2010. április 19., hétfő

Hétvégi termés

Ha már ilyen szép időnk lett (na... naaa, mintha kezdene kitisztulni az idő, fogadjunk megijedt a virágoktól), akkor megmutatom - csak azért, hátha egy kicsit jobb kedvre deríti az embereket -,  miket kattintgattam a hétvégén. Van még ezer más is, de azt majd legközelebb hozom. : ) 
   



A tavasz egyik gyönyörű csodája; a japánbirs (amit én valamilyen oknál fogva folyton madárbirsnek akarok hívni). Csodaszép így április táján, amikor a komplett bokor ilyen virágtengerbe borul.


A szintén nagyon szép kis meténg, vagy ahogy sokan hívják még meténgke (én is így ismerem), ami hasonlóan gyönyörű virágtengerbe borul ilyenkor tavasszal.
És, ami érdekes, ezt találtam róla a wikipédián:
"Gyógynövény, drogja a szárított, leveles hajtás. Több mint 30 alkaloidot tartalmaz, gyógyászatilag jelentősek a vinkamin, izovinkamin és vincin.
Vérnyomáscsökkentő, agyértágító, vizelethajtó hatású. A népi gyógyászatban „vértisztító”, vizelethajtó teakeverékekben és sebgyógyításra használták. Alkaloidja kiinduló vegyülete a Cavintonnak."
Ezt nem is tudtam róla.




A szintén nagyon aranyos kis gyöngyike. Olyan kis bájos virág szerintem.

Ezek a gyönyörű virágok sajnos nem az én kertemben (mert nincs is : ( ) nyílnak ilyen szépen, hanem a Nővéreméknél. Egyébként ilyen gyöngyikével tele van a tőlünk pár száz méterre található Merzse mocsár  területe is. Pontosabban körülötte van, nem a mocsárban. Erről is mutatok majd pár fotót (mármint a mocsárról), csak még közvetlen a mocsár részhez nem jutottam el.

És, hogy ne csak más tollával ékeskedjek, íme egy kakukktojás, ami kivételesen az én teraszomon bújt ki.  A cserép tavaly tele volt citromfűvel, de kipusztult sajnos. Helyette nőtt egy ilyen helyes, kicsi gombám: bolondgombám. Megfőzöm vacsira, mert nem vagyok még elég lökött. : ))

9 megjegyzés:

DebiGabi írta...

Mesekszép fotók:)
Imádom a tavaszt, nem tudok vele betelni!!!

starfi írta...

én a helyedben azért nem használnám a meténgféléket semmiféle házi gyógymódban, ugyanis mérgezőek! az alkaloidok a növényvilágban elterjedt, igen toxikus, biológiailag eléggé aktív vegyületek.

Ildinyó írta...

Gabi
Nagyon szépen köszönöm!
Én is így vagyok vele! :)))

Starfokker
Én tényleg ezt találtam konkrétan a wikipédián a kis meténgről (tehát, ami a képen látható).
Viszont most utánanéztem jobban, és a meténgfélék családjába ugye még több minden tartozik, és ezt találtam:
"A trópusi sztrofantusz fajokból és az indiai Rauwolf-cserjéből fontos szívgyógyszereket (sztrofantin, reszerpin) állítanak elő. A sztrofantusz fajok magvainak, termésének, kérgének és gyökereinek kivonatából egyes afrikai törzsek halálos nyílmérgeket állítottak elő.
A kis télizöld sejtosztódást gátló alkaloidokat tartalmaz; ezeket vérnyomás csökkentésére, valamint az ideggyógyászatban és a rákterápiában is alkalmazzák."

Valószínű, akkor ez az utolsó előtti mondat lehet a kulcs. De egyébként nem akartam kipróbálni. : )
De nagyon köszönöm, hogy szóltál! :))

Vajda János írta...

