Megint csak úgy hasraütésszerűen egy ötlet, vagyis recept. Tuti nem spanyolviasz, de nekem most kútfejből jött, mert még hétvégén nagyon megkívántam egy jó kis csokis sütit. Ami nálam ritka, de ilyenkor tutira tudom, hogy magnéziumhiányom van épp, tehát valami kis nyugtató kell (nem, nem egy feles). Most a magnézium pezsgőtabletta helyett az étcsokihoz nyúltam, mellette meg ott volt a kakaópor, a többi meg már jött magától. Kellett nekem elmenni múlt héten egy M betűs gyorsétterem kávézó részlegébe, ahol egy nagyon csokis-diós kockát tüntettem el teljes egészében. Rám nem jellemző módon, egy egészen nagy szeletet. Igaz, azért engedélyeztem magamnak, mert egy kávé kíséretében ez volt a reggelim, tízóraim, ebédem és uzsonnám. Persze a vacsit is lightosan fogyasztottam el ezek után. Jó kis diéta, mi? Na nem mintha nagyon fogyóznék, de azért egyre inkább itt a vetkőzős szezon, és nem árt a vonalakra odafigyelni, még ha azok nőcisebben is domborulnak, mint mondjuk egy csontkollekció modellnél. Épp ezért, én pl. gyümölcscukrot használtam a sütihez. Legalábbb... :) Visszatérve a receptre: egy egyszerű csokis kevert tészta, ami millióféleképpen variálható szerintem. Erre ötleteket, a recept után találtok majd.
Hozzávalók (kb. 16 nagyobb kockához):
- 200 g vaj + egy kevés a forma kikenéséhez
- 200 g étcsokoládé (min. 60 %-os kakaótartalmú legyen)
- 150 g liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 2 evőkanál kakaópor
- csipet só
- 80 g gyümölcscukor
- 1 evőkanál házi vaníliáscukor (vagy zacskós Bourbon)
- 3 tojás
- kb. 3-4 evőkanál tejföl
- 100 g étcsokoládé
- 50 g vaj
- kb. 3 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál kakaópor
- kb. 1 evőkanál gyümölcscukor (el is maradhat)
A tetejére a csokis krémhez megolvasztom a csokit a vajjal, és a kakaóporral (nem kell teljesen folyósra), majd lágyítom a tejföllel, és egyenletesen elkenem a kihűlt süti tetején. Rövid időre hűvös helyre tettem, hogy a tetején a krém meg tudjon dermedni.
Tippek az ízesítéshez:
Még mielőtt megdermedne a krém a tetején, megszórhatjuk (mint nálam is a képen) pl. kókuszchips-szel, vagy valamilyen durvára darabolt olajos maggal (dió, mogyoró, pisztácia, kesudió stb.). Ezeket meg is piríthatjuk száraz serpenyőben kissé. Vagy nagyon finom lehet még pl. ha késes aprítóban összedarabolt banánchipset szórunk rá. Arról már nem is beszélve, hogy a liofilizált gyümölcsök (pl. a málna vagy az eper) milyen zseniálisan jól illenek a tetejére, vagy milyen jó lehet, ha a sima liszt helyett pl. mandulalisztet használunk a tésztához. Hmmm...
Az elérhetetlennek tűnő liofilizált gyümölcsök helyett, persze friss eper is mehet rá. Az legalább könnyebben megszerezhető.
A tésztába kerülhet pl. narancshéj vagy citromhéj és ezek ugyanúgy a krémbe is mehetnek, ill. még több vanília, vagy esetleg pár (1-2 ) evőkanál erős, főzött kávé (ekkor kevesebb tejföl kell!!).
Kínálhatunk mellé tejszínhabot is, úgy is nagyon finom lesz. A cukor arányát pedig ízlésünk szerint növeljük, vagy csökkentsük (hagyományos cukorból ugye több kell bele, de így sokkal jobb).
8 megjegyzés:
Olyan szép és finom nálad minden, Ildinyó:)
Húúú, de nagyon nagyon jól néz ki!!!!
M
Köszönöm szépen! Nagyon kedves vagy! :))
Lekvároskukta
Nagyon köszönöm! Örülök, hogy tetszik! Jóóóóóó csokis! :)))
Hát ez tényleg csúcs
Ha nagyon csoki, akkor nagyon nekem való!
Bianka, Csibe
Nagyon örülök, hogy tetszik! Köszönöm! :)
Megsütöttük, bár csak 2 tojás volt itthon :) iiiisteni finom!
Nagyon örülök, hogy ízlett! Köszönöm szépen, hogy megírtad kedves névtelen! :)
Megjegyzés küldése