2010. november 30., kedd

Pink grapefruit curd, avagy rózsaszín grépfrút krém

Ismét egy pl. kenyérre, kalácsra kenhető, sütemények töltésére használható krém receptje, amely ajándéknak is kitűnő. Mangós és körtés változatban készült nálam ilyen legutóbb. A mangós változat receptje itt olvasható. Ha ajándékba készítjük, szerintem max. 1 nappal előbb tegyük ezt, mert hiába van hőkezelve a tojás, ill. hiába tesszük forró vízzel kicsírátlanított üvegbe a krémet, pár napnál tovább ez sem tartható el azért a hűtőben. A céklapor - mint írom is -, nálam a színerősítés miatt került bele. Szerintem nagyon szép színe lett (tőle), és az ízét egyátalán nem vitte el. 

Hozzávalók:
  • kb. 150 ml rózsaszín grépfútlé (kb. 1 nagyobb gyümölcs leve)
  • 1 púpos teáskanál céklapor
  • 170-180 g világos nádcukor (ízlés szerint lehet több-kevesebb)
  • 80 g vaj
  • 4 nagy tojás
  • 1 evőkanál keményítő (el is hagyható, de ettől biztosabb tartást kap)
Vízgőz felett a cukrot és a céklaport, kevergetve feloldjuk a grépfrút levében. Hozzáadjuk a vajat, majd felolvasztjuk azt is. Hagyjuk, hogy kissé kihűljön, majd kézi habverővel hozzádolgozzuk a tojásokat. (Ha keményítőt is teszünk bele, azt egy kevés lében feloldjuk, majd a főzés végefelé tesszük hozzá.) Visszatesszük a vízgőzre, és egy fakanállal kevergetve, kb. 10-15 perc alatt besűrítjük.

14 megjegyzés:

lekvároskukta írta...

Ildinyo kedves, ez már megint ez szuper ötlet :))
Meg is jegyzem gyorsan!
Lehet, hogy írtad már, de céklaport honnan?
Még sosem láttam, vagy csak nem vagyok elég szemfüles :)

Bianka írta...

Nagyon izgalmas

Reni írta...

n is szeretem a mindenféle gyümölcsből készült "kördöket" :) Jó ötlet céklaporral felerősíteni a színét.
Bocsánat, hogy belekotnyeleskedek, de vidéken (Fehérváron) céklaport bioboltokban lehet kapni tutira!

Puszedli írta...

Gyönyörű színe van! Kár hogy nem szeretem a grapefruitot..

Raindrop írta...

Eszem megáll milyen szépen van belecsurgatva a kis üvegcsébe. Szemet gyönyörködtető! :)

Belly írta...

Gyönyörű!

Vajda János írta...

Remek a kép, és Rainy mán elmondta, amit kellett :) Biztos finom is, de azért én kihagyom. Szalonnából nem lehet ilyeneket készíteni??? :DDD

Hobbychef írta...

Hű! Ez nagyon guszta!

Unknown írta...

Csatlakozom a többi hozzászólóhoz - nagyon jól néz ki! A céklapor egy aranyos trükk, eszméletlen jó színe van ;)

ps: szóellenőrzés: "pesti" ;)

Csibe írta...

Szerintem is csodálatos! :)

Ildinyó írta...

Lekvároskukta
Köszönöm szépen! :))Céklaport én a Vámház krt.-i csarnok alagsorában az Ázsia boltban vettem, de mint lentebb írja Reni, bioboltokban is lehet kapni.

Bianka
Finom volt! Próbáld csak ki! :)

Reni
Jaja én is picit rákattantam... :) Tök jó! :) Köszönöm!
Igen-igen, egyébként tényleg kapni bioboltban is. :)

Puszedli
Köszönöm szépen! Vérnarancs esetleg? :) Annál hasonló színt el lehet érni szerintem. :)

Raindrop
Magától csorgott pedig a kanálról, komolyan. :D Köszönöm szépen!

Belly
Köszönöm! :)

János
Köszönöm szépen! Pedig tényleg finom! :)
Szalonnából? Hmmm, hát végül is egy kis hagyma hozzá, a tojás ugye adott... Mi is lesz ebből? :D Jah, hát egy jó kis hagymás-szalonnás rántotta... :D :D :D

Hobbychef
Köszönöm! :)

Beatbull
Köszönöm szépen! Igen, én is azért használtam, mert "sajnáltam", hogy a sok hozzáadott anyag miatt majd elveszíti a színét... De aztán eszembe jutott a céklapor és nem volt megállás... :D
Ha a szóellenőrzés arra vonatkozik, hogy én pesti lány volnék-e, akkor a válaszom: igen. :)

Csibe
Köszönöm szépen! :)

lekvároskukta írta...

Köszi!!!!

Adri írta...

Anyááám! Ez valami eszméletlen! És a képeid is fantasztikusak!!! :)
Gratulálok!!

Ildinyó írta...

Nagyon köszönöm Adri! Nagyon örülök, hogy tetszik! :))