Hozzávalók:
A kelt tésztához:- 250 g rétesliszt (pluszban még a dagasztáshoz)
- 200 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1,5 dl tej
- 1,5 teáskanál szárított élesztő
- csipet só
- kevés kikapart vaníliamag
- kb. 100 g nádcukor
- 3 tojás sárgája
- 100 g nagyon puha vaj
- reszelt citromhéj
- 3 tojásfehérje
- csipet só
- 1-2 teáskanál frissen facsart citromlé
- 3 tojás sárgája
- 3 evőkanál nádcukor
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 8 evőkanál darált mák
- 5 dl sűrű, zsírosabb tejföl (nálam vödrösből)
- pár szem sárgabarack (kimagozva, gerezdekre vágva)
A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 teáskanál cukrot, az élesztőt, pici lisztet, elkeverjük, majd felfuttatjuk. Közben a liszteket átszitáljuk (a teljes kiőrlésűt is, a fennmaradt korpát is tegyük a végén hozzá), elkeverjük a sóval, a cukorral, a citromhéjjal, majd a közepébe készítünk egy mélyedést, és elkezdjük belekeverni a felfuttatott élesztőt, utána pedig hozzáadjuk a tojássárgájákat, legvégén pedig a jó puha vajat is alaposan hozzádolgozzuk. Pár percig kézzel vagy géppel dagasztjuk. Letakarva legalább 2-3 órán át kelesztjük. Ha jól megkelt, kiütögetjük belőle a levegőt, majd egy kivajazott tepsibe (35x28 cm-es, magasabb falú) nyomkodjuk kézzel, úgy hogy legyen egy kis pereme is, és letakarva újabb fél-1 órát kelesztjük (a peremet ezután is elkészíthetjük neki). Majd 180 fokra előmelegített sütőbe tolva kb. 10 percig elősütjük, és közben elkészítjük a mákos krémet a tetejére.
Ehhez a tojások fehérjét csipet sóval, kemény habbá verjük. A sárgáját is alaposan kikeverjük a cukorral és a citromlével, majd hozzákeverjük a darált mákot és a tejfölt is, végül beleforgatjuk a fehérjehabot, egyenletesen elsimítjuk az elősütött tésztán, kirakjuk a tetejét a barackgerezdekkel, visszatoljuk a sütőbe és újabb, kb. 35 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt hidegre hűtjük.
Megjegyzés (07.15.-én): a mákos részbe ízlés szerint mehet egy picivel több cukor (nekünk pont jó volt így, de apukám kicsit édesített volna még rajta), ill. fahéjas cukorral még megszórhatjuk sütés előtt a barackokat, hogy még ízesebb legyen.
Megjegyzés (07.15.-én): a mákos részbe ízlés szerint mehet egy picivel több cukor (nekünk pont jó volt így, de apukám kicsit édesített volna még rajta), ill. fahéjas cukorral még megszórhatjuk sütés előtt a barackokat, hogy még ízesebb legyen.
És persze a fotózgatást Keresztanyunál sem lehetett kihagyni... :))) Előszedtünk egy pár régiséget és nővéremmel kattintgattunk egy párat. Pl. ezt az üveget, mert gyönyörű kék színe van.
A kép címe pedig lehetne az, hogy: Anno a hőségben... :)
8 megjegyzés:
Nagyon tetszik ez a recepted. A képek pedig ismét gyönyörűek!
Remek finomság
Nagyon gyönyörű képek!
A süti nagyon finom lehet!
Hú de jól néz ki!!
:))) Nálam is mákos-sárgabarackos készült tegnap, csak én kevertem. Így keltként nagyon guszta lett, megkóstolnám! :)
Átjössz?
újabb szép képek! Na meg finom süti. :)
Nézz át hozzám: http://tobbmintmartas.blogspot.com/2011/07/dijat-kaptam.html :))
Kicsit megkésve is, de itt vagyok már! Bocsánat, csak kis pihenés volt! :)
Petra
Nagyon szépen köszönöm! Örülök, hogy tetszik! :))
Bianka
Köszönöm! :)
Belly
Kedves vagy! Köszönöm szépen, tényleg fincsi volt! :)
Renáta baba
:)) Örülök, hogy tetszik! Köszönöm!
Egy csipet
Jó kis párosítást! Kevertként meg még jobb, mert sokkal hamarabb falhatja az ember! ;) Kipróbálom úgy is majd! :)
Raindrop
Már megyek is! :D
Szabina
Örülök, hogy tetszik!
És megtisztelő, hogy rám is gondoltál a díjnál! Nagyon kedves Tőled! Köszönöm! :)
Megjegyzés küldése