2013. május 29., szerda

Újabb tavaszi menü a kicsit hidegebb napokra

 

Szóval egy újabb menüsor, gyors fotókkal, egy kevés szezonális hozzávalóval és némileg melengetően. Az epres szelet, na igen, szegényke... :D Szóval az úgy volt ezzel a sütivel, hogy nagy fiamnak ígértem gyereknapra egy epres sütit, de mire a piacon odajutottam, már nem maradt pénzem eperre... De az ígéret csak szép szó... Ha megtartják! Szerencsére találtam a mélyhűtőben egy nagy marék epret, így az enyém ezzel készült, ezért nem került rá még díszítésként sem. De a fiúk annyira örültek neki, és úgy ízlett nekik, hogy két pofára falták és csak annyit mondtak: Kérek mééég! :) Na és persze azért a többit sem vetették meg... :) Először a süteményt írom le, hiszen célszerű előbb ezt elkészíteni.

Kókuszos szelet eperkrémmel
Hozzávalók:
Az alaphoz:
  • 8 tojás
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • 4 evőkanál xilit v. eritrit
  • 4 evőkanál édesítőpor (szaharin alapú, süthető)
  • 1,5 dl meleg víz
  • 2 púpos evőkanál kókuszzsír
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
Az epres krémhez:
  • 1,5 dl eperpüré (kb. 1 jó nagy marék eperből)
  • 200 ml sűrű kókuszkrém (Cocomas)
  • 200 ml tejszín
  • 1 tasak Zselatin Fix
  • ízlés szerint kevés édesítő
A tetejére:
  • 150 g étcsokoládé (min. 70 %-os)
  • 1 evőkanál kókuszolaj (zsír megolvasztva)
  • kevés klókuszreszelék
Egy 28x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 180 fokra (én légkeverésen sütöttem 160 fokon). A tojások fehérjét egy csipet sóval habbá verjük. A sárgáját is addig keverjük a xilittel, az édesítővel, és a vaníliamagokkal, míg fekete pöttyös és világossárga lesz. Hozzákeverjük a meleg vizet, az olvadt kókuszzsírt, majd a kókuszreszeléket is, végül a habbá vert fehérjét is óvatosan beleforgatjuk. A tésztát az előkészített tepsibe simítjuk (ne ijedjünk meg a víz egy kicsit elválhat a kókuszos tésztától, de szépen össze fog sülni), majd az előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük. 
Amíg hűl, elkészítjük a krémet:
A tejszínt habbá verjük, majd hozzáadjuk a Zselatin Fixet is és az édesítőt. A kókuszkrémet is hozzáadjuk és azzal is keverjük egy kicsit. Végül beleforgatjuk az eperpürét is, és amíg a tészta kihűl a krémet a fagyasztóba tesszük, hogy kenhető legyen. 
A tésztáról lehúzzuk a sütőpapírt, visszahelyezzük rá a tésztalapot - így könnyebb lesz bevonni a krémmel és a csokival is -, elosztjuk rajta a krémet és a hűtőbe tesszük rövid időre. A csokoládét megolvasztjuk, hozzákeverjük a kókuszolajat, majd egyenletesen rácsorgatjuk a krém tetejére. Hagyjuk kicsit megdermedni, a tetejét megszórjuk kevés kókuszreszelékkel, majd tálalásig hűtőbe tesszük. Kockára vágva tálaljuk. Citromfűvel vagy mentalevelekkel is díszíthetjük.

Tippek:
Hagyjuk el teljesen a tejszínt és használjunk csak kókuszkrémet hozzá, amiből habszifon segítségével készíthetünk habot az eperrel együtt. Ha nem használunk tejszínt a Zselatin Fixhez, nem tudom működik-e, így lehet hogy jobban járunk, ha sima zselatint adunk hozzá.
A krémbe keverjünk néhány szem apró kockára vágott epret is és a díszítéshez is használjunk epret. 
A tésztához keverjünk 5 dkg kockára vágott étcsokoládét.


Spenótkrémleves szerecsendiós felhőkkel
Hozzávalók:
  • 1 fej hagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 csomag (500 g) fagyasztott spenót
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 dl mandulatej
  • 2 tojás sárgája és fehérje külön
  • 1 bio zöldségleves kocka (DM-es, ízfokozó nélküli)
A hagymát vágjuk kockára, 1 evőkanál vajon pirítsuk meg a 2 gerezd fokhagymával együtt. Adjuk hozzá a kiolvasztott spenótot, majd engedjük fel 1 liter forró vízzel, ízesítsük sóval, a leveskockával és forraljuk fel. A tojások sárgáját keverjük el a mandulatejjel, majd adjuk a leveshez a maradék két összezúzott fokhagymával  és a maradék vajjal együtt, végül turmixoljuk össze alaposan. A fehérjét 2 nagy csipet sóval verjük habbá, reszeljünk hozzá szerecsendiót is ízlés szerint, majd kiskanállal szaggatva főzzük ki forrásban lévő vízben a galuskákat, mintha madártejhez készítenénk. A levesre kanalazva tálaljuk. 

Tipp:
Mandulatejet házilag is készíthetünk. Áztassunk 1 bögre nyers mandulát 1 éjszakára vízbe. Másnap öntsük le róla az áztatólevet, engedjük fel vízzel, majd turmixoljuk simára. Vizet annyit adjunk hozzá, amennyire szeretnénk hígítani, kb. 6-7 dl-t. Használat előtt szűrjük le. Hűtőben 2-3 napig tartható.



Kolbászos-füstölt sajtos karajszelet újhagymás-(új)fokhagymás tört édesburgonyával
Hozzávalók:
  • 8 szelet sertéskaraj
  • só, frissen őrölt bors
  • kb. 12 vastag karika lángolt kolbász
  • 8 vékony szelet füstölt sajt
  • 2 evőkanál libazsír
A körethez:
  • kb. 1 kg édesburgonya
  • 3 evőkanál libazsír
  • 1 csomag újhagyma
  • 4 gerezd új fokhagyma
A sütőt melegítsük elő kb. 190 fokra. A karajszeleteket kissé klopfoljuk ki, de éppen csak annyira, hogy a rostok fellazuljanak egy kicsit. Sózzuk-borsozzuk, majd egy serpenyőben, libazsíron süssük elő mindkét oldalukon kb. 1-1 percig. Tegyük a hússzeleteket tepsire, osszuk el rajtuk a kolbászszeleteket, fedjük be a sajttal, majd süssük kb. 20 percig, vagy amíg a hús átsül és a sajt megpirul kissé.


A körethez pucoljuk meg az édesburgonyát és vágjuk kisebb kockákra. Az újhagymát tisztítsuk meg, majd karikázzuk fel és egy nagyobb serpenyőben süssük elő kevés libazsíron, majd szedjük ki és tegyük félre. A maradék libazsíron süssük puhulásig az édesburgonyát, közben sózzuk is, az utolsó pár percben adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát is. Ha megpuhult a burgonya kicsit törjük össze, rusztikusan darabosra. Keverjük hozzá az újhagymát is, majd a kisütött hússal tálaljuk.


1 megjegyzés:

ramsaybolt írta...

Egy hétvégi kirándulást terveztem a hegyekbe. Hitelkártya nélkül akartam autót bérelni. Megtaláltam az Autóbérlés hitelkártya nélkül oldalt, és szuper volt! Az oldal könnyen kezelhető, sok autó közül lehet választani. Néha vannak akciók is. Segített, hogy gondtalanul élvezzem a kirándulást.