2010. március 17., szerda

Kókuszos-mangós muffin

Ez a recept is már egy ideje vár arra, hogy közzétegyem. Most itt az ideje. Talán már írtam, hogy nagyon szeretem a mangót. De én frissen még akkor szeretem leginkáb, amikor a húsa még jó kemény és ízre van egy kis pikáns, borsos beütése. Ilyenkor talán még egy kicsit éretlen. Ez lehet, hogy akkor valami perverzió?  Na jó, végül is akkor is nagyon szeretem, amikor már finom érett és az íze, egy finom őszibarackra emlékeztet...mmm... Na mindegy! Ebbe a muffinba jó éretten került, mert éppen volt egy "elfekvőben". Amúgy alapreceptet használtam és ehhez adtam hozzá az alábbi dolgokat, amiből egy ilyen remek, trópusi hangulatú; finoman kókuszos, a mangótól pedig kellemesen gyümölcsös kis muffin lett. Némelyik kissé csálé, de ez csak azért van, mert időnként (sőt sokszor) elkövetem azt a "hibát", hogy nagyon telerakom tésztával a mélyedéseket. De ez van! Ettől még azért finom!
  
Hozzávalók (kb. 12 nagy, vagy 24 közepes méretű muffinhoz):
  • 120 g fehér rozsliszt (lehet ez is sima liszt)
  • 130 g sima liszt
  • csipet só
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • kb. 8 dkg kókuszreszelék
  • 1 mangó, megámozva és kisebb kockákra vágva
  • 1 tojás
  • 140 g barna cukor
  • 2 evőkanál igazi vaníliáscukor
  • 1-1 teáskanál cukrozott, reszelt narancs-, és citromhéj
  • 125 g puha vaj
  • 280 ml joghurt 
A sütőt előmelegítem 180 fokra (én légkeverésen sütöttem 160 fokon). A sütőformát kivajazom, majd a hűtőbe teszem, amíg összeállítom a tésztát (én szilikonban sütöttem, így ez a lépés kimaradt). A liszteket átszitálom, a száraz hozzávalókat összekeverem, majd beleforgatom a mangóhúskockákat is. A tojást és a cukrokat kézi habverővel habosra keverem, hozzáadom a citrushéjakat, a puha zsiradékot, alaposan kikeverem, majd hozzákeverem a joghurtot is. Végül hozzáadom a lisztes keverékhez, és párszor átforgatva csak addig keverem, amíg összeelegyedik minden. Kanállal a formákba adagolom és kb. 25 perc alatt kisütöm. 5 perc után kiveszem a formából és hagyom kihűlni. 1 pohár frissen facsart narancslével igazi trópusi lesz a hangulat. ; )
Most, ahogy rápillantottam a narancslére, eszembe jutott, hogy a tetejére készíthettem volna egy narancsos, amerikai mázat is (vaj, porcukor, narancslé, narancshéj). Na majd legközelebb!

3 megjegyzés:

Livi írta...

Úúúú ezt nagyon szeretném :D Tuti kipróbálom :)

Adri írta...

Bármilyen muffin jöhet! És ez baromi finom lehet!!! :)

Ildinyó írta...

Livi
Köszi! Csak bátran, mert nagyon finom :))

Adri
Igen én is így vagyok ezzel. Fincsi lett tényleg! Köszönöm! :)