2011. július 29., péntek

Madárlátta paprika hasznosítása

Hogy miért madárlátta? Mert a benne lévő paprikát megutaztattuk kicsit. Elvittünk magunkkal a nyaralásra vagy két kilót (kaptunk is, meg vettünk is, azért ilyen sokat), és valahogy nem fogyott most, így egy csomó hazakerült, ami már ráadásul kicsit fonnyadozott is. Paradicsom nem volt itthon hozzá, hogy egy jó kis lecsót készíthessek. Ráadásul akkor még alig volt valami a hűtőnkben is, ezért ezt találtam ki belőle. Van már egy paprika-krémleves itt a blogon, de az piros színű paprikából, egész pontosan kápia paprikából készült, és azt ráadásul meg is sütöttem előtte. Ez most egy egyszerűsített változat, a paprika elősütése nélkül, és ebben a héja is benne van, de ez egyáltalán nem zavaró. Kicsit csaltam viszont, és tettem bele egy füstölt leveskockát is... :S Nah, ezt az egyet még nem sikerült egészségesebb, vagyis na-glutamát nélküli változatban felfedeznem, füst ízű sót meg alig látok néhány helyen. Egyszerű kis leves, de szerintem nagyon finom lett! És nyári hozzávalóval készült ugyan, mégis jó kis melengető étel lett a hűvösebb időben is.

Egyszerű paprika-krémleves
Hozzávalók (kb. 4-6 személyre):
  • 100-150 g kockázott bacon vagy füstölt húsos szalonna
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • kb. 1,5 kg lecsópaprika (vagy bármilyen vékonyabb héjú)
  • 1,2 liter zöldségleves (5 dl lehet belőle füstölt leveskockával ízesített)
  • 200 ml tejszín 
  • kevés bors és só
  • 1 mokkáskanál cukor
  • olívaolaj
A szalonna zsírját kevés olívaolaj hozzáadásával (csak nagyon kevés) kisütjük, majd kiszedjük és félretesszük a tálaláshoz. A megmaradó zsiradékon megdinszteljük az felaprított hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott paprikát is, és fedő nélkül kb. 10-15 percig sütjük, majd felöntjük a levessel, hozzáadjuk a cukrot és felforraljuk. Pár percig főzzük, majd beleöntjük a tejszínt is, borsozzuk is kissé, és még egyet forralunk rajta. Végül egy botmixerrel alaposan elturmixoljuk, kóstoljuk, és szükség esetén még ízesítünk rajta. Kevés olívaolajjal meglocsolva, a kisült szalonnával, paprikakockákkal és ízlés szerinti zöldfűszerrel díszítve tálaljuk. Nekem most épp nem volt más kéznél, csak zsálya. Egyébként tuti, hogy friss petrezselyemmel tálaltam volna, ha van itthon.


És még egy leves (ill. turmix), még a nyaralás előtti kánikulában készült hűsítő, kapros-bazsalikomos uborkaleves. Joghurttal és kevés tejföllel, ill. kevés fokhagymával, olívaolajjal és borssal, friss kaporral turmixolva, jéghidegen, forró, pirított kenyérkockákkal tálalva. Nagyon finom volt és nagyon jól esett a nagy melegben!

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Gyönyörű a tálalás

Echan írta...

Nagyon finomak lehetnek. :)

Ildinyó írta...

Bianka, SZiluett
Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik! :)