2011. április 26., kedd

Ötlet maradékhasznosításra: Stroganoff sonka

Hogy ne csak, pl. csőben sült sonkás tészta készüljön a maradék sonkából (bár az is nagyon finom), hanem valami más is. Igaz nálam ez még jóval húsvét előtt készült, de akkor eszembe jutott, hogy ez milyen jó lesz majd az ünnep utáni maradék hasznosításra is. Véletlen egyveleg, ami végül a Stroganoff bélszínre hasonlított leginkább, persze bélszín nélkül. Ha valaki lelkét sérti az elnevezés (de háááát ez nem is aaaaz), akkor várom az ötleteket a névre... :) Szóval finom is, viszonylag gyorsan el is készül, és még a maradék is eltűnik ennek a receptnek köszönhetően! Tényleg szerintetek a Stroganoff vagy a Stroganov a helyes?
Pontos recept megint nem lesz sajnos, inkább csak ötlet, mert valamiért mostanában egész egyszerűen elfelejtem lemérni a dolgokat, meg jegyzetelni. Kissé szétszórt vagyok mostanában! Bocsánat, remélem nem okoz gondot, de muszáj volt így is feltenni az ötletet, mert egyszerűen csak jó. 

Hozzávalók:
  • füstölt-főtt sonka (olyat használjunk hozzá, ami nem annyira sós, ill. puhább is)
  • gomba
  • hagyma
  • csemegeuborka
  • bors (só már nem nagyon kell, hiszen a sonka elég sós)
  • tejszín (vagy tejföl és tejszín keveréke, de ha csak tejfölt használunk, attól elég sűrű lesz)
  • kevés olaj
  • kevés mustár (dijoni)
  • A tálaláshoz: az elmaradhatatlan zöld, azaz petrezselyem
A sonkát kockázzuk fel, a gombákat tisztítsuk meg, vágjuk ketté (ha kisebbek), majd szeleteljük fel. A hagymát aprítsuk, a csemegeuborkát pedig szeleteljük fel.
Egy nagyobb serpenyőben, kevés olajon pirítsuk meg kissé a sonkát, majd vegyük ki, csepegtessük le, és tegyük félre. A visszamaradt olajhoz öntsünk még egy keveset, majd futtassuk meg rajta a hagymát. Adjuk hozzá a gombaszeleteket és pirítsuk/pároljuk át pár perc alatt nagy lángon. Adjuk hozzá a csemegeuborkát, a mustárt, a sonkát és öntsük fel tejszínnel (vagy tejszínnel és tejföllel), majd főzzük, sűrítsük be pár perc alatt. Közben borsozzuk is kissé. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Én most egyszerű párolt rizst adtam mellé köretnek, de sült burgonyával is isteni lehet.

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Izgalmas, finom lehet

Ottis írta...

Biztos finom!

Ildinyó írta...

Bianka, Ottis
Tényleg nagyon finom volt! Próbáljátok csak ki! ;)