Ismét egy meggyes sütit hoztam. A múltkori Meggyes-ribizlis-mákos lepényhez hasonlóan készült, de most mák helyett dió került a tésztájába és még némi tejföl is. Ugyanolyan finom piskótás jellegű lett a tészta, amihez a savanykás és lédús meggy nagyon jól illett. Egyik kolléganőm hozott be egy ládányi meggyet és miután senki nem akarta hazavinni, nekem adták, én pedig cserébe sütöttem nekik ezt a sütit. Átment a teszten, mert mindenkinek ízlett. :)
Hozzávalók (1 nagy gáztepsi méretű adaghoz):
- 10 tojás
- 250 g cukor
- 250 g frissen darált dió
- 150 g rétesliszt
- 1-2 evőkanál őrölt fahéj
- csipet só
- 4-5 evőkanál tejföl
- A tetejére: jó sok kifejtett meggy lecsöpögtetve, kevés őrölt fahéj és nádcukor
A tojások fehérjét a csipet sóval verjük kemény habbá. A tojások sárgáját is keverjük a cukorral fehéredésig, jó habosra, adjuk hozzá a tejfölt is, majd a diót, a lisztet és a fahéjat is. Végül a habbá vert fehérje 1/3-át határozott mozdulatokkal keverjük bele, vagyis lazítsuk vele az egészet, majd a maradék fehérje habot is óvatosan forgassuk bele. Simítsuk az előkészített tepsibe a tésztát, kicsit ütögessük meg alulról, tetején ossszuk el egyenletesen a meggyet, majd szórjuk meg kevés nádcukorral és fahéjjal a tetejét. Az előmelegített sütőben süssük kb. 35-40 percig.
Meggy helyett használhatunk cseresznyét, őszibarackot, sárgabarackot, szilvát is (szezontól függően).
A diót pirítsuk meg a darálás előtt, hogy intenzívebb és zamatosabb legyen. Azért érdemes frissen darálni, mert így magasabb az olajtartalma, kevésbé száraz, így semmi zsiradékra nem lesz szükség a tésztához, mégsem érezzük annak hiányát, vagyis nem lesz száraz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése