Egy egyszerű, ám annál nagyszerűbb vegetáriánus fogás. Ha kisebb gombákból készítjük, akár előétel is válhat belőle. Szerintem semmi plusz köretet nem igényel már, hiszen a töltelék lényegében betölti ezt a szerepet. Én friss zöldségekkel tálaltam: uborka, paradicsom... stb. stb. A töltelékként használt gombás-spenótos bulgur akár önmagában is nagyon finom, vagy köretként használva.
Hozzávalók:
- kb. 8 nagy, tölteni való gomba
- 2 dl bulgur
- kb. 600 ml víz (vagy zöldségleves, de akkor már só nem kell)
- só, bors
- 1 kicsike fej hagyma (még jobb, ha póréhagymát használunk hozzá)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál szárított vargányapor (el is maradhat)
- kb. 160 g fagyasztott, blansírozott spenótlevél (én pl. a Tesco-ban találtam ilyen, ez kis gombócokban van lefagyasztva, de már a piacon is láttam, hogy van, igaz kissé drágán még)
- olívaolaj
- a tetejére kevés reszelt saj, és zsemlemorzsa
A bulgurt felöntöm a vízzel, ízesítem kevés sóval (ebbe is nyomhatunk akár 1 gerezd fokhagymát), felforralom, fedő alatt főzöm kb. 10 percig, majd lefedve a meleg tűzhelyen még 10 percig állni hagyom. Közben a sütőt előmelegítem 200 fokra. A gombákat megtisztítom, száraikat kivágom, hogy kissé üregesek legyenek. A hagymát és a fokhagymát felaprítom, majd kevés olajon megfuttatom kissé, rádobom a felaprított gombaszárakat is. Sózom, borsozom kissé, hozzáadom a gombabort is, és pár percig párolom, pirítom. Ekkor hozzáadhatjuk a spenótot is, amit elég már csak pár perc alatt összemelegíteni vele. Végül mehet hozzá a bulgur is, amivel alaposan keverjük össze. Töltsük meg vele a gombákat, szórjuk meg reszelt sajttal, kevés zsemlemorzsával, majd locsoljuk meg mindegyiket egy kevéske olívaolajjal. Tegyük sütőbe és kb. 20 perc alatt süssük szép aranybarnára. Én az utolsó 5 percre bekapcsoltam a sütő grillezős részét is, hogy még jobban és ropogósabbra piruljon a teteje.
Tipp: Másik Felem mikor ette, megjegyezte, hogy tehettem volna hozzá még valamit, hogy ne essen szét a töltelék, miközben esszük. Szerintem nem zavaró (igazából ő sem azért mondta), de ha nem akarjuk, hogy szétessen, keverjünk a kész, kissé kihűlt spenótos bulgurhoz 1 tojást is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése