2011. február 17., csütörtök

Chouquettes, a francia fánkocska

Ez a habkönnyű kis fánkocska nem más, mint egy egyszerű forrázott tészta. Még tavaly volt, hogy Nita barátném a Facebook-on kiírta, hogy ilyet süt éppen. Na, több se kellett nekem, egyből utána kutattam mi is ez a fura nevű sütike. Én mondtam neki, hogy ez valami olyasmi lehet, mint a képviselő fánk tésztája. Erre ő mondta: dehogy, ez annál sokkal finomabb! Nem nagyon értettem, hiszen lényegében ugyanaz a tészta, de tényleg mégis más. Nagyon finom! Kiejteni valahogy úgy kell egyébként, hogy sukett. Ő egyébként, mármint a barátnőm, úgy tudom Angliában történő tartózkodása alatt ismerkedett meg vele. Szóval, utánanéztem mi is ez. És gyorsan el is készítettem én is. Tavaly óta már kb. negyedszerre. És tartozom itt már a blogon is vele a Mango curd recept közzététele óta. Most sikerült végre fotóznom is egy gyorsat, mielőtt elfogyott volna az egész pontosabban megmentettem egy-kettőt belőle erre a célra, mert amúgy vendégségbe vittem a többit). Egyébként készítettem egyszer úgy is, hogy ezzel a mango curd-el töltöttem meg, úgy is baromi finom, de magában, töltelék nélkül is jó. Mert eredetileg így készül ám. Simán, nagyszemű, sütéshez használt díszítő cukorral megszórva (ami nekem most pont nem volt, így sima cukorral szórtam meg), ami finoman roppanós marad a sütés után is.
 
Hozzávalók (2 tepsihez):
  • 125 ml tej
  • 125 ml víz
  • 1/2 teáskanál só
  • 2 teáskanál cukor
  • 90 g vaj
  • 135 g liszt
  • 4 nagyobb tojás
  • A tetejére: 1 tojássárgája kevés tejjel elkeverve, sütéshez használatos nagyszemű szórócukor
A tejet és a vizet felmelegítjük a vajjal együtt, hozzáadjuk a sót és a cukrot is, majd ha forr, folyamatos keverés közben hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük, amíg össze nem áll egy gombócba az egész. Ekkor félretesszük, és pár percig hűtjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Utána a tésztához egy habverő segítségével, egyenként hozzákeverjük a tojásokat, mindegyikkel szép simára dolgozva az egészet. Végül habzsákba töltjük, majd nem túl nagy gombócokat készítünk belőle (figyeljünk, mert megdagadnak sütés közben, inkább kisebb diónyi adagok legyenek) egy sütőpapírral bélelt tepsire. A tetejét megkenjük a tojássárgájával, és megszórjuk a sima vagy szórócukorral. Sütőbe tolva kb. 20 percig sütjük, vagy míg szép aranybarna/aranysárga nem lesz. Ha nagyon sülne a teteje vegyük vissza a hőmérsékletet kb. 190 fokra. Frissen, azaz sütés után rövid időn belül tálalva a legjobb, de ha esetleg másnapra is marad belőle, egy bögre tejeskévéhoz is remek.

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

"sukett" pontosabban:)
nagyon jól néz ki:)

Ildinyó írta...

Igen-igen sukett! Javítom is gyorsan! Köszönöm szépen! :)

Bianka írta...

Milyen bájos kis cukiság :)

duende írta...

Azt hiszem rájöttem, mennyiben más, mint a képviselőfánk. Van a tésztájában is cukor, így édeskésebb alapból is, és a teteje-megkenés nincs a képviselőnél. Amúgy nagy képviselőfánk-rajongó vagyok, nagyon szeretem, mert könnyű édesség. Ha legközelebb csinálok, kipróbálom így is.

Ottis írta...

Finom biztos!

Pilchard írta...

Ó de klassz,ezt megcsinálom!Már csak azért is tetszik mert nem olajban sül.
Már megoldódott a probléma?

Ildinyó írta...

Bianka
Köszönöm! :))

Duende
Igen, lehet ezek miatt másabb, de tényleg más. :) Szerintem ízleni fog, tényleg fincsi! :)

Ottis
Tényleg finom! Próbáld csak ki! :))

Pilchard
Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik! :)

Sajnos még mindig nem oldódott meg a probléma! :((( Csak azért nem jelentkeztem még eddig, mert még mindig nincs mire lementeni az adatokat (gondolom egy külső adattároló lenne erre a legcélszerűbb, csak az nincs még mindig :( ).
De ha még fennáll ez a dolog, és én is előbbre jutok egy kicsit ebben, akkor jelentkeznék még ha nem baj!? :))

Pilchard írta...

Nem,jelentkezz nyugodtan.:)

malyvacsiga írta...

Ha sütés után összeesik, akkor nem sült át rendesen, igaz? Mondjuk a gyerekek ellopkodták még szinte forrón, úgyhogy a kihűlt állapotot nem látom, de forrón nekem kicsit "nyirkos-krémes" a belseje, ezért is gyanús, hogy nem sült meg. A tied meg olyan szépen "áll"...

Ildinyó írta...

Mályvacsiga
Hát nem hiába szoktam időnként odaírni (most persze pont kihagytam :) ), hogy nincs két egyforma sütő, így ha én megadok egy hőfokot és sütési időt, tutira nem biztos, hogy másnál is ugyanolyan jó lesz az... :S :D
Amúgy remélem nem nyitottad ki sütés közben, mert elvileg attól is összeeshet.
Az én fotómon egyébként egy másnapos darab látható, úgyhogy elvileg nem szabadna összeesnie. Szóval szerintem is süsd egy kicsit tovább.
Nálam a belseje egyébként legnagyobb részt üreges, ahol pedig nem, ott puha, de nem krémes tészta található.
Remélem azért sikerül majd kitapasztalni a jó időt és hőmérsékletet, mert tényleg finom kis süti. :)

malyvacsiga írta...

Persze, majd próbálkozom, csak nem az ovis farsangra, hanem majd saját magunknak. :-) (Arra terveztem eredetileg, de így majd sima szalagosat sütök, azt nem rontom el.)