2010. március 13., szombat

Sütőtökös tócsni, ha maradt még egy kis tökünk...

Tócsni, tócsi, lepcsánka, lapcsánka és még sorolhatnám. Én speciel tócsni néven találkoztam vele előszőr, kb. 15 éve, amikor Szabolcs megyében nyaraltam az Olcsván lakó rokonaimnál. Nagyon jó vot!!! A rokonaim szomszédai készítettek ilyet akkor és nekem nagyon ízlett. Ez ugye eredetileg egy csak krumpliból álló massza. Nyilván a krumplis változat a konyhában forgók körében egyáltalán nem újdonság. Én viszont jó ideje készítem ősszel és télvíz idején úgy, hogy sütőtököt is adok hozzá. Eddig valahogy  mindig kimaradt, hogy írjak is róla. Talán azért, mert akkor vagy nem írtam még blogot, vagy már nem volt szezonja, vagy pont szünetet tartottam... Na mindegy! Gondoltam már arra is, hogy káposztával is jó lenne esetleg. Hmm... A lényeg: ha már a tél így visszavágott nekünk, akkor én is visszavágok neki. Most biztosan nagyon meg fog ijedni! Még maradt egy utolsó sütőtököm, így egy részéből ilyen fnomság készült tegnap.
Visszatérve még egy percre a hóesésre. Na igen! Szeretjük a havat, de ez már talán annyira nem normális. Az, hogy Mallorcát is ellepte pl. a hó, az tuti nem. Valaki szerint most örülhetnek a globális felmelegedés ellen harcolók, hiszen nincs itt semmi gond. Nincs meleg és még van hó is. Ez jó nagy butaság!!!  A globális felmelegedés nem azt jelenti, hogy innentől kezdve nálunk télen is majd rövidnaciban lehet rohangálni. A felmelegedés miatt hatalmas jégtömbök válnak le (köszönhető ez a hatalmas ózonlyuknak, ami ott van) pl. az északi sarkon, amik a óceánokba jutva megváltoztatják a Golf-áramlatot. Ennek következményeképpen az időjárás szélsőségessé válik, és olyan helyeken is eshet pl. hó, ahol azelőtt sosem. Vagy éppenhogy nem is lesz már nálunk nyár, hanem pont a fentiek következményeképpen nagyon hideg lesz. Szóval nem! A klímaharcosok szerintem egyáltalán nem örültek most!!! 
Bocsi a kis kitérőért csak olvastam valakinél egy kommentet és megakadt rajta a szemem, hogy vannak olyan emberek, akik azt gondlják a globális felmelegedés azt jelenti, hogy mindenhol meleg lesz.
De térjünk is inkább vissza a receptre. Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom! Szerintem még az is megeszi, aki alapból nincs oda a sütőtökért, mert nem érezhető benne intenzíven. Fiam jó párat be tud nyomni belőle ( a kis bélpoklos), bár ő a natúr sütőtökért is odavan. Pontos receptet azért nem írok, mert szerintem ez nem az a típusú recept, aminél patikamérlegen kellene mérni a hozzávalókat, csak úgy találomra  pakoljuk bele a dolgokat.

Hozzávalók:
  • sütőtök
  • burgonya
  • hagyma (el is hagyható, én most a nagy sietségben kifelejtettem belőle, de így is finom lett)
  • tojás
  • étkezési keményítő
  • petrezselyem
  • tökmag (héj nélküli persze)
  • só, bors
  • olaj a sütéshez
A tököt és a burgonyát is meghámozom, a tököt a magoktól megtisztítom. Nagylyukú reszelőn lereszelem mindkettőt, sózom, kicsit állni hagyom, a levet leöntöm alóla, majd hozzáadom az apróra vágott hagymát is. Hozzákeverek tojást és kevés étkezési keményítőt, annyit, hogy kanállal "pötyögtethető" masszát kapjak. Ízesítem még kevés borssal, petrzselyemmel, tökmaggal, és kevés sóval is, ha kell. Olajban kisütöm őket, majd papírtörlőre teszem.
A mártogatós hozzá most krémes túró volt (így lehet kapni, tul.képpen tejszín és túró keveréke), egyébként tejfölt szoktam használni, amit sóval, borssal és petrezselyemmel ízesítek.

11 megjegyzés:

Vajda János írta...

Jaj, nagy tócsni pusztító vagyok. Az idén le is kell mennem Kazárra a Tócsnifesztiválra. Ez a tökös verzió nagyon egzotikusnak hangzik, bár a bejegyzéscímben akad egy lecsapható freudi elszólás :)
A legjobb tócsnit Prágában ette. Palacsinta nagyságúra volt sütve, és isteni lecsóban fürdő sonka, gomba, szalonna, kolbász raguval megpakolva, s mintegy az ínyenceknek, kecskesajt darabokkal beszórva, és így átmelegítve, hogy a sajt épp csak megfolyjon rajta.

Nikóca írta...

Szia Drága Ildi!

Huhh, el sem hiszed, mennyire imádom a tócsnit (de mi nem így hívjuk, nálunk olyan neve van, amit senki sem szokott ismerni)... :)
Szóval én rengetegszer készítem a tökös változatot, nálunk nagyobb sikere van, mint a sima krumplisnak... Persze nem mindig, de általában ezt szeretjük jobban...

Igaz, én nem sütőtököt szoktam használni hozzá... :)
Kolbásztökből a legfinomabb, ezt minden évben ültetek, a legjobb tök a világon, főzeléknek, rántani, rakott cuccosoknak, mindennek a legfinomabb...
Nem tudom, ismered-e, de az a különlegessége, hogy úgy néz ki, mint egy óriás kolbász... Kerítésre lehet futtatni, és össze-vissza mindenhonnan lógnak a nagy tekergős kolbik... :) Az a legjobb benne, hogy ha csak egy kis darabra van szükséged, akkor simán levághatod késsel a növényről, és a heg beforr, a tök viszont növekszik tovább... :)

Bocsi a kitérőért, szóval én általában kolbásztökből készítem, ha van rá lehetőséged (de azt hiszem van :):):):):)), akkor idén ültess belőle Te is, meglátod, imádni fogjátok! :)
Igaz, nagyon nehéz ráakadni, én minden évben hetekig körözöm a magokat, de általában sikerrel járok... :)

Puszikállak Benneteket! :)

duende írta...

Nagyon gusztusos Ildinyó! Nekem is jöhet a tócsni - nálunk prósza - bármilyen formában!

Adri írta...

Isteni! :)Ötletes ez a tökös változat, így még soha nem ettem.
Nálunk vidéken (Vas megye) cicegének hívják.
Nézz be hozzám kérlek, ismét vár Rád valami! :)

Ildinyó írta...

Nagyon szeretjük mi is! Csábító ez a Tócsnifesztivál :). Jajaj, tudtam én, hogy felelőtlen dolog csak úgy töközni itt ; ). Nagyon finom lehetett ez a prágai tócsni. Másik Felemnek felolvastam és egyből le is csapott rá, hogy na ezt tuti ki kell próbálnunk. Köszönöm az ötletet! :)

Ildinyó írta...

Szia Niki!

Hogy hívják Nálatok? Áruld el légyszi! Nagyon érdekesen hangzik ez a tökféle egyébként. Nagyon-nagyon régen, talán gyerekkoromban mintha találkoztam volna vele, de nem vagyok biztos benne. Majd megemlítem Anyuéknak : ) Dehogy baj, hogy kitértél!!! Mindig jó ilyen érdekességekről olvasni! Én egyébként még cukkinivel és sárga-, meg fehérrépával is szoktam készíteni, azok is nagyon finomak. De ezt a tökös verziót is kipróbálom majd! Köszönöm!!!
Puszi

Ildinyó írta...

Nagyon köszönöm Duende! Tényleg, prósza! Már olvastam is Nálad. :)

Ildinyó írta...

Nagyon köszönöm Adri! És tényleg cicege, ez sem jutott akkor eszembe! Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom szerintem! :)

Ildinyó írta...

De aranyos vagy Adri! Nagyon szépen köszönöm, ez megtisztelő!!! :)

Nikóca írta...

Nálunk Mamutykának hívják, eddig még csak egyetlen ehhez hasonló nevet hallottam ehhez az ételhez, és ez a Matutka volt... Ez vicces... :)
A MAMUTYKÁT viszont még soha senki nem ismerte, akárkinek is mondtam... :)
Sárgarépával már én is készítettem, fehérrépával még nem, bár a Drágám biztosan örülne Neki, mert Ő még a levesben is a fehérrépát szereti jobban... :)
Majd kipróbálom, biztosan nagyon finom! :)
Köszönöm drága!
Puszika!

Ildinyó írta...

Mamutykaaa??? Jéé, de érdekes. Sose hallottam még. Honnan eredhet vajon ez a név? Próbáld ki a többi zöldséggel is tényleg, mert szerintem nagyon finomak! Én is egyre inkább a fehérrépára szavazok a levesben (néha olyan mandulára emlékeztető íze van). Bár én minden zöldséget nagyon szívesen megeszem szerencsére. Úgyhogy én jókislány vagyok : ))).
Vigyázz Magatokra!
Puszillak én is!