2013. május 21., kedd

Meggyes-mákos-kókuszos kocka


Tudom, ez a süti rém egyszerű. Tipikusan "na ilyet én is tudok, mi ebben a pláne" jellegű. Amiért hozom, az mégis az, hogy ötletet adjak azoknak, akik gluténmentesen szeretnének táplálkozni, mint pl. én is és Anita barátnőm is mostanság, de tanácstalanok, hogy mégis hogyan helyettesítsék egy süteményben egyszerű, mindennapos hozzávalókkal a lisztet. Nem kell túlkomplikálni ezt a dolgot és nem is kell feltétlenül megvenni a legdrágább alapanyagokat hozzá. Főleg ha nincs rá keret sem éppen... :) Ez a süti mostanában a kedvenc "alapsütim", amit sokféleképpen lehet variálni. A kókusz és a mák kettőse helyett elég sok mindent használhatunk még. Csak néhány ötlet: őrölt mogyoró-kakaópor, őrölt mandula-kókusz (finomra őrölve) kakaópor-kókuszreszelék (persze a kakaóporból ilyenkor kevesebb is elég, úgy kb. 5 dkg), vagy simán csak a darált mák is nagyon jó. Ilyenkor elhagyhatjuk a narancslevet is, ezt csak a gazdagítás és a szódabikarbóna mellé a savasság miatt került a süteménybe. A tetejére is tehetünk más gyümölcsöket is. Pl. nagyon finom a mák mellé az eper is, aminek épp szezonja van, de az aszalt szilva is akár. Zsiradékot jelen esetben nem használtam, elég a mák és a kókusz zsírtartalma. Meg egyébként sem szerettem volna, hogy lehúzza a tésztát. Inkább a könnyed, piskóta jelleg volt a cél.

Hozzávalók:
  • 8 tojás
  • 8 evőkanál édesítő (nálam most szaharin alapú, süthető por, de lehet xilit, eritrit is akár)
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 dl 100 %-os narancslé, vagy 1 narancs kifacsart leve
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg darált mák
  • csipet só
  • 1/2 vanília kikapart magjai
  • a tetejére: fagyasztott, magozott meggy
Egy 28x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 180 fokra (én légkeverésen sütöttem 160 fokon). A tojások fehérjét egy csipet sóval habbá verjük. A sárgáját is addig keverjük az édesítővel, míg világosabb sárga lesz. Hozzákeverjük a narancs levét, a vaníliamagokat, a fahéjat, a mákot is a kókuszreszelékkel és szódabikarbónával együtt, végül a habbá vert fehérjét is beleforgatjuk óvatosan, hogy ne nagyon törjük össze. Az előkészített tepsibe simítjuk a tésztát, a tetejét bőven kirakjuk a még fagyott meggyel, majd az előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük. Lehűtve, kockára vágva tálaljuk.






1 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Szuper, köszi, hogy feltetted! Keresem a hasonló recepteket, mert a rota vírusom jól kinyírta az emésztő rendszeremet. Az IR mellé enyhe laktóz és-gluténérzékenység társult, én meg lassan már csak fotoszintetizálni fogok. Teszek egy próbát a paleo-hoz hasonló étkezéssel (bár a zab, a hajdina és a hüvelyesek egyelőre megmaradnak), meglátjuk, életben maradok-e. Szóval, jöhetnek az ilyen és az ehhez hasonló receptek, mert mostanában nem igazán érek rá újakon gondolkodni. Puding és torta receptnek is nagyon örülnék...:-D Te/ti mióta étkeztek így? Van eredménye a glutén mentes táplálkozásnak?