2010. március 5., péntek

Almás karamellpuding

 
Nem olyan régen értünk haza egy kis sétából a Csöppségemmel (na jó lassan már más nevet kell adnom neki, mert lassan-lassan inkább egy kisebb lovacskára hasonlít, mintsem csöppségre : ) ). A fülem elfagyott (kislányom, mondtam hogy vegyél fel sapkát), az arcomra meg ráfagyott a mosoly. Farkasordító hideg van kint. A szél meg lefújja az ember fejét a helyéről. A "kellemes" séta után jól esett volna ez a finom puding, amit pár napja készítettem. De sajna már elfogyott.
Az alaphangot a Sajtkukac Nikinél olvasott karamellpuding receptje adta (elkészítettem azt is, és nagggyon-naggyon finom). Valamelyik nap viszont szembenézett velem az asztalon néhány kornyadozó alma, ami már szabályszerűen könyörgött, hogy készítsek belőle valamit. Másik Felem az almakompótot javasolta. Az se rossz, de én útközben meggondoltam magam és végül ez lett belőle. Jó gondolat volt, mert nagyon finom lett!
 
Hozzávalók:
  • kb. 350-400 g alma (tisztán mérve), felkockázva
  • kb. 800-900 ml tej (egy része lehet víz is)
  • 1 bögre nád, vagy barnacukor
  • 2 evőkanál vaniliás cukor (nálam igazi)
  • pár szem szegfűszeg és egy fél fahéjrúd
  • csipet só
  • 5 evőkanál étkezési keményítő
 A cukrot egy magasabb falú, vastagabb aljú edényben megkaramellizállom. Közben a tejből elveszek egy keveset és elkeverem a keményítővel. Ha a karamell kellőképpen sötét borostyánszínű, felöntöm a tejjel, majd hozzáaadom egy teatojásban a fűszereket és felolvasztom a karamellt a tejben. Ha feloldódott, hozzáadom a vaníliáscukrot, a sót és az almát, majd puhára főzöm. Ha megfőtt, kiveszem a teatojást és folyamatos keverés közben hozzáöntöm a keményítős tejet, majd besűrítem. Hagyhatjuk egészben is az almákat, de botmixerrel pürésíthetjük is. Ezek után tálkákba, poharakba töltöm és alaposan lehűtöm, majd lehet kanalazni. A Sajtkukac féle karamellpuding mindenhogy isteni, de nekem legjobban langyosan ízlett. Ez a változat viszont hidegen jött be nálam leginkább. 

7 megjegyzés:

Adri írta...

Hmmm...nyelek nagyokat! :) Nagyon ötletes bele az alma!

Adri írta...

Majdnem elfelejtettem. Vár Rád egy kis "Tavaszi napfény" nálam! :)

Ildinyó írta...

Köszönöm Adri! Mindkettőt :)))

Vajda János írta...

Sokoldalú voltál tegnap :)

Raindrop írta...

Olyan képeket, és recepteket hozol egy ideje, hogy egyik ámulatból esek a másikba! :)

Ildinyó írta...

Nagylátószög!
Muszály! Különben milyen unalmas lenne már ;)


Raindrop!
Most nagyon elpirultam, de komolyan :)
Igyekszem nagyon! Szeretnék jó lenni! És nagyon jól esik ilyen dolgokat olvasni!!! : ) Köszönöm!!!

Ildinyó írta...

Jesszusom! Most nézem, hogy valamiért ly-vel írtam a muszájt... fogalmam sincs miért. Pedig tudom, hogy nem úgy kell.
????? Lökött vagyok!!!? :)))