2010. január 15., péntek

Egyszerűen nagyszerű: hagymás káposztaleves burgonyával

Hirtelen ötlettől vezérelve jött létre ez a leves, mert volt itthon káposztám, és már kezdeni szerettem volna vele valamit. Nagyon finom, ízletes, sűrű levest sikerült összehozni belőle. Egyszerű alapanyagokból - talán csak a húsos szalonna az, ami "extra" benne -, hiszen sem a káposzta sem a burgonya nem egy túlzottan tolakodó ízű zöldség, mégis fenomenálisak lettek így együtt a sok hagymával, szalonnával és fokhagymával. Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
  • 2 kisebb vagy 1 nagy fej hagyma felkarikázva
  • 4 duci gerezd fokhagyma összenyomva
  • 2 jó nagy burgonya, alaposan megsikálva és héjastól kockára vágva
  • kb. 30 dkg káposzta (ez nálam egy nem túl nagynak a fele volt) félbevágva, majd vékony szeletekre vágva
  • füstölt húsos szalonna, kicsi kockákra vágva
  • 1 evőkanál liszt
  • némi olívaolaj
  • kb. 1 evőkanál só (só és só között is van különbség, úgyhogy azért kóstoljuk)
  • 2 evőkanál natúr, só nélküli vegamix ( vagy a só és ez helyett 2 bio, azaz ízfokozó nélküli leveskocka, vagy 1,5 liter zöldségleves)
  • kevés frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál köménymag (ha valaki nem szeret összetalálkozni a levesben az egésszel, meg is törheti egy kicsit mozsárban)
Egy nagyobb méretű, vastagabb aljú fazékban, egy kevés olaj hozzáadásával megpirítom a szalonnát, majd szűrő lapáttal kiszedem. A fennmaradt zsiradékon, fedő alatt kb. 5 percig pirítom a burgonyát. Ha kell még, kevés olajat öntök hozzá, majd hozzáadom a hagymát, újra lefedem és ezzel is pirítom még pár percig. Beleteszem a fokhagymát, a káposztát, a köménymagot, majd újra pirítom egy keveset. Utánadobom a megpirult szalonna kockákat, megszórom a liszttel, átkeverem az egészet, majd felengedem 1,5 liter forró vízzel. Beleszórom a sót, és a vegamixet, majd addig főzöm, amíg a burgonya megpuhul. Én a végén hozzáadtam még kb. 1 dl vizet, hogy pótoljam azt, ami elpárolgott. Jó forrón tálalom, kevés borssal a tetején. Lélekmelengető leves ebben a szürke időben!

Nincsenek megjegyzések: