2010. március 9., kedd

Sajtkrémes sárgarépaleves, pirított szezámmaggal


Egy nagyon gyors leveske. Ismét. Megint az a típus, hogy na nézzünk körül itthon, miből tudnánk valami finomat készíteni. A szezámmag hirtelen ötlettől vezérelve jött, és komolyan meglepődtem, hogy mennyire jól illik hozzá. Másik Felem szerint nagyon jól harmonizált a levessel. Tényleg nagyon finom volt! Úgy az egész. Én külön élveztem, hogy a krémes levesbe valami egészen más textúra is van; apró, kis roppanó, füstös magvak.

Hozzávalók:
  • 1 fej hagyma
  • kb. 400-450 g sárgarépa
  • 2 közepes szál fehérrépa
  • 1 tömlős, natúr sajtkrém
  • 2 evőkanál kukoricaliszt
  • petrezselyem, frissen őrölt vegyes bors
  • só, natúr vega-mix (vagy 1,5 liter húsleves)
  • olívaolaj
  • szezámmag
A zöldségeket megtisztítom, a hagymát finomra vágom, a kétféle répát pedig nagylyukú reszelőn lereszelem. Az olívaolaj társaságában megpirítom kissé a hagymát, hozzáadom a lereszelt répákat, majd párszor átkeverve azt is megpirítom. Megszórom a liszttel, átkeverem, majd felöntöm 1,5 liter vízzel (vagy levessel). Ízesítem, felforralom, majd megfőzöm a zöldséget. Nagyon rövid idő elég neki, hiszen nagyon aprók. Közben a szezámmagot,  száraz serpenyőben megpirítom. Ha kész a leves, belenyomom a sajtkrémet, és kevergetve felolvasztom benne, majd egyet még "rottyantok" rajta és megborsozom kissé. Belekeverek némi petrezselymet, majd tálaláskor a tetejére is szórok belőle, a szezámmaggal együtt. A szezámmaghoz keverhetünk kevés sót is esetleg, hogy még ízletesebb legyen. A levesbe pedig tehetünk fokhagymát is. 

6 megjegyzés:

Vajda János írta...

Boldog Névnapot!
Remélem jól következtetek a nickből a valódi névre?
Ez a kaja nagyon egzotikusnak ígérkezik, kedvet is kaptam hozzá :)

Ildinyó írta...

Igen-igen, jó volt a következtetés Nagylátószög! Nagyon-nagyon szépen köszönöm!!! : )
A leveske tényleg nagyon jó lett! Önmagában csak egy egyszerűbb leves lett volna, de a szezámmag tényleg nagyon feldobta : )

Raindrop írta...

Nagyon boldog névnapot kívánok! :)

--{--@

Ildinyó írta...

Nagyon szépen köszönöm! : )))

Pilchard írta...

Ildinyó!

Naaaaagyon finom lett a leves,köszi a receptet!
lehet nyuszi voltam előző életemben,imádom a répát mindenhogyan.

Ildinyó írta...

Pilchard
:D Nagyon örülök, hogy ízlet!!!! Köszönöm! Én is nagyon szeretem a répát egyébként. :)