Nálunk a nagy dzsem, lekvár és befőtt mágus az én drága Anyukám. Amíg ő olyan csodákat készít, amik kikerülnek a kezei közül, addig nekünk nem nagyon érdemes labdába rúgni ezen a téren. Már ami a hagyományos ízvilágot illeti. De ha valami különlegesebbről van szó, annak azért nekiállok, mert Anyunál a hagyományosabb dolgok készülnek (viszont azok milyenek! :) ). Ilyen különlegesség lett ez az almalekvár is. Megint csak a szokásos történet: volt otthon egy kevés almám, egy darabka gyömbérem, és egy zacskó, még régebben vásárolt 3:1-ben Dzsemfixem... Gondoltam nekiállok és megnézzük mi fő ki így belőle. Különleges és nagyon finom lett! Bár én elfogult vagyok a témában, mert imádom a gyömbért!
Hozzávalók
- kb. 1,5 kg alma, tisztán mérve
- 1 vaníliarúd kikapart magja (a vaníliahüvelyt használjuk fel házi vaníliás cukor készítéséhez)
- kb. 150 g cukor ízlés szerint (helyette még inkább xilit, eritrit)
- egy kb. 3 centis gyömbér darabka, megtisztítva, lereszelve
- 2 marék kandírozott gyömbér, kicsire felkockázva
- 1 csomag 3:1-ben Dzsemfix
A gyömbért összeturmixolom, majd szitán átszűröm, hogy a szálai fent akadjanak. Összeturmixolom az almát is a cukorral, a vaníliamagokkal (eredetileg nem kerültek bele a magok, csak házi vaníliás cukor, ezért nem láthatóak benne a fekete szemecskék, de így egyszerűbb) és a gyömbérrel, majd hozzákeverem a dzsemfixet is. Fazékba teszem, elkezdem főzni és forrástól számítva kb. 5 percig főzöm. Végül hozzákeverem a kandírozott gyömbérdarabokat is, majd forrón, tiszta üvegekbe töltöm. Lezárom a tetővel, fejre állítom kb. 1/4 órára, majd dunsztba teszem (pl. plédekbe csavarva) és teljesen kihűtöm.
És nem utolsó sorban megint csak nagy megtiszteltetés ért engem. M, azaz Az élet szép és még szebb lesz blog írója megajándékozott egy díjjal. Szívből köszönöm neki! Nagyon kedves! Egy virtuális lila virág kollázzsal köszönöm meg, amit sok szeretettel küldök mindenki másnap is!
És tudom, hogy most annak az 5 embernek kellene következnie, akiknek továbbküldöm... De én nem tudom csak 5 embernek továbbküldeni, ezért mindenkinek küldöm, akinél rendszeres olvasó vagyok, mert mindannyiuk munkáját nagyra becsülöm! :)
14 megjegyzés:
Izgalmasan hangzik, a gyömbért én is nagyon szeretem, úgyhogy nekem biztosan tetszene. :))
Hú-ha, ez igen! Szívesen megkóstolnám :)
Atya-gatya :)
Nagyon finom lehet
Baromira tetszik!!!
Talonba teszem az agyamba - karácsonyra :-)
Köszönöm:)
Képzeld, nálunk az almának nincs ideje más formát ölteni, egyből megesszük... :)
Almalekvár nálunk a nagy kedvenc. Én fahéjat és szegfűszeget szoktam beletenni.
Én is az idén csináltam először almából télire lekvárt, én mentásat. Ha van kedved, olvasd el nálam: tp://egycseppbodzas.blogspot.com/2010/07/lekvarkeszites-feketeszeder-es-mentas.html
Ez nagyon tetszik!
Húha, ez de finom lehet! :) Asszem lenyúlom az ötleted, én is szándékozom eltenni almalekvárt, mert jelenleg csak szilvalekvárból állok jól, egyébként üres a spájz, már ami a lekvárokat illeti... Nagyon tetszik a gyömbér hozzá, meg fogom csinálni! :)
Egycsipet
Hmmm... netán tán még egy gyömbérrajongó? :D Szerintem biztosan tetszene! :)
Ami
Fénypostával küldök... :D
Bianka
Aranyos vagy! Köszi! :)
Chef Viki
:) Már most nagyon jól esik, nem is kell várni karácsonyig... :D Köszönöm!
M
Én köszönöm! Tényleg megtisztelő! :)
Amúgy mi is nagy almafogyasztók vagyunk, csak most tudtam, hogy fogunk kapni frisset, ezért gondoltam elhasználom a "régit"... :)
Marika
Mmmm, úgy is nagyon-nagyon finom! Nekem nem tetszene? A nagy fahéjrajongónak? ;) :D
Zsuzsa
Az is nagyon izgalmasan hanzik! :) És a szederlekvár... hmmm imádom!!! :)
Chriesi
Nagyon örülök! Köszönöm! :)
Duende
Nagyon örülök, hogy tetszik Neked! Ezer örömmel adom! :D Egy kis felüdülés lesz a sok szilvalekvár eltevése után... :D
Az idei időjárás valahogy abszolút nem kedvezett semminek, ez meglátszik a spájzokon is sajnos... :(
Egyébként most nézem a ketchupos recepdetet, nagyon tetszik, és most látom, hogy ugyanolyan kis fa kanalunk van. :)
Milyen klassz ötlet! Nagyon szuperek a képek is! Kedvem támadt egy kis lekvár főzésre...:)
Mézigörl
Köszönöm szépen! Nagyon örülök, hogy tetszik! :)
Megfőztem én is az idei almalekváromat. Igez, szokásomhoz híven birssel, mert imádom, de a gyömbéres ötletedet is belevittem! Isteni lett! :)
Duende
Nagyon örülök, hogy ihletet adthattam! :D Megtisztelő! :)
Megnéztem a Tiédet és nagyon jól hangzik az is!!! :) Van is most egy csomó birsalmánk... (más se termett nagyon idén Anyukáméknál a telken :( )
Megjegyzés küldése