2012. június 2., szombat

Könnyed tejszínes-mandulás-epres torta (gluténmentesen)


Ismét itt vagyok végre. Remélem örültök neki. :) Kicsit (nagyon) elmaradoztam mostanában, mert történt egy s más az életemben, így pihenőre kényszerült a blogom ez időre (na meg én is...). Remélem, most már sűrűbben tudok majd jönni, mert nagyon hiányzott már. Most pedig mit is hozhattam volna mást, mint egy epres finomságot. Egy roppant egyszerű epres finomságot. Tulajdonképpen semmi extra, mégis látványos, könnyed, és nagyon-nagyon finom. És még sütni sem kell, na jó, hűteni viszont igen. Aki viszolyog a főzős, hagyományos zselatintól, annak javaslom inkább a hidegen keverhető változatot. Ezzel sokkal gyorsabb is, csak nekem most sajnos nem volt itthon.


Hozzávalók:
  • 2 x 200 g habtejszín
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál zselatin
  • pár evőkanál házi vaníliás porcukor (ízlés szerint)
  • 1 kicsi dobozos joghurt (150 g-os)
  • 5 dkg hántolt mandula (késes aprítóban darabosra dolgozva)
  • 1 mokkáskanál színtelen mandula aroma
  • pár szem eper 
A tálaláshoz:
  • eper
  • étcsokoládé forgács
  • kevés kókuszreszelék
A tejet meglangyosítom, elkeverem benne a zselatint. Folyamatos keverés mellett alaposan felmelegítem (ne hagyjuk nagyon forrni), majd félreteszem hűlni. A tejszínt kemény habbá verem a vaníliás porcukorral együtt. Hozzákeverem a joghurtot is, majd folyamatos keverés közben belecsorgatom a tejes zselatint (óvatosan keverjük, hogy ne törjük össze a habot nagyon), végül az apróra dolgozott mandulát is beleforgatom., meg a kevéske  aromát is. Az epret megmosom, leitatgatom róla a vizet, a csumáját kiszedem, ha nagyobbak több darabba, ha kisebbek, kettévágom, majd ezt is hozzákeverem. Fóliával bélelt tortaformába öntöm és pár órára hűtőbe teszem (vagy mehet a mélyhűtőbe is, hogy még hidegebb legyen). Tálaláskor tányérra borítom, leszedem róla a fóliát, majd eperrel, étcsokiforgáccsal, kókuszreszelékkel díszítem.

Típp:
Ha hidegen keverhető zselatint használunk, 2 csomaggal használjunk belőle (egyenként 1/2 l folyadékhoz elegendőek). Ehhez pedig 1/2 l tejszínt, 2 kicsi dobozos joghurtot, valamint 1 kicsit dobozos tejfölt adjunk (150 g-os dobozok).
A eper helyett használhatunk málnát is- majd ha már szezonja lesz -, vagy akár vegyesen epret, szedret, áfonyát stb. 
A mandulából készíthetünk "krokantot" is. Ehhez karamelizáljunk egy kevés cukrot, ebben forgassuk meg a mandulát, majd enyhén kiolajozott tűzálló tálba (laposan) vagy szilikonlapra öntve hagyjuk kihűlni, végül késes aprítóban dolgozzuk kisebb darabokra és így keverjük a tejszínes krémhez.

3 megjegyzés:

Chef Viki írta...

De gyönyörű :-)

Örülök, hogy újra tudsz blogolni, de azért nagyon vigyázz magadra!!

Bokor Boglárka írta...

Nagyon szép és guszta! Lehet, hogy majd kipróbálom a gyerekeknél.

Ildinyó írta...

Chef Viki
Köszönöm szépen! :)
Vigyázok, vigyázok, nagyon! ;))

Margaretta
Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik! Remélem, hogy ízleni fog, ha kipróbálod. :)