2010. január 17., vasárnap

Zsályás sütőtökkel töltött pulykamelltekercs, fafülgombás rizottóval


A Nagymamák és Dédnagymamák gondos tárolásának köszönhetően még mindig van sütőtökünk. (Nemsokára jön egy nagyon finom sütőtökös édesség receptje is majd.) És volt még a mélyhűtőben karácsonyról megmarad pulykamell is. Ráadásul volt itthon egy csomó szárított fafülgombám is (kínai piacokon nem túl drágán hozzá lehet jutni ehhez a különlegességhez), aminek érdekes, enyhén ropogós állaga marad még a főzés után is. Ez kerekedett ki belőle. Azt hiszem egy újságban olvastam valami ilyesmi receptet, de ott úgy rémlik, hogy a fafülgomba is bele volt töltve a pulykamellbe és azt hiszem nem volt hozzá zsálya. De már fogalmam nincs, hogy hol látthattam. :o

Hozzávalók:
  • kb. 500 g pulykamell
  • kb. 150 g sütőtökhús
  • 1 tojás
  • kb. 1 dl tejszín
  • kb. 6 friss zsályalevél
  • só, frissen őrölt bors
(És igen tudom-tudom ne akarjak rizottónak nevezni egy gyorsrizsből készült köretet. De mit tegyek, ha végül ahhoz hasonlított leginkább!? Különben is most éppen csak ez volt kéznél. Mármint gyorsrizs.)

A körethez:
  • 2 csomag zacskós gyorsrizs (pl. basmati)
  • 4-5 db nagyobb szárított fafülgomba (ez pár gramm)
  • pár deci meleg húsleves, vagy ételízesítős víz (nálam natúr vegemixes, sós víz)
  • olívaolaj
  • bors
  • kevés vaj
A fafülgombát legalább 1 órára hideg vízbe áztatom. A sütőtököt megpucolom és nagyon apró kockára vágom. A zsályát szintén apróra vágom és hozzákeverem. A pulykamellet hosszában kettévágom, majd kiterítem és kissé kiklopfolom. A széleiből levágok egy keveset, hogy szabályosabb téglalap alakot kapjak. A leesett darabokat késes aprítóban összedarálom, majd hozzákeverem a sütőtökhöz. Belekeverem a tojást, lazítom egy pici tejszínnel és ízesítem kevés sóval, borssal. A kiterített pulykamellet is megszórom mindkét oldalán egy nagyon pici sóval és borssal, ráfektetem egy nagyméretű alufóliára, majd az egyik szélére halmozom hosszában a tölteléket és felcsavarom. Becsomagolom alaposan a fóliába, tepsibe teszem és öntök alá egy pici vizet. 170-180 fokra előmelegített sütőbe teszem és kb. 30 percig sütöm. Tálalás előtt a fóliában hagyom hűlni, hogy könnyebb legyen majd szeletelni.
Hidegen felszeletelve, kevés friss salátával (jégsaláta, pardicsom, paprika) tálalva, előételnek is beillik. Könnyebb úgy szeletelni, ha hagyjuk jó pár órát a hűtőben pihenni.
A köret elkészítése:
A beáztatott gombát lecsöpögtetjük, apróra vágjuk. Egy kevés olajat felhevítünk, beledobjuk a gombát, pár másodpercig sütjük, majd hozzáöntjük a rizst és üvegesre pirítjuk. Elkezdjük felönteni a levessel, folytonosan kevergetve, majd mindig egy pici folyadékot adva hozzá, puhára és krémesre főzzük a rizst. Ha késznek ítéljük, megborsozzuk kissé, majd hozzákeverünk egy kevés vajat.


Nincsenek megjegyzések: