Szóval egy újabb menüsor, gyors fotókkal, egy kevés szezonális hozzávalóval és némileg melengetően. Az epres szelet, na igen, szegényke... :D Szóval az úgy volt ezzel a sütivel, hogy nagy fiamnak ígértem gyereknapra egy epres sütit, de mire a piacon odajutottam, már nem maradt pénzem eperre... De az ígéret csak szép szó... Ha megtartják! Szerencsére találtam a mélyhűtőben egy nagy marék epret, így az enyém ezzel készült, ezért nem került rá még díszítésként sem. De a fiúk annyira örültek neki, és úgy ízlett nekik, hogy két pofára falták és csak annyit mondtak: Kérek mééég! :) Na és persze azért a többit sem vetették meg... :) Először a süteményt írom le, hiszen célszerű előbb ezt elkészíteni.
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 8 tojás
- 15 dkg kókuszreszelék
- 4 evőkanál xilit v. eritrit
- 4 evőkanál édesítőpor (szaharin alapú, süthető)
- 1,5 dl meleg víz
- 2 púpos evőkanál kókuszzsír
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 1,5 dl eperpüré (kb. 1 jó nagy marék eperből)
- 200 ml sűrű kókuszkrém (Cocomas)
- 200 ml tejszín
- 1 tasak Zselatin Fix
- ízlés szerint kevés édesítő
- 150 g étcsokoládé (min. 70 %-os)
- 1 evőkanál kókuszolaj (zsír megolvasztva)
- kevés klókuszreszelék
Amíg hűl, elkészítjük a krémet:
A tejszínt habbá verjük, majd hozzáadjuk a Zselatin Fixet is és az édesítőt. A kókuszkrémet is hozzáadjuk és azzal is keverjük egy kicsit. Végül beleforgatjuk az eperpürét is, és amíg a tészta kihűl a krémet a fagyasztóba tesszük, hogy kenhető legyen.
A tésztáról lehúzzuk a sütőpapírt, visszahelyezzük rá a tésztalapot - így könnyebb lesz bevonni a krémmel és a csokival is -, elosztjuk rajta a krémet és a hűtőbe tesszük rövid időre. A csokoládét megolvasztjuk, hozzákeverjük a kókuszolajat, majd egyenletesen rácsorgatjuk a krém tetejére. Hagyjuk kicsit megdermedni, a tetejét megszórjuk kevés kókuszreszelékkel, majd tálalásig hűtőbe tesszük. Kockára vágva tálaljuk. Citromfűvel vagy mentalevelekkel is díszíthetjük.
Tippek:
Hagyjuk el teljesen a tejszínt és használjunk csak kókuszkrémet hozzá, amiből habszifon segítségével készíthetünk habot az eperrel együtt. Ha nem használunk tejszínt a Zselatin Fixhez, nem tudom működik-e, így lehet hogy jobban járunk, ha sima zselatint adunk hozzá.
A krémbe keverjünk néhány szem apró kockára vágott epret is és a díszítéshez is használjunk epret.
A tésztához keverjünk 5 dkg kockára vágott étcsokoládét.
Spenótkrémleves szerecsendiós felhőkkel
Hozzávalók:
- 1 fej hagyma
- 2 evőkanál vaj
- 1 csomag (500 g) fagyasztott spenót
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 dl mandulatej
- 2 tojás sárgája és fehérje külön
- 1 bio zöldségleves kocka (DM-es, ízfokozó nélküli)
- só
Tipp:
Mandulatejet házilag is készíthetünk. Áztassunk 1 bögre nyers mandulát 1 éjszakára vízbe. Másnap öntsük le róla az áztatólevet, engedjük fel vízzel, majd turmixoljuk simára. Vizet annyit adjunk hozzá, amennyire szeretnénk hígítani, kb. 6-7 dl-t. Használat előtt szűrjük le. Hűtőben 2-3 napig tartható.
Kolbászos-füstölt sajtos karajszelet újhagymás-(új)fokhagymás tört édesburgonyával
Hozzávalók:
- 8 szelet sertéskaraj
- só, frissen őrölt bors
- kb. 12 vastag karika lángolt kolbász
- 8 vékony szelet füstölt sajt
- 2 evőkanál libazsír
- kb. 1 kg édesburgonya
- 3 evőkanál libazsír
- 1 csomag újhagyma
- 4 gerezd új fokhagyma
- só
A körethez pucoljuk meg az édesburgonyát és vágjuk kisebb kockákra. Az újhagymát tisztítsuk meg, majd karikázzuk fel és egy nagyobb serpenyőben süssük elő kevés libazsíron, majd szedjük ki és tegyük félre. A maradék libazsíron süssük puhulásig az édesburgonyát, közben sózzuk is, az utolsó pár percben adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát is. Ha megpuhult a burgonya kicsit törjük össze, rusztikusan darabosra. Keverjük hozzá az újhagymát is, majd a kisütött hússal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése