2011. július 3., vasárnap

Cseresznyés-ricottás-csokoládés sütemény


Könnyed, kakaós kevert tészta, jó sok cseresznyével megpakolva, tetején sült habos ricottás-csokoládédarabkás krémmel. Ez a sütemény készült minap a konyhában. Nagy tepsinek tűnt, ám mire vittem belőle anyukáméknak, meg mind a két nővéremnek, már szinte alig maradt belőle. De nem baj, mert így az igazán diétás! :) Megint csak nem volt határozott elképzelés, csak úgy jöttek a dolgok. Azt viszont tudtam, hogy nem sima cseresznyés-piskótás sütit szeretnék sütni, mert volt itthon ricottám, amit bele szerettem volna mindenképp varázsolni valahogyan a sütibe. Hát végül így sikerült a varázslás! Azt mondják finom lett! :) Egyedül a szeletelésével akadt némi probléma, mert a cseresznye miatt egy kicsit hajlamos volt a szétesésre. Bár amikor alaposan lehűtöttem, egész jól megoldható volt ez is.

Hozzávalók (én egy 35x28 cm-es magasabb falú tepsiben sütöttem)
A tésztához:
  • 200 g graham liszt
  • 100 g rétesliszt (2 evőkanál búzacsírával keverve)
  • 2 púpos teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • 2-3 evőkanál (cukrozatlan) kakaópor
  • 100 g vaj
  • 150 g nádcukor
  • 1 evőkanál vaníliáscukor (házi)
  • 2 tojás (nagyobb tojás)
  • 150 ml joghurt és tejföl vegyesen
A tetejére:
  • 1 nagyobb tálkányi kifejtett cseresznye
  • 1-2 evőkanál nádcukor
A ricottás krémhez:
  • 3 tojás sárgája és fehérje külön
  • kb. 3-4 evőkanál gyümölcscukor
  • 1-2 evőkanál vaníliáscukor (vagy kevés igazi vaníla)
  • 100 g étcsokoládé felaprítva
  • 500 g krémesebb ricotta
  • csipet só
A tepsit előkészítem, oldalát kivajazom, aljára pedig sütőpapírt fektetek (ez a szeletelésnél is óvja majd a tepsinket). A sütőt előmelegítem 160 fokra légekeverésen (sima sütés 180 fok).
A tésztához való száraz alapanyagokat egy tálba szitálom. Egy másik tálban, habverővel alaposan kikeverem a puha vajat a cukrokkal, majd hozzáadom egyenként a tojásokat is, és azzal is alaposan elkeverem. Végül a lisztes keveréket - még mindig a habverővel keverve - beledolgozom a vajas-tojásos keverékbe, majd lazítom a joghurt és tejfölt keverékével, és alaposan elkeverem azzal is. A tésztát a tepsibe simítom, belerázogatom, majd beteszem a sütőbe és kb. 10 percig elősütöm. Közben a tetejére szánt tojások fehérjét csipetnyi sóval habbá verem, a sárgáját is 1-2 perc alatt alaposan kikeverem a cukrokkal, majd beledolgozom a ricottát is. Végül beleforgatom a darabokra vágott étcsokit is és a habbá vert tojásfehérjét is. Ha kész a tészta elősütése, a kevés cukorral összekevert cseresznyével kirakom a tészta tetejét úgy, hogy nagyjából ügyelek arra, hogy belső felükkel inkább lefelé nézzenek, és a kakaós tésztát színezzék meg a sütés során kifolyó levükkel, és ne a fehér ricottás krémet. Ha kiraktam bőven cseresznyével, tetejére simítom a ricottás habot, majd visszateszem a sütőbe és újabb kb. 25-30 percig sütöm (a széle kaphat egy kis aranysárga színt, akkor biztosan megsült már, de mindez sütőfüggő azért). Alaposan hűtsük le mielőtt szeletelünk belőle. És ha még nem elég a jóból, tetejére tehetünk még kevés csokoládét, tejszínhabot, vagy cseresznyét díszítésképpen.

Tippek:
Ha kisebb tepsiben sütjük, mindenképp csökkentsük arányosan a tészta mennyiségét, mert úgy túl vastag lesz már.
A tetejére készíthetünk vastagabb krémet is, kb. még 250 g ricottát hozzáadva. A tojás mennyiségét is növelhetjük, de igazából nem feltétlenül szükséges, mert a fenti tojásmennyiség is össze fogja szerintem tartani. Ekkor csak a cukor mennyiségét növeljük még esetleg egy kicsit, ill. tehetünk hozzá még reszelt citromhéjat is.
Használhatunk meggyet is, de azt mindenképpen kalkuláljuk bele, hogy az azért jóval savanyúbb.




5 megjegyzés:

Anazar írta...

De csábos egy szelet!!

Bianka írta...

Remek ízvilág

Ildinyó írta...

Örülök, hogy tetszik Anazar! Nagyon köszönöm! :))

Köszi Bianka! :)

Névtelen írta...

Lenne egy kérdésem: Többször is elolvastam, de még mindig nem tudom, mitől lesz kakaós a tészta?
Köszi, Tünde.

Ildinyó írta...

Kedves Tünde!
Itt valamiért még nem látom még a megjegyzésed, de az emailjeim közt láttam, hogy írtál. Köszönöm az észrevételed! Valóban kimaradt véletlenül a felsorolásból a kakaópor, de most pótoltam. :) Elnézést kérek, és még egyszer köszönöm, hogy szóltál! :)