2010. november 20., szombat

Újratöltve... Kakaós-fahéjas linzer, gyömbéres-vaníliás almalekvárral töltve




Ezt a november elején készítettem a barátnőm szülinapjára. Valójában már ez is egy kicsit karácsonyi hangulatú, ami leginkább a fahéjnak és a gyömbérnek köszönhető. Persze karácsonyosabb kivitelben is el lehet készíteni, én most csak a szülinap miatt vettem megint virágosra a figurát. Sőt elkészíthetjük simán, töltés nélkül is, és egyszerű fehér mázzal kidíszíthetjük. Sőt szerintem még az is nagyon jól mutat, ha cékla porral is megszínezzük a díszítő mázat, mint ahogy ezeken a kekszeken is látható.

Hozzávalók (kb. 85 kisebb virág):
  • 52 dkg liszt (ebből 5 dkg kukoricaliszt és kb. 3 evőkanál kakaópor)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 púpos teáskanál őrölt fahéj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 evőkanál házi vaníliáscukor (vagy kb. 2 tasak)
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 15 dkg zsír
  • 15 dkg vaj
  • A töltéshez: gyömbéres-vaníliás almalekvár
A száraz hozzávalókat egy tálba szitáljuk, elmorzsoljuk a zsírral és a margarinnal, majd hozzáadjuk a tojásokat is, és összegyúrjuk az egészet. Fóliába csomagolva legalább 1 órára hűtőbe tesszük, majd lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt (vagy vajazott, lisztezett) tepsire rakosgatjuk (legalább 2 , mert felváltva használjuk, hiszen több tepsivel lesz belőle), és kb. 180-190 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük. Sütő függő, ne szárítsuk ki, mert azután keményedik, ahogy hűl, majd a töltés után újra visszapuhul. Miután kihűlt megtöltjük a lekvárral és egyet-egyet összetapasztunk.

3 megjegyzés:

duende írta...

Hiányoztál!

Bianka írta...

Jaj nagyon édes :)

Ildinyó írta...

Köszönöm! Ez nagyon jól esik! :) Ti is nagyon-nagyon!!! :)

Bianka
Köszönöm! :)