2011. április 29., péntek

Rukkolás salátakrémleves parmezánnal


Egy igazi zöld leves - ha már tavasz van -, aminek egyáltalán nincs sem fű, sem zöld íze (bár nekem azzal sincs bajom). A belekerülő rukkola, a semlegesebb ízű salátát nagyon jól feldobja. Kap egy kis pikáns ízt tőle. Igazi gyors kaja, ahogy azt tőlem már megszokhattátok. És igen, ahogy látszik, nálam nem csak a tél szól a (melengető) levesekről, hanem minden évszak. Legyen tavasz, nyár, ősz, tél. És egy fontos dolog: mielőtt tálaljuk, hagyjuk, hogy langyosra hűljön, mert akkor érezhetőek benne igazán az ízek. Ez egyébként szerintem sok levesnél elmondható. Valaki azért reklamál, ha nem elég melegen hozzák ki neki az étteremben a levest... Lehet, hogy néha ez szándékos!? Kb. olyan, mint amikor a Soul Kitchen c. filmben, a vendég azért veszekszik a séffel, mert melegen akarja kérni a Gazpacho-t), amit persze a séf megtagad, majd megsértődve ott hagy csapot-papot. :) Szóval úgy hiszem, hogy néhány levesnél kifejezetten az a jó, ha nem túl meleg. De jöjjön is akkor a nem túl bonyolult leves receptje.


Hozzávalók (kb. 4 személyre):
  • 1 bő evőkanál vaj
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 fej saláta
  • 1 liter forró zöldségleves (nálam adalékanyagok nélküli leveskockából)
  • kb. 1/2-3/4 doboz (a nagy dobozos: ez 125 g-os) rukkolalevél
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 250 ml tejszín
  • 1 evőkanál keményítő (el is maradhat, akkor kicsit "vékonyabb" leves lesz belőle)
  • A tálaláshoz: parmezánsajt (vagy pl. ementáli jellegű sajt), ropogós kenyér 
Az újhagymát felkarikázzuk, majd a vajon, pici sóval megszórva, átpároljuk. Hozzáadjuk az összetépkedett, megmosott, torzsájától megszabadított salátaleveleket, majd egyből felöntjük a forró húslevessel. Újra forraljuk, ekkor hozzáadjuk a rukkolaleveleket, az összzúzott fokhagymákat, csipet cukrot, a mustárt, majd felöntjük a tejszínnel (ha sűrűbbre szeretnénk, keverjük bele előtte a keményítőt is). Még egy utolsót rottyantunk rajta, majd alaposan összeturmixoljuk, és a fentiekkel tálaljuk, nem túl forrón. Én a parmezán most a levesbe tettem és egy pici olívaolajjal meglocsoltam, de tálalhatunk hozzá pirítóst is, amire ráolvaszthatjuk kissé a parmezánt (vagy ementáli jellegű sajtot pl.)

És még egy leves salátával: Salátakrémleves, fűszeres-ropogós gombócokkal



Nincsenek megjegyzések: