2011. április 6., szerda

Könnyed tavaszi menü: Medvehagymás zöldborsó-krémleves feta sajttal és mustáros csirkemell, sült provanszi paradicsommal

Gyorsan elkészíthető, férjet messzi vidékről hazaváró menü, tegnapról. Abszolút diétásnak, zsírszegénynek és nem túl szénhidrátdúsnak mondható ételek, de azért laktatóak is szerintem. Ha mégsem találnánk így elég táplálónak, kínálhatunk köretnek mellé pl. burgonyapürét (most ez jutott eszembe hirtelen, tudom nem túl fantáziadús). De köret nélkül bátran ajánlom a tavaszi diétázós időszakra is. Pláne, ha deszzertnek még mondjuk magunkat kínáljuk fel :D egy kevés eper és édes tejföl vagy tejszín kíséretében... : Na jó, egy kis olvasztott étcsoki is fér még mellé, ha nagyon szeretnénk.

Medvehagymás zöldborsó-krémleves feta sajttal

Hozzávalók (kb. 4 főre):
  • 1 közepes fej hagyma (vagy pár szál újhagyma)
  • 500 g zöldborsó
  • 1 liter meleg zöldségleves (vagy sós, vegamixes víz)
  • fél köteg medvehagyma levél
  • 4 bő evőkanál tejföl, vagy kb. 1,5 dl tejszín
  • frissen őrölt bors
  • olívaolaj
  • A tálaláshoz: kevés olívaolaj, feta sajt, frissen őrölt bors, medvehagyma felcsíkozva
A hagymát felaprítom, majd kevés olívaolajon kissé megfuttatom, közben picit sózom. Hozzáadom a borsót és fedő alatt párolom kicsit. Közben felvágom a medvehagymaleveleket is (szárával együtt, csak a legvégét vágjuk le), és a szárat is hozzáadom a borsóhoz, majd felöntöm a levessel és puhára főzöm (nem kell sok idő neki). Hozzákeverem a tejfölt (vagy tejszínt) egyet forralok rajta, majd mehet hozzá a medvehagymalevél is, borsozom is kissé, majd alaposan összeturmixolom. Kóstoljuk, és ha szükséges, még adjunk hozzá kevés sót, esetleg pici cukrot. Kevés olívaolajat locsolok rá, megszórom felcsíkozott medvehagymalevéllel, borsozom, a feta sajtot pedig külön tálkában kínálom mellé, hogy ne süllyedjen el benne.
Mustáros csirkemell
  • Hozzávalók (kb. 4 főre):
  • kb. 600 g csirkemell filé, felszeletelve
  • 4 jó, bő evőkanál mustár
  • só, frissen őrölt bors
  • 2-3 szál újhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj + egy kevés a sütőedény kikenéséhez 
Provanszi paradicsom
Hozzávalók:
  • kb. 6 nagyobb, keményebb húsos paradicsom
  • A morzsához:
  • kb. 8 evőkanál zsemlemorzsa (ha lehet frissen készítve, nálam most egy szikkadt rozsos zsemle lett e célra felhasználva)
  • 4 evőkanál olívaolaj + a sütőedény kikenéséhez egy kevés
  • kb. 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 kisebb csokor(ka) petrezselyem
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű (még jobb, ha van friss kéznél, nekem most nem volt, de majd ha jön a melegebb idő, megint telerakom a teraszt a friss zöldfűszerekkel
A húsnak és a paradicsomnak szánt sütőedényt kikenem vékonyan olajjal. A sütőt előmelegítem 200 fokra.
A mustárt összekeverem 1 evőkanál olívaolajjal, borsozom kissé, majd a kissé besózott csirkemellszeletek mindkét oldalát bekenem vele és a tűzálló tálra fektetem. Az újhagymát megtisztítom, majd felkarikázom és megszórom vele a csirkét. Az így előkészített húsnak nagyon jót fog tenni, ha letakarva, hűtőben hagyjuk pácolódni, akár 1 éjszakát is. Bár nálam semmit nem pihent, de így is nagyon finom és ízletes lett. 1 löttyintésnyi vizet is tehetünk alá (persze ne úgy, hogy lemossuk vele a mustárt a húsról, hanem inkább még előtte, hogy a tálba fektetnénk a szeleteket).
A paradicsomok kocsányát kivágjuk, vízszintesen félbevágjuk és sózzuk borsozzuk őket kissé, majd az előkészített tűzálló tálba sorakoztatjuk őket. A morzsához alaposan összekeverjük a zsemlemorzsát kevés sóval, őrölt borssal, a felaprított petrezselyemmel, kakukkfűvel és az olívaolajjal, majd elosztjuk a paradicsomok tetetjén.
A csirkét és a paradicsomot is az előmelegített sütőbe toljuk, majd kb. 30 perc alatt megsütjük őket.
Ha csak a paradicsomot sütjük egyedül - mert pl. előételnek szánjuk -, akkor vegyük fel a sütő hőmérsékletét kb. 220 fokra és akkor elég lesz neki kb. negyed óra is, hogy megsüljön. De együtt sütve, lényegesen gazdaságosabb így, és ugyanolyan finom is lesz.
A csirke nálam ilyen hőmérsékleten és ilyen idő mellet, gyönyörűen omlósra sült. Figyeljünk oda rá, mert ez nyilván sütőfüggő (ahogy a tapasztalat is mutatja), de nem érdemes sokkal tovább sütni, mert akkor nagyon kiszárad. És az idő nyilván attól is függ majd, mekkora edénybe, ill. milyen szorosan tesszük egymás mellé a hozzávalókat.

4 megjegyzés:

duende írta...

A medvehagyma milyen jó ötlet a zöldborsóhoz! Nem jutott volna eszembe, pedig isteni finom lehet. Köszönöm a tippet! :)

A paradicsom is szuper. Majd nyáron megcsinálom!

Ottis írta...

Megint mennyi finomság!És a képek is gyönyörűek!

Bianka írta...

Csodás

Ildinyó írta...

Duende
Én köszönöm szépen! :) Nekem valamiért adta magát és tényleg jók is együtt... :))

Ottis
Köszönöm szépen! Kedves vagy! :)

Bianka
Köszönö szépen! :)