Ezt a november elején készítettem a barátnőm szülinapjára. Valójában már ez is egy kicsit karácsonyi hangulatú, ami leginkább a fahéjnak és a gyömbérnek köszönhető. Persze karácsonyosabb kivitelben is el lehet készíteni, én most csak a szülinap miatt vettem megint virágosra a figurát. Sőt elkészíthetjük simán, töltés nélkül is, és egyszerű fehér mázzal kidíszíthetjük. Sőt szerintem még az is nagyon jól mutat, ha cékla porral is megszínezzük a díszítő mázat, mint ahogy ezeken a kekszeken is látható.
- 52 dkg liszt (ebből 5 dkg kukoricaliszt és kb. 3 evőkanál kakaópor)
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 púpos teáskanál őrölt fahéj
- 15 dkg porcukor
- 2 evőkanál házi vaníliáscukor (vagy kb. 2 tasak)
- csipet só
- 2 tojás
- 15 dkg zsír
- 15 dkg vaj
- A töltéshez: gyömbéres-vaníliás almalekvár
A száraz hozzávalókat egy tálba szitáljuk, elmorzsoljuk a zsírral és a margarinnal, majd hozzáadjuk a tojásokat is, és összegyúrjuk az egészet. Fóliába csomagolva legalább 1 órára hűtőbe tesszük, majd lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt (vagy vajazott, lisztezett) tepsire rakosgatjuk (legalább 2 , mert felváltva használjuk, hiszen több tepsivel lesz belőle), és kb. 180-190 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük. Sütő függő, ne szárítsuk ki, mert azután keményedik, ahogy hűl, majd a töltés után újra visszapuhul. Miután kihűlt megtöltjük a lekvárral és egyet-egyet összetapasztunk.
3 megjegyzés:
Hiányoztál!
Jaj nagyon édes :)
Köszönöm! Ez nagyon jól esik! :) Ti is nagyon-nagyon!!! :)
Bianka
Köszönöm! :)
Megjegyzés küldése