2010. május 14., péntek

VKF 34. forduló III. rész: Pesto-s lazacfilé, sült paradicsomos újburgonyával

Ez az étel telis-tele van afrodiziákummal, így nagyszerűen beleillik szerintem egy romantikus, némi erotikával megfűszerezett vacsora menüjébe. A lazac, a friss fűszernövények; mint a bazsalikom, az oregánó, a paradicsom, a fokhagyma, mind-mind csupa ajzószer. És így együtt egy igazi ízorgia az egész. Ha igazán könnyed ételre vágyunk, ráadásul több fogás is szerepel az étlapon, én csak simán, a sült paradicsomot adnám hozzá, kevés olívaolajjal meglocsolva, és durva szemű tengeri sóval, frissen őrölt borssal fűszerezve. Na meg néhány levél friss bazsalikommal és oregánóval tálalva. Persze, ha nagyon éhesek vagyunk (vagy nagyobb hancúrra készülünk :) ), azért elkél a laktatóbb burgonya is hozzá.
Bár a tenyésztett lazac ugyan olcsóbb, ehhez az ételhez érdemesebb (úgy értem az orgiamenühöz) mégis vadlazacot beszerezni, mert lévén, hogy zsírosabb a húsa, sokkal gazdagabb omega-3 zsírsavakban is. Hiszen neki sok ezer mérföldet kell megtenni a szaporodás érdekében, míg tenyésztett társa addig csak lustul. Az afrofiziákumos könyvem, roppant találóan ezt írja róla:
"A lazacnak minden szerető étlapján rajta kellene lennie. A lazac olyan, mint a fekete kisestélyi  : mindegy, hogy grillezed, félig nyersre főzöd, roston sütöd, egy kevés vajjal vagy erős szósszal tálalod, a lazac mindig könnyű és tökéletes a mámoros estéhez."
A bazsalikom, hmmm.... a bazsalikomhoz csak Nefzawi sejket idézném, Az illatos kertből:
„A nő olyan, mint a gyümölcs, melynek nem tudod élvezni zamatát mindaddig, míg kezeiddel meg nem dörzsölöd. Nézd csak meg bazsalikomot; csak akkor ontja illatát, ha ujjaid dörzsölésétől felhevül.”
És a paradicsom, talán nem véletlen ez a név; pommes d'amour, azaz szerelemalma. És nem csupán C-vitaminban rendkívül gazdag, de a prosztata épségét biztosító likopin egyik fő forrása is egyben.
Talán nem épp vágykeltő hatása jut eszünkbe, az amerikaiak által csak "büdös rózsának" (Hogy miért így hívják, érthetetlen számomra? Pedig egy liliomféle egyébként.) nevezett fokhagymáról. Pedig nagyszerű afrodiziákum ám! Szinte az egész világon elismerik jótékony hatását, és ahol nem fogyasztják -  mint pl. a keleti vallású, cölibátust fogadott szerzetesek, vagy a buddhizmus hívei, és akik a megvilágosodást keresik - ott is leginkább a serkentő hatása miatt. Tehát ez is csak azt igazolja, hogy aki serkenteni szeretné magát, vagy párját, hát csak tegye-egye. Érdekes pl. és talán nem véletlen, miért vittek magukkal az ősi egyiptomiak teljes fej fokhagymákat a sírokba. Hát mert hittek a túlvilági szexben. :)
Hozzávalók a pestós-morzsázs lazachoz (kb. 4 adaghoz, na nem azért ennyi, mert...):
  • 500 g lazacfilé (bőr nélkül), vékonyabb (kb. 4-5 centis) szeletekre vágva 
  • házi készítésű pesto (friss bazsalikomlevelek, pirított fenyőmag, fokhagyma, só, bors, reszelt parmezán vagy pecorino sajt, mindez összepépesítve annyi olívaolajjal, amivel lágyan folyós mártást kapunk)
  • fűszeres, pirított, házi zsemlemorzsa (olívaolajon megfuttatok kevés összenyomott fokhagymát és pár levél összevagdosott friss oregánólevelet, majd hozzáadom a zsemlemorzsát, átkeverem, sózom, borsozom kissé, majd halvány aranybarnára pirítom) 
A kissé sózott, borsozott lazacot egy serpenyőben, minimális olívaolajon egy kicsit elősütöm (kb. fél-fél perc, csak hogy egy kis kérget kapjon), majd egy tűzálló tálba pakolom őket, megkenem a tetejüket a pestóval, majd rákanalazok mindegyikre egy kevés zsemlemorzsát, ellapogatom, majd mehet a 180-190 fokra előmelegített sütőbe, úgy 15-20 percre.
A sült paradicsomos újburgonya is roppant egyszerű:
Kb. 1 kg újburgonyát megsikáltam kissé, sóztam, borsoztam, majd egy tűzálló tálba fektettem a feldarabolt 3-4 szem paradicsommal együtt. Meglocsoltam olívaolajjal, majd ment a kb. 190 fokos sütőbe, először alufóliával lefedve, majd anélkül, míg puhára nem sült. Ha csak a paradicsomot sütjük, azt nem kell lefedni, csak ízesíteni kissé, és utána meglocsolni olívaolajjal (és persze akkor többet süssünk belőle).
Készíthetjük úgy, hogy a burgonyát tesszük be először, majd ha már majdnem megpuhult, mehet mellé a hal is. Így egyszerre lesz kész minden.
Kellemes falatozást! 

8 megjegyzés:

Vajda János írta...

Hála Istennek, a lazac azok közé a víz alatt úszkáló jószágok közé tartozik, amit meg tudok enni. Most már értem miért :D (spárga effektus)
A hasonlat a fekete kisestélyivel találó, nincs szexibb egy fekete ilyesmiben lejtő nőnél. A sejk sem lehetett akárki, így megfogalmazni ezt a finom dolgot? :) (A spárgánál nem csaptam le a magas labdát :)
Az amik meg hülyék, mit tudnak ők a szexről, meg az étkezési kultúráról?
Hamburgertől ugyan mit lehet begerjedni? Legfeljebb a szomszéd, ha telefröcskölöd harapás közben azzal a sok baromsággal, ami benne van. Erről jut eszembe egy karikatúra, nagyon régen láttam, de jót röhögtem rajta:

Egy hölgy fekszik a hátán egy szál mosolyban, combjai igézően széjjel tárva, feje azonban szemrehányóan mered a pasija felé, aki szemmel láthatólag a nyelv tudományokba kíván elmélyedni. A szöveg pedig:
Ti amerikaiak, mindent ketchuppel fogyasztatok?

Kicsit elkalandoztam, de köszönd magadnak, ha már ennyi erotikát keversz bele a receptekbe. Veszélyes lehet Veled a konyhában tartózkodni :D
Amúgy nagyon finom lehet, minden ami benne van, remek. A képek étvágy gerjesztőek, a szöveg pedig egyéb gerjesztő. Száraz pezsgő eperrel, desszertnek?

Ildinyó írta...

János
:DD
A karikatúra: jujjj, de durva!
Lehet elkalandozni :), azért íródnak... ;)
Bizony veszélyes ám, de nagyon!!! :)))
Köszönöm szépen!!!
Rátapintottál a desszert lényegére. Már közzé is tettem, eper is van benne, na meg csokoládé... :))

Adri írta...

Hmm, imádom a lazacot! Nagyon finom lehet ez a variáció!!!
(Látom Neked is bejött ez a VKF téma :D)

Ildinyó írta...

Nagyon szeretem én is!
Igen, nagyon rákattantam. Bár lehet, hogy csak a levegőben van valami: a fűszeres illat, az este ciripelő tücskök, az éjszaka csiripelő fülemülék... Na kész! Hát erről beszéltem... :DDD

Vajda János írta...

Maradjunk a csattogó fülemüléknél :)
Kifelejtetem egy képi elemet a rajzból, a pasi kezében egy piros flakon van.
Várom az epres nyalánkságot :)

Cocó írta...

Én már bele sem mertem gondolni, hogy mi csöpöghetett a pasi nyelvéről :D
De a flakon a kezébe miért kell? Nem értem....:P
Nedves sógornőm, azé ebből is nyalogatnék, ha hoznál egy kis kóstolót!!! :) Pusza

Ildinyó írta...

János
Oké!
Persze, értem én... :))
Szegény fülemülék tök csendben vannak a szakadó eső miatt, hiába hallgatózok éjfél körül az ablaknál állva. :(

Cocókám
Jahjjjj, na ne folytassuk inkább... de rossz vagy!
Na majd legközelebb viszek! :))) Vagy mondjuk a Nővérkém kap ilyet a szülinapjára (majd azt mondom, hogy belga luxuscsokiba van mártva és hogy 300 Ft-ért vettem db-ját :D ), és megetethet vele Téged (már persze ha akar adni Neked belőle. ;) :D

Ildinyó írta...

Bocsánat, hallgatózom, így azért szebben hangzik.