2013. május 29., szerda

Újabb tavaszi menü a kicsit hidegebb napokra

 

Szóval egy újabb menüsor, gyors fotókkal, egy kevés szezonális hozzávalóval és némileg melengetően. Az epres szelet, na igen, szegényke... :D Szóval az úgy volt ezzel a sütivel, hogy nagy fiamnak ígértem gyereknapra egy epres sütit, de mire a piacon odajutottam, már nem maradt pénzem eperre... De az ígéret csak szép szó... Ha megtartják! Szerencsére találtam a mélyhűtőben egy nagy marék epret, így az enyém ezzel készült, ezért nem került rá még díszítésként sem. De a fiúk annyira örültek neki, és úgy ízlett nekik, hogy két pofára falták és csak annyit mondtak: Kérek mééég! :) Na és persze azért a többit sem vetették meg... :) Először a süteményt írom le, hiszen célszerű előbb ezt elkészíteni.

Kókuszos szelet eperkrémmel
Hozzávalók:
Az alaphoz:
  • 8 tojás
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • 4 evőkanál xilit v. eritrit
  • 4 evőkanál édesítőpor (szaharin alapú, süthető)
  • 1,5 dl meleg víz
  • 2 púpos evőkanál kókuszzsír
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
Az epres krémhez:
  • 1,5 dl eperpüré (kb. 1 jó nagy marék eperből)
  • 200 ml sűrű kókuszkrém (Cocomas)
  • 200 ml tejszín
  • 1 tasak Zselatin Fix
  • ízlés szerint kevés édesítő
A tetejére:
  • 150 g étcsokoládé (min. 70 %-os)
  • 1 evőkanál kókuszolaj (zsír megolvasztva)
  • kevés klókuszreszelék
Egy 28x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 180 fokra (én légkeverésen sütöttem 160 fokon). A tojások fehérjét egy csipet sóval habbá verjük. A sárgáját is addig keverjük a xilittel, az édesítővel, és a vaníliamagokkal, míg fekete pöttyös és világossárga lesz. Hozzákeverjük a meleg vizet, az olvadt kókuszzsírt, majd a kókuszreszeléket is, végül a habbá vert fehérjét is óvatosan beleforgatjuk. A tésztát az előkészített tepsibe simítjuk (ne ijedjünk meg a víz egy kicsit elválhat a kókuszos tésztától, de szépen össze fog sülni), majd az előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük. 
Amíg hűl, elkészítjük a krémet:
A tejszínt habbá verjük, majd hozzáadjuk a Zselatin Fixet is és az édesítőt. A kókuszkrémet is hozzáadjuk és azzal is keverjük egy kicsit. Végül beleforgatjuk az eperpürét is, és amíg a tészta kihűl a krémet a fagyasztóba tesszük, hogy kenhető legyen. 
A tésztáról lehúzzuk a sütőpapírt, visszahelyezzük rá a tésztalapot - így könnyebb lesz bevonni a krémmel és a csokival is -, elosztjuk rajta a krémet és a hűtőbe tesszük rövid időre. A csokoládét megolvasztjuk, hozzákeverjük a kókuszolajat, majd egyenletesen rácsorgatjuk a krém tetejére. Hagyjuk kicsit megdermedni, a tetejét megszórjuk kevés kókuszreszelékkel, majd tálalásig hűtőbe tesszük. Kockára vágva tálaljuk. Citromfűvel vagy mentalevelekkel is díszíthetjük.

Tippek:
Hagyjuk el teljesen a tejszínt és használjunk csak kókuszkrémet hozzá, amiből habszifon segítségével készíthetünk habot az eperrel együtt. Ha nem használunk tejszínt a Zselatin Fixhez, nem tudom működik-e, így lehet hogy jobban járunk, ha sima zselatint adunk hozzá.
A krémbe keverjünk néhány szem apró kockára vágott epret is és a díszítéshez is használjunk epret. 
A tésztához keverjünk 5 dkg kockára vágott étcsokoládét.


Spenótkrémleves szerecsendiós felhőkkel
Hozzávalók:
  • 1 fej hagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 csomag (500 g) fagyasztott spenót
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 dl mandulatej
  • 2 tojás sárgája és fehérje külön
  • 1 bio zöldségleves kocka (DM-es, ízfokozó nélküli)
A hagymát vágjuk kockára, 1 evőkanál vajon pirítsuk meg a 2 gerezd fokhagymával együtt. Adjuk hozzá a kiolvasztott spenótot, majd engedjük fel 1 liter forró vízzel, ízesítsük sóval, a leveskockával és forraljuk fel. A tojások sárgáját keverjük el a mandulatejjel, majd adjuk a leveshez a maradék két összezúzott fokhagymával  és a maradék vajjal együtt, végül turmixoljuk össze alaposan. A fehérjét 2 nagy csipet sóval verjük habbá, reszeljünk hozzá szerecsendiót is ízlés szerint, majd kiskanállal szaggatva főzzük ki forrásban lévő vízben a galuskákat, mintha madártejhez készítenénk. A levesre kanalazva tálaljuk. 

Tipp:
Mandulatejet házilag is készíthetünk. Áztassunk 1 bögre nyers mandulát 1 éjszakára vízbe. Másnap öntsük le róla az áztatólevet, engedjük fel vízzel, majd turmixoljuk simára. Vizet annyit adjunk hozzá, amennyire szeretnénk hígítani, kb. 6-7 dl-t. Használat előtt szűrjük le. Hűtőben 2-3 napig tartható.



Kolbászos-füstölt sajtos karajszelet újhagymás-(új)fokhagymás tört édesburgonyával
Hozzávalók:
  • 8 szelet sertéskaraj
  • só, frissen őrölt bors
  • kb. 12 vastag karika lángolt kolbász
  • 8 vékony szelet füstölt sajt
  • 2 evőkanál libazsír
A körethez:
  • kb. 1 kg édesburgonya
  • 3 evőkanál libazsír
  • 1 csomag újhagyma
  • 4 gerezd új fokhagyma
A sütőt melegítsük elő kb. 190 fokra. A karajszeleteket kissé klopfoljuk ki, de éppen csak annyira, hogy a rostok fellazuljanak egy kicsit. Sózzuk-borsozzuk, majd egy serpenyőben, libazsíron süssük elő mindkét oldalukon kb. 1-1 percig. Tegyük a hússzeleteket tepsire, osszuk el rajtuk a kolbászszeleteket, fedjük be a sajttal, majd süssük kb. 20 percig, vagy amíg a hús átsül és a sajt megpirul kissé.


A körethez pucoljuk meg az édesburgonyát és vágjuk kisebb kockákra. Az újhagymát tisztítsuk meg, majd karikázzuk fel és egy nagyobb serpenyőben süssük elő kevés libazsíron, majd szedjük ki és tegyük félre. A maradék libazsíron süssük puhulásig az édesburgonyát, közben sózzuk is, az utolsó pár percben adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát is. Ha megpuhult a burgonya kicsit törjük össze, rusztikusan darabosra. Keverjük hozzá az újhagymát is, majd a kisütött hússal tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések: