Tegnap
délután bekattant, hogy valami mákosat kell sütnöm, de azonnaaaaal... :) Szóval
neki is álltam gyorsan, hisz nincs mese, ilyenkor nem szabad nemet mondani
magamnak. Volt itthon egy kis ribizli is, meggy pedig még mindig van a
mélyhűtőmben. Pedig el kellene használni már mind, mert lassan itt a következő
adag is. A mákhoz szerencsére nagyon jól passzolnak a savanykásabb gyümölcsök,
így egy nagyon finom nyárias lepény sült ki a hirtelen felindulásomból.
Hozzávalók:
-
8 nagy tojás
-
180 g barna nádcukor + még egy kevés a tetejére
-
50 g méz
-
reszelt citromhéj
-
2 teáskanál őrölt fahéj
-
200 g darált mák
- 5 evőkanál rétesliszt
-
A tetejére: pár marék magozott meggy (nekem fagyasztott volt, ilyenkor nem kell kiolvasztani) és leszárazott piros ribizli (nyugodtan szórhatjuk bővebben is)
Egy
28x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, vagy kivajazunk, kilisztezünk. Én
jobban szeretem a sütőpapíros megoldást, és nem lustaságból, hanem mert így a
tepsit is kímélem, ráadásul sütés után egy mozdulattal kivehető így a tepsiből,
hogy miközben hűl, ne ázzon el az alja. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (én
légkeverésen sütöttem 160 fokon).
A
tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját is addig
keverjük a cukorral és a mézzel, míg világosabb sárga lesz. Hozzáadjuk a reszelt
citromhéjat és fahéjat, majd beleforgatjuk a mákot is a liszttel együtt. Végül a
habbá vert fehérje 1/3-át határozott mozdulatokkal belekeverjük a mákos
masszába, vagyis lazítjuk vele egy kicsit az egészet, majd a maradék fehérje
habot is óvatosan beleforgatjuk. Az előkészített tepsibe simítjuk a tésztát,
tetején egyenletesen elosztjuk a megtisztított gyümölcsöket, majd megszórjuk még
kevés nádcukorral. Az előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.
Sütés előtt és után
6 megjegyzés:
Ó, de csodás fotók! No meg a süti is az!
Szuper recept, el is készítem hamarosan. Mennyi lisztet tegyek bele? ;-)
Bors and Pepper
Köszönöm szépen! Nagyon örülök, hogy tetszik! :) Olyan kis habkönnyű, nyárias süti lett. Nagyon jól esett! :)
Mézigörl
Örülök, hogy tetszik! Köszönöm szépen! Igen, igen, a liszt, pont most javítottam, ill. pótoltam, mert a nagy sietségben véletlenül kimaradt a felsorolásból. :)))
Olyan klassz ez a süti és nagyon szépek a fotók!
Olyan könnyed, olyan nyári és olyan finom...lehet! Bár sajnos nem kóstoltam, de gondolom! A képek csodásak!
Chriesi
Nagyon szépen köszönöm!! :)
Illéskrisz
Tényleg olyan volt, bizton állíthatom. :))) Köszönöm szépen! :)
Megjegyzés küldése