2011. február 9., szerda

Sajtkrémes sült tojás újhagymával és sült zöldségekkel


Lassan már nem is merek idemerészkedni, olyan régen nem voltam már itt. Kicsit eltűntem, de át nem alakultam azért... Csak volt egy 1 hetes betegápolásom, mert először kicsi fiam és utána még a Másik Felem is lebetegedett. Én tartottam magam egészen 1 hétig, de sajnos szombatra úgy ágynak dőltem én is, hogy fel sem tudtam kelni, most meg még a nátha is utolért. Szóval leginkább ezek az eltűnésem okai, de lassan-lassan csak vége lesz már ennek.
Tegnap úgy gondoltam, megérdemelnék valami egyszerű, gyomrot nem nagyon leterhelő (már csak a betegség miatt sem), zöldséges és gyorsan elkészülő finomságot. Gondolkodtam-gondolkodtam, mi is lehetne az. Végül ez lett belőle: krémesre sült tojás, mely újhagymás sajtkrémen pihen. Ehhez készítettem sült cukkini és paprikahasábokat, és pirított rozskenyér rudakat. Bár én elsőre 2 tojást készítettem magamnak, de végül nem tudtam megenni mind, úgyhogy szerintem 1 főre elég 1 tojással számolni (persze férfiembernek maradhat azért 2). Ízlésünk szerint, természetesen tálalhatjuk más zöldségekkel is. Akár frissel is. Idényben szerintem remekül illik hozzá a zöldspárga is, amit pár perc blansírozás után betekerhetünk bacon csíkokba is, és így süthetjük ki tálalás előtt.

 
 
Hozzávalók 1 főre:
  • 1-2 szál újhagyma karikára vágva, zöldjével együtt
  • 1 evőkanál sűrűbb tejszín
  • 1 evőkanál tejszínes sajtkrém
  • só, frissen őrölt bors (én általában vegyes borsot használok, szerintem úgy még aromásabb)
  • kevéske olívaolaj
  • 1 kisebb, zsenge cukkini, végei levágva, majd hasábokra vágva
  • 1 paprika, kimagozva, hasábokra vágva
  • ízlés szerint 1 szelet rozskenyér, szintén hasábokra vágva
  • a formák kikenéséhez: kevés vaj és zsemlemorzsa
  • a tojás díszítéséhez: snidling 
Először melegítsük fel a sütőt 190 fokra. Töltsünk meg egy magasabb falú tepsit/sütőedényt meleg vízzel, úgy hogy a formákat, amelyben a tojást sütöm, csak félig érje majd. Ezt is tegyük be melegedni a sütőbe. Öntsünk egy teflonos serpenyőbe kevéske olívaolajat, majd pici só és bors hozzáadásával süssük át kissé a felkarikázott újhagymát. Közben kenjük ki a felfújt formáinkat vajjal és szórjuk ki zsemlemorzsával. Osszuk el benne a sült hagymát (olaj nélkül), majd rakjunk rá 1-1 evőkanál sajtkrémet, üssünk rá 1-1 tojást, és löttyintsük rá a tejszínt. Szórjuk meg sóval, borssal, majd a vízfürdőbe téve kb. 8-10 percet süssük (attól függően mennyire lágyra szeretnénk a sárgáját). A serpenyőben visszamaradt olajban, süssük meg a zöldségeket is külön-külön (nem kell puhára teljesen), sózzuk és borsozzuk is kissé, szedjük ki és tartsuk melegen. A kenyeret vágjuk hasábokra, majd szintén pirítsuk kissé át a serpenyőben. A megsült tojást megszórhatjuk még kevés aprított snidlinggel is, majd tálalhatjuk is.

 

8 megjegyzés:

Padparadsa írta...

Hű, ez fantasztikusan néz ki!

Bianka írta...

Atya világ, ez fantasztikusan guszta

Ági, aki főz írta...

Remélem, már minden rendben veletek! Ez az ötlet nagyon tetszik!

Csibe írta...

Brutál jól néz ki! :))

Ildinyó írta...

Nagyon szépen köszönöm Lányok! Nagyon aranyosak vagytok! Örülök, hogy tetszik! :)

Köszönöm Ági, alakulgatok... kicsit úgy, mint púpos gyerek a prés alatt, de azért napról napra jobb lesz ez. :D

Puszedli írta...

Nagyon tetszik!! :)
Megvan a hétvégi reggelink is. Köszi!

Lekvároskukta írta...

Szupeeeer :))

Ildinyó írta...

Puszedli
Én köszönöm! Örülök! :)

Lekvároskukta
Köszönöm szépen! :)