2013. június 12., szerda

Édesburgonyás brownie dióval (búzaliszt- és tejmentesen)


Nagyon rohan az idő! Még ha közhely is... Mit rohan, szalad! Június 7.-én már 6 hónapos lett az én legkisebb fiam. Hihetetlen! Pedig tényleg csak "most" született... és már körbekússza a lakást, hempereg mindenfelé, kacag a bátyján és két kézzel húzza maga felé az almapépes kanalat, meg az arcomat, hogy kicsit összecsócsálja... :D Szóval szalad, de nagyon! :) De azért megálltunk a nagy rohanásban egy pillanatra, és ha nem is tortával, de egy finom csokis brownie-val megemlékeztünk erről a fél éves évfordulóról. Hiszen fél év is csak nagy idő egy ilyen pici emberkének. Meg persze nekünk is. A brownie pedig kellemesen kesernyésen, csokis, krémes volt. Visszatapsolva! :) Másik Felemnek például annyira ízlett, hogy másnap reggel nekiállt és majdnem képes lett volna megenni egyedül az egészet. Igaz, nem volt nagy adag. Még szerencse, hogy ilyen egészséges! Se búzaliszt, se tej, se kristálycukor... ;) Na persze, hogy akkor mégis miből van? Hát íme: 

Hozzávalók (kb. 18 nagyobb kockához):
  • 30 dkg édesburgonya püré (kb. 2 édesburgonya meghámozva, puhára főzve pici vízben, majd pürésítve)
  • 3 tojás
  • 5 dkg étcsokoládé (legalább 70 %-os)
  • 6 dkg kakaópor
  • 10 dkg kókuszzsír
  • 5 dkg xilit/eritrit
  • 5 evőkanál édesítőpor (süthető, szaharin alapú)
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 2,5 dkg lenmag liszt
  • csipet só
  • 5 dkg dió
  • A tepsihez: kicsi vaj, vagy kókuszsír, kakaópor
A sütőt előmelegítettem 180 fokra (légkeverésen sütöttem 160 fokon). Egy kb. 18x28 cm--es kisebb tepsit kikentem vajjal és megszórtam kakaóporral. A csokoládét felolvasztottam a kókuszzsírral együtt, hozzákevertem a kakaóport, majd egy nagyobb tálba tettem az egészet és habverővel hozzákevertem mindent, végül a diót is beleforgattam. Az előkészített tepsibe simítottam, majd kb. 25 percig sütöttem. Kihűlés után szeleteltem. 

Tipp:
Használhatunk teljes egészében édesítőt, vagy xilitet/eritritet is. 
A diót törjük durvára és a tészta tetejére szórjuk, így ropogósabb marad sütés után. 
Készíthetjük mogyoróval is, szezonban pedig az édesburgonya helyett sütőtökkel.
Nagyon finom házi banánfagyival, amit így készíthetünk:

- fagyasztott banán feldarabolva
- kevés krémes kókusztej
- kevés őrölt fahéj
- méz/eritrit/xilit/egyéb édesítő
- őrölt mogyoró

A fentieket erős botmixerrel, késes aprítóban vagy turmixgépben krémes állagúra turmixoljuk, majd étcsokoládé forgácsokkal megszórva tálaljuk. Rövid időre visszatehetjük még a fagyasztóba is, hogy még fagyottabb állagú legyen.


Még egy régebbi fotó erről az egyszerű, de nagyon finom fagyiról:


Néhány fotó a legkisebb családtagról, Daniról is. Hasonlóan zabálni valóan édes, mint a süti! :) 

Ez pedig a felnőtt fotó, mert anyukának is járt a köszöntés... :D



5 megjegyzés:

Barbi konyhája írta...

Micsoda bejegyzés! :) Isteni sütemény, tuti kipróbálom! A picur pedig angyali, úgy megölelgetném! :)

marisz57 írta...

Nagyon édes a szépszemű fiúcskád!
Meg az édesburgonyás sütid is!

malyvacsiga írta...

Ha a szaharint nem akarom, akkor mennyi eritrit/cukor kell még bele az 5 dekán felül?

Ildinyó írta...

Köszönöm Barbi! :) Nagyon örülök, hogy tetszik! :)

Kedves Marisz! Nagyon szépen köszönöm! :)

Mályvacsiga
Ennél az édesítőnél 1 evőkanál felel meg 1 evőkanál cukor édesítőerejének. Szerintem úgy 5-6 dkg eritrit/cukor mehet még bele nyugodtan. Egyébként sem volt túl édesre készítve ez a süti, szóval nem baj, ha kicsit több lesz. :)

malyvacsiga írta...

Köszönöm!