2010. április 23., péntek

Zöldbabkrémleves medvehagymás olajjal


Már megint egy leves, és megint egy krémleves. Nagyon leveses vagyok, ez már látszik. Ez egy jó laktató változat. Ha nem vagyunk farkaséhesek, még másodikat sem kívánunk utána. Igazán ideális azoknak, akik nincsenek annyira megbarátkozva a zöldbab egész formájával. Különösen gyerekeknél lehet ez jó trükk. Persze egy idő után azért nem árt megszerettetni velük, nem püré állagban is. Bár az én Csöppségem nagyon szereti "egészben" is. Néha szét szokta boncolgatni a hüvelyeket, és örömteli arccal kiáltozza a benne található babokra, hogy: "Kici baba! Nizd anya, kici baba!".
Pár napja motoszkált a fejemben ennek a levesnek a receptje, és most még hozzáötlöttem a medvehagymás olajat is. Ezt azért, mert szerintem a medvehagyma nyersen adja ki leginkább a nagyon finom fokhagymás ízét, ami remekül illik a zöldbabhoz. És persze azért is, mert így nyersen a legegészségesebb. Intenzívebb zöldbab ízt érhetünk el a levesben egyébként, ha nem teszünk bele burgonyát, hanem keményítővel sűrítjük be. De így is nagyon finom és még laktatóbb is.

Hozzávalók:
  • 1 kisebb fej hagyma, tisztítva, felkockázva
  • 2 gerezd fokhagyma, tisztítva, apróra vágva
  • 500 g fagyasztott zöldbab (sárgahüvelyű)
  • 2-4 szem kisebb burgonya, tisztítva, apróbb kockákra vágva
  • kb. 1 l zöldségleves, vagy sós, ételizesítős víz
  • 2 kicsi doboz tejföl (alacsony zsírtartalmú, vagy lehet joghurt is, vagy ugyannyi tej is az egyik, hogy ne legyen olyan sűrű)
  • kevés olívaolaj és vaj
A tálaláshoz:
  • medvehagymás olaj (medvehagyma, olívaolaj, só, bors összeturmixolva)
  • pirított kifli, zsemle, vagy kenyérkockák (lehet a medvehagymás olajon is pirítani, csak vigyázzunk a medvehagymadarabkák oda ne égjenek) 
A hagymát kevés olívaolaj és vaj keverékén elkezdem párolni, majd hozzáaadom a fokhagymát, a burgonyát és a zöldbabot. Felöntöm annyi ízesített vízzel vagy levessel, amennyi ellepi, majd puhára főzök mindent (forrástól számítva kb. 15-20 perc). Belekeverem a tejfölt, fölforralom mégegyszer, majd simára turmixolom az egészet és már tálalhatom is a pirított kiflikockákkal és a medvehagymás olajjal. 







10 megjegyzés:

Padparadsa írta...

Nagyon guszta lett! És kell bele az a krumpli! Anyukám minden zöldbabos ételbe tett, főzelékbe, levesbe, nekem így kerek! ;)

Vajda János írta...

Finomnak tűnik. Nagy zöldbabos vagyok. A palócleves az első számú, de jöhet főzeléknek is, vagy rakottan :)
Pünkösdkor birkabuliba vagyok hivatalos egy tanyára, lesz annyi, hogy palóclevest, meg paprikást is készíthetek. Már alig várom...

Raindrop írta...

Hogy ez mennyire gyönyörű? :)
Nagyon szeretem a zöldbabot minden formájában, csak medvehagymát nem találok sehol.
Pedig úúúúúúúgy kipróbálnám már.

duende írta...

Ez az olaj nagy találmány, isteni. És anyniféleképpen lehet használni. A zöldbabhoz kitűnő ötlet! Ki fogom próbálni - tegnap kaptam az egyik masszázsvendégemtől egy nagy zacsi medvehagymát! :))

Ildinyó írta...

Padparadsa
Nagyon köszönöm! Igen, tényleg így a krumplival lehet igazán kerek. :))

János
Birkabuli... ez "marha" jó. :)))
De régen ettem egy jó kis palóclevest. Bár mi nem birkából szoktuk (tudom eredetileg abból kellene). Tényleg finom volt ez a változata is!

Raindrop
Köszönöm szépen, nagyon aranyos vagy! :)) Én bioboltoknál is szoktam látni, persze a zöldségesen, meg a piacon kívül. Sőt "osanban" is láttam már.

Duende
Bizony. Tényleg ez a legjobb módja szerintem a "tartósításának" és a felhasználásának.
Óóó, de jó! Ilyen vendéget én is szívesen masszíroznék. :D
Köszönöm Neked is!

szepyke írta...

Csodaszép képeket készítettél!:)
Imádom a medvehagymát, és ezek a képek!:)

Ildinyó írta...

Szepyke de aranyos! Nagyon szépen köszönöm! :)))

Ildinyó írta...

Bocsánat: azt akartam írni, hogy de aranyos vagy.

Felhőlány írta...

Húú, erről a levesről hogy lemaradtam... Azon túl, hogy nagyon tetszik a recept, gyönyörűek ezek a képek! Nagyon! :))

Ildinyó írta...

Felhőlány
Köszönöm szépen, kedves Tőled! Nagyon örülök, hogy tetszik! :)))