Könnyed, kakaós kevert tészta, jó sok cseresznyével megpakolva, tetején sült habos ricottás-csokoládédarabkás krémmel. Ez a sütemény készült minap a konyhában. Nagy tepsinek tűnt, ám mire vittem belőle anyukáméknak, meg mind a két nővéremnek, már szinte alig maradt belőle. De nem baj, mert így az igazán diétás! :) Megint csak nem volt határozott elképzelés, csak úgy jöttek a dolgok. Azt viszont tudtam, hogy nem sima cseresznyés-piskótás sütit szeretnék sütni, mert volt itthon ricottám, amit bele szerettem volna mindenképp varázsolni valahogyan a sütibe. Hát végül így sikerült a varázslás! Azt mondják finom lett! :) Egyedül a szeletelésével akadt némi probléma, mert a cseresznye miatt egy kicsit hajlamos volt a szétesésre. Bár amikor alaposan lehűtöttem, egész jól megoldható volt ez is.
Hozzávalók (én egy 35x28 cm-es magasabb falú tepsiben sütöttem)
A tésztához:
- 200 g graham liszt
- 100 g rétesliszt (2 evőkanál búzacsírával keverve)
- 2 púpos teáskanál sütőpor
- fél teáskanál szódabikarbóna
- 2-3 evőkanál (cukrozatlan) kakaópor
- 100 g vaj
- 150 g nádcukor
- 1 evőkanál vaníliáscukor (házi)
- 2 tojás (nagyobb tojás)
- 150 ml joghurt és tejföl vegyesen
- 1 nagyobb tálkányi kifejtett cseresznye
- 1-2 evőkanál nádcukor
- 3 tojás sárgája és fehérje külön
- kb. 3-4 evőkanál gyümölcscukor
- 1-2 evőkanál vaníliáscukor (vagy kevés igazi vaníla)
- 100 g étcsokoládé felaprítva
- 500 g krémesebb ricotta
- csipet só
A tepsit előkészítem, oldalát kivajazom, aljára pedig sütőpapírt fektetek (ez a szeletelésnél is óvja majd a tepsinket). A sütőt előmelegítem 160 fokra légekeverésen (sima sütés 180 fok).
A tésztához való száraz alapanyagokat egy tálba szitálom. Egy másik tálban, habverővel alaposan kikeverem a puha vajat a cukrokkal, majd hozzáadom egyenként a tojásokat is, és azzal is alaposan elkeverem. Végül a lisztes keveréket - még mindig a habverővel keverve - beledolgozom a vajas-tojásos keverékbe, majd lazítom a joghurt és tejfölt keverékével, és alaposan elkeverem azzal is. A tésztát a tepsibe simítom, belerázogatom, majd beteszem a sütőbe és kb. 10 percig elősütöm. Közben a tetejére szánt tojások fehérjét csipetnyi sóval habbá verem, a sárgáját is 1-2 perc alatt alaposan kikeverem a cukrokkal, majd beledolgozom a ricottát is. Végül beleforgatom a darabokra vágott étcsokit is és a habbá vert tojásfehérjét is. Ha kész a tészta elősütése, a kevés cukorral összekevert cseresznyével kirakom a tészta tetejét úgy, hogy nagyjából ügyelek arra, hogy belső felükkel inkább lefelé nézzenek, és a kakaós tésztát színezzék meg a sütés során kifolyó levükkel, és ne a fehér ricottás krémet. Ha kiraktam bőven cseresznyével, tetejére simítom a ricottás habot, majd visszateszem a sütőbe és újabb kb. 25-30 percig sütöm (a széle kaphat egy kis aranysárga színt, akkor biztosan megsült már, de mindez sütőfüggő azért). Alaposan hűtsük le mielőtt szeletelünk belőle. És ha még nem elég a jóból, tetejére tehetünk még kevés csokoládét, tejszínhabot, vagy cseresznyét díszítésképpen.
Tippek:
Ha kisebb tepsiben sütjük, mindenképp csökkentsük arányosan a tészta mennyiségét, mert úgy túl vastag lesz már.
A tetejére készíthetünk vastagabb krémet is, kb. még 250 g ricottát hozzáadva. A tojás mennyiségét is növelhetjük, de igazából nem feltétlenül szükséges, mert a fenti tojásmennyiség is össze fogja szerintem tartani. Ekkor csak a cukor mennyiségét növeljük még esetleg egy kicsit, ill. tehetünk hozzá még reszelt citromhéjat is.
Használhatunk meggyet is, de azt mindenképpen kalkuláljuk bele, hogy az azért jóval savanyúbb.
Használhatunk meggyet is, de azt mindenképpen kalkuláljuk bele, hogy az azért jóval savanyúbb.
5 megjegyzés:
De csábos egy szelet!!
Remek ízvilág
Örülök, hogy tetszik Anazar! Nagyon köszönöm! :))
Köszi Bianka! :)
Lenne egy kérdésem: Többször is elolvastam, de még mindig nem tudom, mitől lesz kakaós a tészta?
Köszi, Tünde.
Kedves Tünde!
Itt valamiért még nem látom még a megjegyzésed, de az emailjeim közt láttam, hogy írtál. Köszönöm az észrevételed! Valóban kimaradt véletlenül a felsorolásból a kakaópor, de most pótoltam. :) Elnézést kérek, és még egyszer köszönöm, hogy szóltál! :)
Megjegyzés küldése