2010. március 7., vasárnap

Paradicsomos-húsos ragu, sült padlizsánkockákkal és slambuctésztával

A tegnapi ebéd. Eredetileg padlizsános lasagne-nak indult, de rájöttem, hogy csak spenótos tészta lenne hozzá, ezért inkább lemondtam róla. Végül ez kerekedett belőle. Csak sajnos addig variáltam, hogy mi legyen, meg addig bohóckodtam a kis Lovacskámmal, hogy nem jutott idő arra, hogy friss tésztát gyúrjak hozzá. Pedig azzal lett volna aztán igazán finom. Na nem baj. Majd legközelebb. Ja, és a padlizsán. Hát igen! Azt is kaptuk a minket mindeféle földi jóval ellátó Nagyszülőktől.  

Hozzávalók:
  • 2 közepes padlizsán, végei levágva, felkockázva
  • 500 g darált hús (nálam most pulyka, egyébként a marhát részesítem előnyben az ilyen jellegű ételekhez)
  • 1 nagy fej hagyma, felkockázva
  • 5 gerezd fokhagyma
  • oregáno, bazsalikom, kakukkfű (ha szárított kb. 1-1 teáskanál)
  • só, frissen őrölt bors 
  • 2 doboz hámozott paradicsomkonzerv, feldarabolva (240 g töltőtömegű)
  • kb 200 g sűrített paradicsom (vagy a nagyobbik konzerv sűrített, nekem most üveges volt ilyen kiszerelésben)
  • olívaolaj
  • slambuc vagy csuszatészta (nálam most slambuc volt, de eredetileg is ilyen jellegűre vágtam volna a friss tésztát) 
  • a tetejére esetleg petrezselyem : ), asszem át kellene gondolni, hogy mik is azok amiket nagyon szeretek és amik minden mennyiségben jöhetnek ;)
A padlizsánt besózom, majd pár percig állni hagyom. Egy nagy serpenyőt felhevítek, öntök bele kevéske olajat és adagonként -  hogy valóban süljön és ne párolódjon - megsütöm a padlizsánkockákat. Közben kicsit borsozom is, és mindig csak pici olajat öntök a serpenyőbe, mert minél több, annál többet szív magába. Félreteszem és melegen tartom.
A serpenyőbe újra öntök kevés olajat, majd kissé megsózva megdinsztelem rajta a hagymát. Hozzáadom a fokhagymát is és a húst is, sózom, borsozom, majd megpirítom kissé. Hozzáadom a paradicsomkonzerveket, ízesítem a fűszerekkel, (bár jobban járunk, ha ezt a főzési idő második felében adjuk csak hozzá, hogy ne veszítse el az aromáját) és fedővel letakarva (mert még "köpköd" is) kb. 30 perc alatt megfőzöm. Végül megkóstolom és utánaízesítem ha szükséges. Közben kifőzöm a tésztát. A mártást a frissen kifőzött tésztára halmozom, "rápotyogtatom" a sült padlizsánkockákat, majd megszórom friss petrezselyemmel. 

7 megjegyzés:

Vajda János írta...

Padlizsán nélkül ki is próbálom :) Nem tudom miért, a padlizsán íze a haléra emlékeztet, azt meg nem eszem, pedig tudom, hogy egészséges, de valahogy nem jön ki az élelmiszer feldolgozó részlegem vele. Egyedül a faszén parázson sült pisztránggal, és a "süllő a la vajda" specialitással. Ha egyszer készítek, be is blogolom, mielőtt bekebelezném és le is írom :)

Raindrop írta...

Egyik nagy kedvenc receptem ehhez hasonló, de ott kuszkusz a köret.
Ezzel a tészta dologgal is kifogom próbálni, elképesztően jól néz ki. :)

Nikóca írta...

Drága Ildi!

Többet között tudod miért is imádok Nálad olvasgatni? Mert nem flancolósan, nagyzolósan főzöl, és nem írsz a hozzávalók közé hatszáz olyan dolgot, amit csak csillagászati összegekért lehet beszerezni... Nem hiszed azt, hogy ettől jobb és finomabb, na és különlegesebb lesz az ételed... Rengeteg gasztroblogot olvasok, és a legtöbbön azért szoktam mosolyogni, mert sokan azt hiszik, ha folyton folyvást olyan összetevőket írnak az ételeikhez, amik jóóóó drágák, akkor majd Ők nagyon különleges gasztrobloggerek lesznek...

