó írta...

Lekvároskukta
Köszönöm szépen! :)
Még a Másik Felemtől kaptam jó pár éve, és a Plusból (akkor még az volt) való. :) Imádom őket!!! :)

Bianka
Köszönöm! Azért remélem a recept is tetszik!? :)))

Jenis
Nagyon szépen köszönöm, ez roppant megtisztelő! :)

Erika
Tényleg? Jók együtt is, tényleg! Próbáld csak ki! ;) :))