2011. április 22., péntek

Két finomság a húsvéti asztalra: medvehagymás töltött tojás és retekkrémleves tormahabbal és sült sonkakockákkal


 
Íme két ötlet a húsvéti asztalra, vagy épp nem arra. Finomaaaaaak! Vegyétek-vigyétek-egyétek!
 
Hozzávalók (én most 4 fél tojáshoz adom meg a mennyiségeket):
  • 2 db keményre főzött tojás
  • 2 teáskanál tejföl
  • kb. 3 teáskanál medvehagymás olaj (fél csokor medvehagymát felaprítunk, majd összeturmixoljuk kevés sóval és annyi olívaolajjal, amivel egy nem túl folyós mártást kapunk)
  • 1 teáskanál puha vaj
  • bors (só már nem igazán kell bele, ha elég sós a medvehagymás olaj, de azért kóstoljuk meg)
  • ízlés szerint pici mustárt is tehetünk bele
A tojásokat kettévágjuk, sárgájukat kistedjük egy tálba és villával összenyomkodjuk. Hozzáadjuk a vajat, a tejfölt és a medvehagymás olajat, valamint egy kevéske mustárt is, és borsozzuk is kissé, majd alaposan kikeverjük. Kóstoljuk és ha szükséges még sózzuk, majd meg is tölthetjük a fél tojásokat a krémmel (csillagcsöves habzsák). Tegyük hűvös helyre, míg összeáll kicsit a krém, majd tálalhatjuk is.

  
Múltkor bevásároltam 3 csomag (jó nagy méretű) retket, aminek egy részét megsütni akartam, de végül egy kósza ötlettől vezérelve levessé változott a kezeim között. És ha már húsvét, akkor kerüljön rá egy kis légiesen könnyű tormahab is, no meg egy kis ilyenkor elmaradhatatlan sonka. Most sült változatban, csak hogy intenzívebb legyen az íze.

Hozzávalók (kb. 4 személyre):
  • 3 nagy csomag retek
  • 1 dl tejszín
  • 2 púpos evőkanál tejföl
  • 1 liter zöldségleves (ha kockából készül, akkor javaslom pl. a Dm-ben is kapható bio, ízfokozó nélküli változatot)
  • kevés só, bors
  • 2-3 szál újhagyma vagy kevés póréhagyma
  • 1-2 evőkanál vaj
A tálaláshoz:
  • sült sonkakockák (főtt-füstölt sonka, kevés olajon serpenyőben megsütve)
  • tormahab: 1 dl tejszín habbá verve, beleforgatva 4-5 evőkanál reszelt torma (sima üveges)

A retket alaposan megmosom, végeit levágom, feldarabolom apróra. Az újhagymát felkarikázom, a vajon megfuttatom, majd rádobom a retket és rövid ideig párolom, közben sózom, borsozom kissé. Felöntöm a meleg zöldséglevessel, felforralom majd 5-10 percig főzöm. Ha már megpuhult kissé, beleöntöm a tejszínt, egyet forralok rajta, és egy botmixerrel jó alaposan elturmixolom. A tormahabbal és a sült sonkakockákkal tálalom.

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Csodálatos és a képek
Kellemes Ünnepeket :)

Ottis írta...

Ildi, boldog ünnepet kívánok neked!Nagyon finomakat készítettél megint!

Ildinyó írta...

Bianka, Ottis
Köszönöm Nektek! Nagyon kedvesek vagytok! :)