Imádlak, hogy Te ilyen vagy, amilyen, és hogy ilyen szuper ételeket dobsz össze, ami legtöbbször ráadásul pénztárca-barát is... :)
Mert ugye nem mindenki teheti meg, hogy lazacot egyen kaviárral, és méregdrága sajtokkal (pedig mennyire imádom a sajtoka!) :)
Bocsánat ezért a kis kitérőért, de ezen már nagyon sokat gondolkodtam, és imádom az ételeidet, mert annyira de annyira elérhetőek, nem kell bio-boltba és méregdrága kis üzletekbe rohangálnom a hozzávalókért... Ezért külön köszönöm Neked a sok-sok szuper receptet! :)

A padlizsánt nagyon imádom, ezt a receptet is tuti ki fogom próbálni! :)

Puszikállak Benneteket! :)

Ildinyó írta...

Nagylátószög!

Ejnye-bejnye! Pedig zöldséget is kell ám enni! De most komolyan: én elég finnyás vagyok néhány dologra, de szerintem nincs halíze egyáltalán (legalább is ebben a formában). De ez a faszénen sült pisztráng...hmmm... istenien hangzik. És a süllőreceptet is kérjük, kérjük :))

Raindrop!
Én is nagyon szeretem a kuszkuszt! :) Köszönöm szépen! :)))))

Niki!

Nagyon szépen köszönöm ezeket a kedves szavakat! Sajnos mostanában nem is lenne rá nagyon lehetőségünk, hogy flancojunk :( Bár a padlizsán is drága most, de hozták nekünk (le is teremtettem őket, hogy ne vegyenek ilyen drága dolgokat). Egyébként talán sokkal jobb, hogy nem tud az ember megvenni annyira drága kajákat (na jó, nem annyira jó), de ez legalább nagyobb kreativitásra sarkallja az ember lányát. Mert azért néhanapján mégiscsak jó valami nem annyira megszokott, hétköznapi ételt is enni. Hmmm... sajtok... ne is mond...
Nagyon köszönöm mégegyszer a dícsérő szavakat! Nagyon jól esnek mindig!

Sok puszi Nektek is!!! Remélem babuci jól van :)))

Ildinyó írta...

Bocsi! Most nézem elírtam: flancoljunk.

Nikóca írta...

Drága Ildi!

Talán rosszul fogalmaztam a múltkor, mert nem egészen ez volt a mondanivalóm... :)
Szóval én is imádom a különleges ételeket, és sokszor készítek "nem hagyományos" étkeket, viszont még így is tudom gazdaságosan csinálni... :) Én pont ezt vettem észre a Te konyhádon is, erre céloztam... :)

Persze imádnám, ha lenne százféle olajam, amit különböző salátákhoz használhatnék, de "csak" három féle van, így ezzel kell beérnem... :)

Néha olyan recepteket olvasok, hogy kettéáll a fülem... :) A kaja még csak jól hangzana, de a hozzávalók nem állnának meg 20 ezer Ft-ból... :) Azért ez egy hétköznapi (vagy akár vasárnapi) ebédre elég húzós összeg...
Bár lehet, hogy csak én vagyok "spúr" időnként, de ugye sokszor sokkal fontosabb dolgok is vannak, minthogy a salátába mogyoróolajat tettem-e, vagy szimpla olivát... :)

Sajna ez már nem így megy, még akkor sem, ha nem vagyunk olyan szegények, mint a templom egere...

Na, de tényleg nem akarok ám nagyon belefolyni, csak nem nagyon kultiválom a nagyzolós, nagyotmondós gasztroblogokat, mert ugye valljuk be, sokszor elképzelhetetlen, hogy valaki minden áldott nap ilyen összegekért vásárol a főzéshez... :)

Szóval a Te blogod más, és ez jóóóóóó! :)
Ennyi a lényeg! :)

Puszikállak, és nagyon várom az újabbnál-újabb recepteket! :)

Ildinyó írta...

Nem, szerintem nem értettem félre. Lehet, hogy inkább én fogalmaztam rosszul. Egyébként abszolút egyetértek veled. És bizonyos fokig egy kicsit sznobizmusnak is tartok 1-2 dolgot mostanában. Egyáltalán nem gondolom, hogy spúr lennél egyébként. Az igazság az, hogy én sokszor gondolom, hogy a drágább nem feltétlenül jobb. Ezt a legőszintébben mondom, mert sokszor tapasztaltam már. És ez nem azt jelenti, hogy igénytelen lennék (sőőt, egyáltalán nem). Pont a napokban gondolkodtam ezeken a dolgokon! Engem eléggé tudnak bosszantani az ilyen dolgok! A sznobizmus, meg hasonlók... Na mindegy! Most lehet hogy nem túl pontosan fogalmaztam meg 1-2 dolgot, de én sem szeretnék most jobban belefolyni a dolgokba, mert akkor aztán kitör belőlem minden. : )
Őszintén örülök, hogy ilyen jó véleménnyel vagy a blogról. Igyekszem!!! : )
Nagyon szépen köszönöm Neked!
Puszi