A gyöngyikék láttán első pillanatra felszaladt a pumpa, azt hittem szabadon termő példányokat irtottál ki, de aztán megnyugodtam, mikor elértem a származási helyére vonatkozó leíráshoz :) A szabadon élő, ilyen formájú gyöngyikék teljes neve: epergyöngyike. Az eper jelzőt a virágfürtről kapta, ami hasonlít a fán termő eperhez. (Istenem, milyen finom pálinkát lehet abból kisüstözni :)

Egyébként tényleg érdemes alaposabban tájékozódni. Mert pl. nem elég az, hogy némely gyógynövény mérgez, mint a fene (a tavaszi héricset, vagy a pirosló hunyort még megfogni sem nagyon érdemes, vagy nagyon alaposan kezet kell mosni utána), hanem elég sok közöttük a védett faj. És jó azt is tudni, hogy a nem védett területen élő védett növény a terület védettségének milyensége ellenére is védett. Viszont a védett területen még a nem védett növények (és minden egyéb) védett, mivel ott nem az egyes fajokat védik, hanem az ökoszisztémát. Szóval, ha a Merzse-mocsár és környezete védett (úgy tudom, hogy az, és legalább Te is be vagy tájolva :) nagyon meg kell gondolni, hogy mit visz onnan haza az ember. Lehetőleg semmit :)

Ildinyó írta...

Húha... öööm... szóval kezdünk itt egy kissé belebonyolódni a dolgokba.
Semmi rosszat nem akartam én azzal, hogy közzéteszem itt ezeket a dolgokat (bár gondolom nem is ez jött le).
A gyöngyike a nővéreméké, ők is szedték a házuk körül (Ecser.
A Merzse mocsár tudom, hogy természetvédelmi terület. Kb. 25 éve élek, ha nem is közvetlen, de a közelében. Soha eszembe nem jutna növényeket szedni ilyen, vagy nem ilyen helyről (fotózni annál inkább :) ). A Merzse mocsár környéke elég nagy egyébként (ami konkrétan nem természetvédelmi rész). Vannak ott (vagyis itt, mert pár száz méterre vagyok tőle) szántóföldek, elszemetesített :( utak, kis erdős részek, és ott volt nagyon sok gyöngyike. Erről a helyről csak bodzát szoktam szedni.
A meténgfélék egy család, és ebből gondolom csak az a bizonyos - sztrofantusz faj -, az ami mérgező. A kis meténg, ami konkrétan a képen látható, gondolom nem. Ennek ellenére eszem ágában sincs senkit arra biztatni, hogy készítsen belőle bármit (én sem teszem), csak érdekességképpen írtam oda. És sajnos az is tény, hogy ha nem jár utána az ember, sok butaságot olvashat az interneten is.
Egyébként én vagyok az, aki megdöbbenve nézem mindig ezen a helyen (mármint a mocsár környékén), hogy mekkora bunkók az emberek. Van ott kidobva szétszedett hűtőtöl kezdve, autóalkatrész, mindenféle építési törmelék, és még ki tudja mik a zsákokban elrejtve. Döbbenet. :(((
Egyetlen szándékom egyébként az volt, hogy a ma délelőtti esős időbe hozzak egy kis színt az idetévedőknek. Ez most egy kicsit rosszul sült el úgy tűnik. :)

Eperfáról származó eperből főzött pálinkáról még nem hallottam, de biztosan nagyon jó lehet. :D

Vajda János írta...

Kedves Ildinyó! Nem sült el semmi rosszul, nem is gondolom az ellenkezőjét, sőt tudom, hogy jó szándék vezérelt. Képeid pusztán alkalmat adtak arra, hogy néhány olyan dolgot felhozzak, ami ilyenkor tavasszal különösen időszerű. Nem Neked, mindenkinek. Hál' Istennek, egyre kevesebb virágszedő csoportot lehet az erdőkben látni, de azért még vannak, és amikor azzal védekeznek, hogy ez-az pl. nem védett, tévednek, ha az ez-az védett területen van.
Szóval többek között, erre szerettem volna bejegyzésed kapcsán figyelmet terelni, és mivel elfelejtettem megköszönni a jó szándékú derű okozást, lehet, hogy az én kommentem sült el rosszul :9 Ezért meg én kérek elnézést...

Raindrop írta...

Szerintem meg tök jól sült el.
Sok érdekeset megtudtunk, és gyönyörködtem a szépséges képeidben! :)

Ildinyó írta...

János
Semmi gond. Örülök neki. Kicsit érzékenyen érintett, mert én is nagy természetvédő vagyok, ráadásul sosem szoktam ész nélkül olyan dolgokat használni, amit nem ismerek pontosan.
A derű okozást nagyon szívesen máskor is, másnak is! : ))

Raindrop
Nagyon szépen köszönöm Neked is! :)))

Vajda János írta...

A lényeg, hogy a béke szentsége ne sérüljék, más nem számít... Nagyra értékelem a szívből jövő szándékaidat.