2010. április 9., péntek

Anyukám szülinapi tortája: Csokitorta, málnás-szedres tejszínkrémmel, marcipánburkolat alatt

Az én kedves drága Szüleimnek húsvétkor ünnepeltük meg a szülinapját. Anyu 03.03.-án lett 67 éves, Apu pedig pontosan egy hónapra rá 04.03.-án töltötte be a 72 évet. Anyukámnak én készítettem a tortát, Apunak pedig a nővérem. Az enyém elég hasonló lett a múltkorihoz, de úgy tűnt ezt senki nem bánja. Elég sok (hamis)marcipán rajongó lett a családban, ezért is döntöttem ismét egy ilyen jellegű torta mellett. A céklapor ugye, pedig már megint adva volt...
Alapnak ugyanazt a finom, "szaftos" tortalapot sütöttem meg, mint a múltkor, csak most 300 g lisztből, tehát harmadoltam a mennyiségeket (és itt most beletettem azt a mennyiségű kakaóport, ami eredetileg kell hozzá).
A töltelék pedig egy egyszerű tejszínes málnakrémnek indult, de miután nem volt elég málnám a mélyhűtőben, tettem még hozzá egy kis szedret is. Én többre számítottam, de csak vékonyan lett benne így töltelék. A többiek azt mondták, hogy ez jó volt így. Száraznak egyáltalán nem volt száraz így sem, ez a tortalap nem az a típus. De én azért örültem volna még egy kis tejszínes-málnás-szedres krémnek... Azért leírom mit tettem bele, bár egyáltalán nem bonyolult. Legfeljebb, ha valaki kevésnek találja, duplázza meg az adagot. Lehet csak málnával, vagy csak szederrel is készíteni, bár szerintem jól összepasszolnak az ízek így is.
Jut eszembe: a torta kinézete... igen, lehetett volna szebb is... HA nem kirándulás után, este 8-kor állok neki a dolgoknak és a hűtéssel, meg a vacsival, gyerekfürdetéssel, altatással együtt, nem éjfél környékén helyezem fel a masnit és a virágokat a tortára. :) Ez van.

Tortalap leírása: lásd ezen a linken, arányosítva 300 g lisztre.
Tejszínes-málnás-(szedres) krém
Hozzávalók:
  • 2 nagy marék fagyasztott málna (a múltkor már említettem egy kommentben, hogy szerintem ennek intenzívebb az íze, úgyhogy nem is baj, hogy nem friss), felengedve
  • 2 nagy marék fagyasztott szeder, felengedve
  • 2,5 dl tejszín
  • ízlés szerint cukor (én gyümölcscukrot tettem bele)
  • kevés vaníliás cukor
  • 1 tasak Zselatin Fix (azaz főzés nélküli, hidegen használható zselatin)
A gyümölcsöket pürésítem, szitán áttöröm és megszabadítom a magoktól. A tejszínt felverem kissé, tovább verve hozzáadom a Zselatin Fixet, majd a cukrokat. A cukrot keverhetjük a gyümölcspürébe is, hogy könnyebben feloldódjon. Végül a gyümölcspüréből kb. 200 ml-t belekevertem, ill. beleforgattam a habbá vert tejszínbe, majd hagytam kissé dermedni a krémet. Ezt követően elsimítottam a kettévágott torta alsó lapján, majd hűtőbe tettem rövid időre, és a felső tortalapot csak ezután tettem rá. Ennek annyi értelme van, hogy ez nem egy könnyű piskóta lap és félő lenne, hogy kinyomja oldalt a krémet. Ezt szerettem volna elkerülni. 
Legvégül ugyanúgy csináltam mindent, mint ez előzőnél: kivülről vékonyan megkentem kissé kihabosított porcukros vajjal, majd beborítottam a vékonyra kinyújtott hamis marcipánnal (1 adagnyi bőven elég volt hozzá, még maradt is), aminek egy részét céklaporral színeztem meg, és ebből készítettem el a többi díszt.
Persze nem szükséges mindez rá. Ha több tejszínes krémet készítünk, azzal díszíthetjük a tortát kivülről is. Én most csak a látvány kedvéért készítettem így. 
Utólag is mégegyszer nagyon boldog szülinapot kívánok az én imádnivaló Szüleimnek, akik remek és csodálatra méltó emberek (és nem csak mert az én szüleim)! Annyi mindent tesznek értünk: a gyerekeikért, az unokáikért, a vejeikért, hogy azt elmondani sem lehet. Örökké hálásak leszünk ezért a sok jóért, amit kapunk!
Nagyon szeretünk Titeket!
És, ahogy a Csöppségem mondaná: Jobbiátá! Azaz, jó étvágyat!

9 megjegyzés:

Ottis írta...

Nagyon szép!

Vajda János írta...

Isten éltesse még nagyon sokáig Kedves Szüleidet, akiknek köszönhetjük a Kedves Leányukat :)

Raindrop írta...

Csatlakozom Jánoshoz! :)
Ez a torta valami csodálatos!
Hát le a kalappal! Gyönyörű, és ízre is tetszik nekem!

családi tűzhely írta...

Hát ez egyszerűen gyöngyörű.

duende írta...

Ildinyó, szeretettel gratulálok a szüleidnek, Isten éltesse őket sokáig!

A tortád meg... hát nem is tudok mit mondani. Gyönyörű!:)


Kedves Nagylátószög, vagyis Vajda János! Anyukám édesapját - vagyis nagyapámat pontosan így hívták! :)

Ildinyó írta...

Szívból köszönöm Mindenkinek!!! A Szüleim nevében is! Nagyon-nagyon kedvesek vagytok!!! Köszönöm szépen mindenkinek!! :D

Ildinyó írta...

Bocsánat: szívből.

Adri írta...

Hát ez valami gyönyörű! 1-2 cukrászda megirigyelhetné! :)
Utólag is Isten éltesse a Szüleidet!

Ildinyó írta...

Adri nagyon kedves vagy! Nagyon szépen köszönöm! (most irulok-pirulok :D ) És a Szüleim nevében is köszönöm! :)