2012. június 22., péntek

Meggyes-diós lepény


Ismét egy meggyes sütit hoztam. A múltkori Meggyes-ribizlis-mákos lepényhez hasonlóan készült, de most mák helyett dió került a tésztájába és még némi tejföl is. Ugyanolyan finom piskótás jellegű lett a tészta, amihez a savanykás és lédús meggy nagyon jól illett. Egyik kolléganőm hozott be egy ládányi meggyet és miután senki nem akarta hazavinni, nekem adták, én pedig cserébe sütöttem nekik ezt a sütit. Átment a teszten, mert mindenkinek ízlett. :)

Hozzávalók (1 nagy gáztepsi méretű adaghoz):
  • 10 tojás
  • 250 g cukor
  • 250 g frissen darált dió 
  • 150 g rétesliszt
  • 1-2 evőkanál őrölt fahéj
  • csipet só
  • 4-5 evőkanál tejföl
  • A tetejére: jó sok kifejtett meggy lecsöpögtetve, kevés őrölt fahéj és nádcukor
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (légkeverésen 160 fok. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. 
A tojások fehérjét a csipet sóval verjük kemény habbá. A  tojások sárgáját is keverjük a cukorral fehéredésig, jó habosra, adjuk hozzá a tejfölt is, majd a diót, a lisztet és a fahéjat is. Végül a habbá vert fehérje 1/3-át határozott mozdulatokkal keverjük bele, vagyis lazítsuk vele az egészet, majd a maradék fehérje habot is óvatosan forgassuk bele. Simítsuk az előkészített tepsibe a tésztát, kicsit ütögessük meg alulról, tetején ossszuk el egyenletesen a meggyet, majd szórjuk meg kevés nádcukorral és fahéjjal a tetejét. Az előmelegített sütőben süssük kb. 35-40 percig. 

Tipp:
Meggy helyett használhatunk cseresznyét, őszibarackot, sárgabarackot, szilvát is (szezontól függően).
A diót pirítsuk meg a darálás előtt, hogy intenzívebb és zamatosabb legyen. Azért érdemes frissen darálni, mert így magasabb az olajtartalma, kevésbé száraz, így semmi zsiradékra nem lesz szükség a tésztához, mégsem érezzük annak hiányát, vagyis nem lesz száraz.



Nincsenek megjegyzések: