2010. május 21., péntek

Mákos-szezámmagos rudacskák



Ezt a sós rágcsát még múlt hétvégén készítettem egy csajos traccspartira. Úgy tűnik, jól sikerült, mert nagyon bejött mindenkinek és el is kérték a receptet. Tulajdonképpen több, neten talált receptet gyúrtam össze (szó szerint :) ), ill. egészítettem ki a saját "dolgaimmal" (de alapvetően végül a Rita konyhájában talált receptet használtam fel hozzá nagyrészt). Nagyon könnyű és omlós lett, ami gondolom köszönhető elsősorban talán a hozzáadott ecetnek, és talán a többféle lisztnek is (de biztos, hogy eredetiben is finom). Ne riasszon el senkit a hozzávalók sokasága, mert csak látszólag vészes. A liszteket egyébként szerintem lehet variálni - bár nyilván, akkor más-más lesz a végeredmény -, pl. zabpehelyliszt helyett kukoricaliszt, vagy valamilyen teljes kiőrlésű (bár ekkor nagyobb mennyiségű folyadékot igényelhet). A tészta az összegyúráskor egy kicsit morzsálódós, de a végeredmény szerintem abszolút megéri azt a kevés fáradságot, amíg a sütőbe kerül. Na jó, nem ragozom tovább hogy nagyon finom, hanem jöjjön inkább a recept:
Hozzávalók:
  • 100 g sima liszt
  • 100 g rétesliszt
  • 100 g zabpehelyliszt (késes aprítóban addig daráltam, amíg lisztfinomságú lett)
  • 100 g kukoricaliszt
  • 50 g szezámmag
  • 50 g mák (egész, nem darált)
  • 250 g vaj
  • 80 g reszelt sajt (nálam sima és füstölt vegyesen, a tetejére szerintem ehhez nem kell)
  • 1 egész tojás + 1 tojás sárgája
  • kb. 1 evőkanál ecet
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1-2 teáskanál só (ízlés szerint, na meg só és só között is van különbség)
  • 1-1,5 teáskanál pirospaprika
  • kb. 1-2 evőkanál tejföl + megkenni (lehetne a fehérjével is, de én azt félretettem most másra)
  • + a nyújtáshoz sima liszt
A liszteket átszitálom, és a száraz hozzávalókat összekeverem. Belekeverem a reszelt sajtot is, elkeverem, majd összemorzsolom a vajjal. Hozzáadom a tojást, majd a tejfölt is és összegyúrom az egészet. Kicsit morzsálódós lesz, de megéri azt a kis fáradságot, amíg összeállítjuk. (Eredetileg pihentetés is elő van írva, én nem tettem, mert siettem, de így is nagyszerű szerintem). Jó vékonyra nyújtom, megkenem tejföllel, majd ujjnyi vastag hasábokat vágok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakolom, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tolom és kb. 13-15 perc alatt megsütjük (sütőfüggő, figyeljük!).



3 megjegyzés:

Vajda János írta...

Jó kis ringlispíl rágcsa ez. Megkívánja a bort (jó száraz vereset), az meg újra ezt. Erre megint a bor, és ez megy addig, amíg valamelyik el nem fogy. Az jó, ha a rágcsa előbb, mert a bor még csak el megy valahogy magában, legfeljebb keny az ember egy zsíros döfit, de vízzel, vagy kólával hígítani ezt a csodát, Isten ellen való vétek lenne :)

Ildinyó írta...

Köszönöm János!
Bizony-bizony! Vagy egy jó kis pálinkát (na abból már gázosabb az újabb és újabb kör)... :) Bár ezt a rágcsát mi most magában ettük a csajokkal és úgy is csúszott. Na a zsíros deszka mellé viszont szerintem tényleg a pálesz a legjobb... :))) És a bort higítani? Régebben még talán (süldő koromban :D ), de mostmár inkább szépen, tisztán. :)))

Névtelen írta...

Jónak tűnik ez a rágcsa:) Szerinted ha mák helyett csak szezámmagot használok hozzá szóval az 5 dkg mák helyett is szezámot...úgy is jó lesz a végeredmény?
Anita