Anyák napjára egy egyszerű kis omlós keksz, amit némi kézügyességgel és díszítéssel nagyon látványossá tehetünk. Már ismerhettek, soha nem vagyok elégedett a munkámmal, mindig lehetne rajta javítani. Így volt ez most is! Szóval nyilván lehetne még precízebben kidolgozott, de ez most így sikerült. Hát igen, a jó munkához idő kell és ebből én most nem bővelkedtem túlzottan... :P
Hozzávalók (ebből a mennyiségből 1 nagy kerek tálca, kb. 4 tepsi adag lesz, ez soknak tűnik, de nem az):
- 500 g finomliszt (ebből kb. 4 evőkanál kukoricaliszt volt)
- 1 teáskanál sütőpor
- 150 g barna nádcukor
- 2 evőkanál házi (igazi) vaníliás cukor
- csipet só na meg sok-sok szeretet :)
- 150 g zsír
- 100 g vaj
- 2 tojás
- 1-3 evőkanál tejszín
- A tetejére: 1 tojás sárgája csepp tejszínnel elhabarva
- A díszítéshez: 1 tojás fehérjéből, kb. 20 dkg porcukorból és pár csepp citromléből habverővel fényesre kevert massza, melynek kb. a felét céklaporral színeztem meg
A liszte(ke)t átszitálom a sütőporral, hozzákeverem a sót és a cukrot, majd elmorzsolom benne a zsiradékokat, hozzádolgozom a kissé elkevert tojásokat, majd gyors mozdulatokkal összegyúrom. Közben adok hozzá 1-2 evőkanál tejszínt is, hogy könnyebben összeálljon a tészta. Rövid időre hűvös helyre tettem, majd alaposan lisztezett deszkán kinyújtottam jó vékonyra, kiszaggattam, tepsire pakoltam, egy részüket megkentem tojássárgájával, a többit "natúran" hagytam. 190 fokra előmelegített sütőben sütöttem kb. 12 percig (sütőfüggő!! aranysárga legyen). Amikor kihűlt, díszítettem. A tojásfehérjehabot egy jó erős zacskóba kanalaztam, majd egyik sarkán kicsi lyukat vágtam. Szerintem ez a pöttyözéses technika egész egyszerű - még azoknak is, akik nem sebésznek készültek. :)
Másik lehetőség a díszítésre, szintén pöttyözéses technika, csak egy kicsit másként. Ez az utolsó tepsinél jutott eszembe, az utolsó pár keksznél, így nem is lett a legszebb, és még túl fantáziadúsnak sem mondható. Ehhez egy hústűre, vagy ha más nincs épp a közelben, fogpiszkálóra (csak ez nem túl vastag) lesz szükségünk, amivel a kiszaggatott kekszeket megszúrkáljuk, különböző mintákat formázva vele. Ne legyen túl kicsi a lyuk, mert sütés közben összesül, és akkor elveszik a minta. Jól tágítsuk ki és persze sokkal szebben csináljuk meg, mint az enyém! :)
5 megjegyzés:
Jajj, de szépek! Ügyes vagy Ildinyó! :)
Az orgona illata pedig idáig érződik! :)
Gyönyörűek
Nagyon szépek! :)
Olyan nagyon szépek!
Köszönöm szépen lányok! Nagyon kedvesek vagytok! :)
Anyukám azóta sem mert enni belőle... :D Csak csodálja (pedig tényleg nem valami extrás ez a díszítés)! :))
Megjegyzés küldése